5 minciuni pe care nu trebuie să i le spui unui medic

Secretele și omiterea unor simptome sau informații privitoare la stilul de viață pot împiedica obținerea unui diagnostic corect.

Cât de frecvent spui minciuni atunci când mergi la medic? Ai impresia că acest obicei este inofensiv? Care minciuni ți se par a fi cele mai grave?

Consultațiile medicale ne ajută să evităm problemele de sănătate în viitor și să tratăm bolile care deja ne afectează. Controalele de rutină sunt esențiale pentru a preveni și combate progresia mai multor tulburări.

Deși pare greu de crezut, multe persoane optează să le mintă pe cadrele medicale care încearcă să le ajute. Există multe cazuri în care pacienții nu dezvăluie faptul că simt durere. Aceștia își pun în pericol sănătatea deoarece le este frică că vor fi criticați sau judecați.

În general, cei care își mint medicul au impresia că această practică nu va influența diagnosticul sau chiar tratamentul pe care îl vor primi. Vrem să te ajutăm să fii mereu sănătos, drept pentru care în articolul de azi te invităm să descoperi cele mai periculoase minciuni pe care le poți spune când mergi la medic.

1. „Mă simt bine”

Primul aspect cu privire la care nu ar trebui niciodată să minți când mergi la medic este modul în care te simți. Mai exact, nu spune că te simți bine dacă, de fapt, îți este rău.

Replica „Mă simt bine” este foarte frecventă în rândul celor care suferă de depresie, dar nu își dau seama că au nevoie de ajutor. Unii dintre acești pacienți sunt deznădăjduiți și au impresia că niciun specialist nu îi poate ajuta.

Vina, disperarea și irascibilitatea constantă sunt simptome ale depresiei și ale unor probleme hormonale care nu trec mereu de la sine.

Totodată, această afirmație mincinoasă este deseori rostită și de către pacienții care suferă de o boală ce necesită urmarea unui tratament strict, dar pe care nu îl respectă mereu. Deși simt un anumit nivel de disconfort, aceștia preferă să tacă decât să primească observații de la medic.

Este foarte important să îi dezvălui medicului dacă a avut loc vreo schimbare în ceea ce privește dispoziția, gândurile sau comportamentul tău, care ți-a afectat viața personală sau profesională. Nu neglija simptomele care ar putea necesita o schimbare de tratament (medicamente, opțiuni dietetice, terapie).

Citește și: Medicii cubanezi au creat un vaccin anticancer

2. „Urmez o dietă sănătoasă”

Când mergi la medic, fii sincer cu privire la dieta ta

Cea de-a doua minciună periculoasă pe care o poți spune unui medic este legată de dieta ta. Cei mai mulți dintre noi avem tendința să mințim că mâncăm mai puțin și mai bine decât facem în realitate.

Acesta este motivul pentru care nutriționiștii ne recomandă să ținem un jurnal alimentar. Din păcate, când vor să mintă, pacienții își modifică informațiile consemnate în jurnal pentru a nu fi criticați de specialist.

Poate nu pare a fi o minciună prea gravă. Însă, când nu îi spui medicului ce mănânci cu adevărat, riști să dezvolți complicații. Mai mult, anumite obiective (cum ar fi, de pildă, pierderea în greutate sau reducerea glicemiei) vor fi mai greu de atins.

3. „Iau toate medicamentele pe care mi le-ați prescris”

Nu ascunde de medic faptul că nu respecți tratamentul pe care l-a prescris

Această minciună te face mai vulnerabil unor boli ca hipertensiunea arterială, diabetul și astmul. Nu este ușor să iei permanent medicamente, dar poate medicul tău ar vrea ca tu să întrerupi tratamentul treptat.

Uneori ne enervează faptul că trebuie să ne amintim să luăm o pastilă la oră fixă. Alteori nu ne permitem să achiziționăm medicamentele prescrise de medic și preferăm să mințim.

Evită aceste practici. Cel mai bine este să fii sincer cu medicul tău. El sau ea te poate ajuta să găsești niște alternative, cum ar fi:

  • Accesarea mostrelor pe care medicul le primește de la reprezentanții farmaceutici.
  • Înlocuirea medicamentelor prescrise cu unele mai ieftine.

4. „Nu fac sex decât cu partenerul meu”

Nu este neobișnuit să nu dezvăluim medicului nostru că am fost infideli. În fond, nimeni nu vrea să fie judecat pentru acest comportament. Reține însă că un medic este o persoană în care poți să ai deplină încredere. Scopul lui este să te ajute, nu să îți facă rău. Orice îi comunici acestuia trebuie să rămână între voi.

Există însă o excepție: când pacientul a contractat o boală venerică sau a întreținut relații sexuale neprotejate cu un individ care suferă de o asemenea boală, iar partenerul pacientului nu știe.

În situațiile descrise anterior, specialistul are obligația să informeze persoana a cărei sănătate este în pericol. Amenințările la adresa sănătății celorlalți sunt mai importante decât menținerea confidențialității dintre medic și pacient. Nu uita, ești responsabil atât în ceea ce privește bunăstarea ta, cât și cea a partenerului tău.

5. „Nu beau” și „Nu fumez”

Când mergi la medic, fii sincer cu privire la viciile tale

Mulți susțin că nu beau decât un pahar sau două de alcool pe zi și că nu fumează decât o țigară din când în când, deși lucrurile stau altfel în realitate. Dacă obișnuiești să faci exces de alcool și țigări, rudele tale îl pot ajuta pe medic să stabilească dacă ești sau nu dependent de o anumită substanță.

Înainte să te enervezi și să începi să negi că ai o problemă, încearcă să analizezi situația cu obiectivitate. Consumul excesiv de alcool are repercusiuni fizice, psihologice, sociale și morale. La rândul său, tutunul poate declanșa mai multe tipuri de cancer.

Indiferent dacă ești dependent de alcool sau de tutun, dacă nu spui adevărul când mergi la medic, îți va fi mai greu să ții sub control și să tratezi orice boli cronice de care suferi. De pildă, diabeticii care consumă aceste produse se vor confrunta cu o glicemie care se modifică în mod constant.

O altă problemă este faptul că multe medicamente devin mai puțin eficiente sau provoacă reacții negative când sunt combinate cu alcool sau tutun.

Nu minții când mergi la medic!

Secretele, simptomele omise și informațiile cu privire la stilul de viață nedezvăluite pot influența abilitatea medicului de a oferi un diagnostic corect. Fii sincer când vine vorba de obiceiurile și stilul tău de viață. Anumite subiecte de conversație te vor stânjeni, ceea ce este firesc.

Poate îți este frică că vei fi criticat sau judecat. Reține însă că medicul nu vrea decât să te ajute. Nu vrei să experimentezi reacții alergice sau probleme medicale mai grave pentru că ți-ai mințit medicul, nu este așa?

Sursa imaginii principale: wikiHow.com

Te-ar mai putea interesa