5 legume care pot fi recultivate din resturi - Doza de Sănătate
 

5 legume care pot fi recultivate din resturi

Cauți câteva legume pe care le poți recultiva cu ușurință? Iată care sunt cele mai bune și mai simple opțiuni!
5 legume care pot fi recultivate din resturi

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Știai că există legume care pot fi recultivate din resturi? Această informație este foarte utilă deoarece, așa cum bine știm, consumul zilnic de legume ne ajută să slăbim și să ne îmbunătățim starea de sănătate.

Alimentele bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali trebuie să facă parte din dieta fiecăruia dintre noi. Din păcate, nu găsim mereu legume proaspete la magazin, iar uneori prețurile sunt atât de mari încât renunțăm la intenția de a le cumpăra.

Ceea ce mulți oameni nu știu este faptul că există și legume care pot fi recultivate acasă cu ajutorul câtorva trucuri simple. Nu trebuie decât să folosești anumite părți ale plantei pe care în mod normal le-ai fi aruncat la gunoi.

Dacă pare un lucru complicat, îți prezentăm mai jos câteva legume gustoase și sănătoase care pot fi readuse la viață, precum și modalitățile simple prin care le poți „regenera”.

Iată care sunt ele!

1. Salata verde

Legume care pot fi recultivate ca salata verde

Salata verde este o legumă cu puține calorii, dar bogată în nutrienți esențiali care ajută la buna funcționare a metabolismului, a rinichilor și a inimii.

Dintr-o mică tulpină a acestei plante, poți obține o căpățână proaspătă de salată verde, ingredientul ideal pentru salate și smoothie-uri.

Instrucțiuni

  • Ia o bucată de aproximativ 2,5 cm de la baza frunzei de salată și înmoaie-o într-un castron cu apă.
  • După ce apar rădăcinile, așteaptă câteva zile până când observi că frunzele din vârf au început să crească.
  • Mută apoi planta într-un ghiveci sau în grădină și las-o să își definitiveze procesul de creștere.

2. Țelina

Țelina este o legumă care adaugă un plus de savoare și o doză de nutrienți multor preparate pe care le gătești în fiecare zi.

Poți folosi niște resturi de tije de țelină pentru a recultiva această legumă acasă și a o folosi proaspătă și 100% ecologică.

Instrucțiuni

  • Taie 2,5 cm din capătul unei tije de țelină și pune-o într-un bol, cu partea tăiată în sus.
  • Adaugă suficientă apă pentru a acoperi baza plantei.
  • Ține recipientul într-un loc cu soare și pune apă în mod regulat până când încep să se formeze rădăcinile.
  • Plantează apoi țelina într-un ghiveci sau în pământ până când planta se dezvoltă complet.

3. Sparanghelul

Sparanghelul este delicios, versatil și, mai presus de orice, foarte sănătos. Această legumă este o sursă importantă de nutrienți și ajută la pierderea în greutate.

Chiar dacă poți cultiva foarte ușor sparanghelul din semințe, poți obține o recoltă bună și dacă plantezi tulpinile mature.

Instrucțiuni

  • Ia câteva tulpini de sparanghel copt și plantează-le în sol afânat.
  • Udă-le în mod regulat, însă cu atenție, evitând excesul de umezeală deoarece acesta poate duce la putrezirea rădăcinilor.
  • Această plantă are nevoie de lumină solară parțială, iar pământul trebuie hrănit cu îngrășăminte organice.
  • La 1 – 2 ani de la plantare, vei obține prima recoltă.

4. Busuiocul

Busuiocul este folosit din vremuri antice în scopuri culinare, dar și medicinale, ajutând la prepararea multor remedii naturale.

La fel ca țelina, busuiocul este ușor de cultivat acasă din numai câteva bucățele de tulpină. 

Instrucțiuni

  • Ia câțiva centimetri din tulpinile unui butaș al plantei și pune-i în apă.
  • Pune planta într-un loc în care este expusă direct la lumina solară și las-o în apă până când încep să apară rădăcinile.
  • Mut-o apoi într-un ghiveci și las-o să crească în continuare.

5. Morcovii sunt legume care pot fi recultivate din resturi

Morcovii sunt legume care pot fi recultivate din resturi

Atât de îndrăgiți și de folosiți într-o multitudine de rețete, morcovii sunt legume care pot fi recultivate acasă din resturi. Chiar dacă nu va crește un morcov întreg, o mare parte din el se va regenera.

Instrucțiuni

  • Taie aproximativ 2,5 cm din vârful morcovului și înfige niște scobitori în jurul său pentru a-l ține suspendat în partea de sus a unui pahar.
  • Adaugă apă până ajunge la baza butașului.
  • Pune planta într-un loc în care este expusă direct la lumina solară și adaugă mai multă apă dacă este nevoie.
  • După ce observi apariția rădăcinilor, plantează morcovul într-un ghiveci.

Ce zici de aceste trucuri simple? Vrei să le încerci și tu? Acum că știi faptul că există legume care pot fi recultivate din resturi, nu ezita să apelezi și tu la metodele prezentate mai sus pentru a avea mereu la îndemână alimente proaspete și gustoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Negi, J., Singh, P., Joshi, G., Rawat, M., & Bisht, V. (2010, July). Chemical constituents of Asparagus. Pharmacognosy Reviews.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.