Pune-ți aceste 5 întrebări înainte de a încheia o relație

15 decembrie 2017
Înainte de a pune capăt unei relații, pune-ți aceste cinci întrebări importante. Vei descoperi lucruri despre tine însuți pe care nici tu nu le știai. Vei învăța ceva din această experiență și vei fi sigur că decizia pe care o iei este una corectă. 

Decizia de a încheia o relație este foarte importantă. Prin urmare, este important să profităm de această ocazie pentru a ne pune niște întrebări importante, mai exact pe cele cinci enumerate în acest articol.

Întrebările de mai jos îți vor deschide ochii și te vor face să reflectezi la anumite aspecte. Trebuie să te gândești bine dacă decizia de a pune capăt relației este cea corectă sau dacă ești pe punctul de a face o greșeală.

În plus, toate întrebările pe care ți le propunem te vor ajuta să înveți ceva din relația ta. În acest fel, dacă hotărăști să te desparți de partenerul tău, vei ști cum să stabilești legături mai solide și mai durabile în viitor.

1. Cauți perfecțiunea în partenerul tău?

Decizia de a încheia o relație poate fi generată de așteptări nerealiste

Cu toții avem așteptări mari, însă uneori acestea nu sunt realiste, drept pentru care pot ajunge să distrugă o relație fericită.

Uneori nu ne gândim că și cel de lângă noi este un simplu om. Îl considerăm un fel de prototip, fapt care sigur va afecta relația.

Așa cum bine știi, nimeni nu poate îndeplini toate criteriile partenerului ideal. Acest lucru poate provoca frustrări și dezamăgiri. În plus, poți ajunge să învinovățești persoana iubită pentru nemulțumirile tale.

Este esențial să te întrebi dacă gândul de a încheia o relație nu este generat de neputința partenerului de a se ridica la înălțimea așteptărilor tale. Dacă da, atunci trebuie să deschizi ochii și să nu te mai lași orbit de idealurile pe care le-ai creat în mintea ta. Amintește-ți că toți suntem oameni și avem anumite limite.

2. Am o relație toxică?

Gândul de a încheia o relație se poate naște din sentimentul de nefericire care se intensifică pe zi ce trece. Dacă acesta este și cazul tău, gândește-te dacă relația ta nu este una toxică.

Pentru a analiza în mod corect situația, ai nevoie de spațiu și mai ales de timp. Sentimentele, emoțiile și durerea pot distorsiona realitatea. Astfel, poți ajunge să iei o decizie irațională.

În urma reflectării profunde și lucide, poți descoperi că nu ai detectat anumite semne ale abuzului și ale manipulării, minciuni sau comportamente negative care te-au afectat pe termen lung.

Dacă ajungi la concluzia că relația este toxică, trebuie să o închei cât mai rapid. Așa cum sugerează și termenul în sine, o astfel de legătură este dăunătoare pentru ambii parteneri, care nu se bucură de relația și de dragostea lor.

3. Sunt într-o situație prea stresantă pentru a lua decizia de a încheia o relație?

Nu lua decizia de a încheia o relație când ești stresat

Chiar dacă pare puțin important, perioadele de suprasolicitare la serviciu sau de stres major pot cauza probleme și în relație. Poți deveni mai puțin înțelegător, mai puțin tolerant și mai predispus la luarea unor decizii greșite.

Dacă ești supus stresului și anxietății, poți ajunge să încalci anumite limite și poți pierde perspectiva corectă asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Având în vedere cele menționate, este necesar să iei în considerare și alți factori înainte de a lua o decizie importantă. Mai ales când vine vorba de o relație serioasă, nemulțumirile și nefericirea pot fi rezultatul stresului și al suprasolicitării.

4. Există și alte persoane care îmi afectează relația?

Influența altor persoane asupra noastră și a relațiilor noastre este uimitoare. Atunci când înțelegem acest concept, trebuie să ne punem întrebarea dacă implicarea celor din jur este mai mare decât credeam.

De exemplu, refuzul unui părinte de a accepta relația copilului său poate genera conflicte și tensiuni în cuplu care pot duce la dezbinarea acestuia. Când un prieten sau o rudă îți respinge partenerul și se împotrivește relației tale, te poți simți jignit sau rănit.

Cel mai rău este faptul că, în mod inconștient, proiectăm suferința cauzată de cei din jur chiar asupra partenerului și a relației în sine. Ne descărcăm toate frustrările asupra lui/ei și a întregii situații.

5. Sunt sigur de decizia luată sau am îndoieli?

Asigură-te că decizia de a încheia o relație este una corectă

Am fost învățați să acordăm o atenție deosebită părerilor altor persoane privind viața noastră personală. În realitate, numai noi ar trebui să judecăm anumite aspecte. 

Poate că un prieten ți-a spus că relația actuală nu este benefică pentru tine sau că nu îl place pe partenerul tău. Totodată, o rudă îți poate spune că a pune capăt relației este o greșeală și că pierzi o persoană minunată. Toate aceste păreri pot avea un efect considerabil asupra ta în momentul în care iei o hotărâre.

Este foarte important să descoperi și să înțelegi ce vrei TU. Nu lăsa opiniile altor persoane să te influențeze. Privește în sufletul tău și găsește răspunsul pe care numai tu îl poți afla.

Înainte de a încheia o relație, pune-ți aceste cinci întrebări importante. Vei descoperi lucruri despre tine însuți pe care nici tu nu le știai. Vei învăța ceva din această experiență și vei fi sigur că decizia pe care o iei este una corectă. 

Sursa ilustrațiilor: Paula Bonet

Te-ar mai putea interesa