5 măsuri pentru a preveni un AVC

· 3 noiembrie 2017
Când vine vorba de AVC-uri, există numeroși factori pe care nu îi putem controla. Din acest motiv, este esențial să avem un stil de viață sănătos, să facem suficientă mișcare și să adoptăm o dietă echilibrată pentru a ne minimaliza riscul de a suferi de această problemă de sănătate.

Majoritatea persoanelor care au o viață împlinită și sănătoasă presupun că nu li se va întâmpla nimic rău în viitor. Acestea nu realizează cât de vulnerabile sunt în realitate. În general, finalurile pozitive sunt mai probabil decât cele negative, iar asta este adevărat și în cazul accidentelor vasculare cerebrale. Dar ce sunt acestea și ce măsuri pentru a preveni un AVC putem adopta?

Accidentele vasculare cerebrale

Adoptă măsuri pentru a preveni un AVC ca să îți protejezi sănătatea

Un accident vascular cerebral presupune întreruperea circulației sanguine la nivelul creierului. Daunele sunt direct proporționale cu lungimea intervalului de timp în care creierul nu primește oxigen.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, AVC-urile se numără printre cele mai răspândite probleme cardiovasculare din lume, depășind în frecvență chiar și bolile de inimă. În plus, ele reprezintă și una dintre principalele cauze ale morții.

Majoritatea pacienților care suferă un AVC au vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. Aceștia sunt predispuși, de asemenea, infarcturilor și formării cheagurilor de sânge.

Tipuri de AVC-uri

AVC-urile pot fi de două tipuri:

 • AVC-uri ischemice, care sunt cauzate de blocaje arteriale. Conform Societății Americane a Inimii, 87% din cazurile de AVC se încadrează în această categorie.
 • AVC-uri hemoragice, care sunt cauzate de ruperea unui vas de sânge de la nivelul creierului sau din alte regiuni ale corpului.

Principalele cauze ale AVC-urilor

Una din principalele măsuri pentru a preveni un AVC este să ai grijă de tine

Nicio persoană nu este imună AVC-urilor pe tot parcursul vieții sale. Însă, așa cum am menționat anterior, cei mai mulți pacienți au vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. De asemenea, există numeroși alți factori care ne influențează riscul de a suferi un AVC, cum ar fi:

 • Lipsa de mișcare: acest factor are un impact major asupra sănătății tale.
 • Câștigul în greutate excesiv și obezitatea: cu cât ești mai gras, cu atât prezinți un risc mai mare de a suferi un AVC.
 • Sexul: în general, bărbații sunt mai predispuși AVC-urilor decât femeile (desigur, nici ele nu sunt imune).
 • Graviditatea: în timpul sarcinii și în primele câteva săptămâni de la naștere, riscul unei femei de a suferi un AVC este mai mare decât de obicei.
 • Moștenirea genetică: dacă vreunul dintre părinții tăi a suferit un AVC, și tu vei fi mai predispus acestei boli.
 • Prezența anumitor boli: fibrilația arterială, diabetul, stresul, hipercolesterolemia și hipertensiunea arterială.
 • Problemele circulatorii: valve cardiace artificiale, transplanturi sau artere slăbite.
 • Fumatul

Care sunt cele mai bune măsuri pentru a preveni un AVC?

Ai la dispoziție mai multe măsuri pentru a preveni un AVC. Reține următoarele sfaturi!

Nu consuma tutun

Adoptă măsuri pentru a preveni un AVC precum renunțarea la tutun

Una dintre cele mai importante măsuri pentru a preveni un AVC este să eviți efectele nocive ale produselor pe bază de tutun. Acestea afectează negativ sistemul circulator și cresc riscul de a suferi un AVC.

Așadar, renunță complet la tutun. Dacă nu poți face asta dintr-o dată, încearcă măcar să renunți la acest viciu treptat.

Fă mișcare

Un alt aspect important pentru a te proteja împotriva AVC-urilor și a avea o viață sănătoasă este să faci suficientă mișcare. O jumătate de oră de exerciții pe zi îți va reduce riscul de a suferi un AVC.

Menține-ți sau redu-ți greutatea corporală

Modul în care trebuie să aplici acest sfat depinde de circumstanțele tale personale. În fond, nu avem cu toții aceeași greutate. Însă dacă ești obez sau supraponderal, ia măsuri pentru a slăbi treptat. Persoanele care au deja o greutate normală trebuie să se străduiască să nu se îngrașe.

Nu consuma droguri

Drogurile inhibă orice măsuri pentru a preveni un AVC

Drogurile atât ilegale, cât și legale îți pot pune sănătatea în pericol. Nu lua niciodată medicamente fără avizul medicului.

Urmează o dietă sănătoasă

Dietele sănătoase sunt indispensabile pentru a avea o sănătate optimă. Ca să îți reduci riscul de a suferi un AVC, nu ezita să consumi zilnic:

 • Fructe
 • Cereale integrale
 • Surse de proteine
 • Pui
 • Pește
 • Legume

Totodată, evită alimentele procesate, preambalate și bogate în grăsimi nocive.