5 modalități prin care să te menții motivat

24 octombrie 2017
Îți vine greu să te menții motivat? Amintește-ți că trebuie să te iubești și să te respecți pe tine însuți. Trebuie să fii cel mai mare fan și suporter al tău. 

Este normal ca uneori să îți vină greu să te menții motivat. Sunt momente în care te simți singur, descurajat și crezi că tot ce spun alții rău despre tine este adevărat. Cu toții am trecut prin asta.

A-ți pierde motivația nu este un lucru neobișnuit. Însă important este să recunoști această problemă și să încerci să găsești o soluție.

Pentru a-ți veni în ajutor, îți prezentăm mai jos câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să te menții motivat în perioadele dificile. 

1. Evită speculațiile și concentrează-te asupra faptelor

Ca să te menții motivat, trebuie să te concentrezi asupra faptelor concrete

Când îți pierzi motivația, vezi totul în negru. Este important să înțelegi că treci printr-o perioadă grea și că nu ar trebui să faci speculații. Încearcă să vezi lucrurile așa cum sunt. 

Dacă, de exemplu, te simți descurajat din cauza problemelor în relație, evită să îți imaginezi diverse scenarii și concentrează-te asupra faptelor concrete. Dacă știi că îți iubești cu adevărat partenerul, îți dai seama că există o soluție pentru orice problemă. Astfel, îți îmbunătățești starea de spirit.

Dacă încerci să privești faptele în mod obiectiv și conștientizezi că poți rezolva orice dificultate, te simți motivat să îți revii.

2. Înțelege că ești doar un om

De multe ori, este ușor să te gândești că dacă ai făcut o singură greșeală, totul va merge prost. Nu este așa. Ești om, ai dreptul să greșești. În plus, cum mai poți învăța ceva dacă nu „o dai în bară” din când în când?

Greșelile sunt învățături sub acoperire. Încearcă să le privești în mod obiectiv, să îți înveți lecția și să mergi mai departe.

Când te simți descurajat din cauză că ai greșit, privește în urma ta și vezi ce drum lung ai parcurs până să ajungi unde ești acum. În acest fel, vei fi pregătit să îți continui lupta și să îți îndeplinești toate obiectivele.

Încetează să ceri cu disperare lucrurile de care crezi că ai nevoie pentru a fi fericit, frumos, prosper și așa mai departe.

Dacă motivul pentru care ți-ai pierdut motivația este o greșeală gravă pe care ai comis-o, acordă-ți un răgaz să o procesezi. Apoi mergi mai departe. 

3. Ia-ți o doză zilnică de motivație

Ca să te menții motivat, trebuie să te încurajezi singur

Este imposibil să te menții motivat în permanență. Însă este ușor să îți „injectezi” o doză de motivație o dată pe zi. O idee bună ar fi să îți faci o listă cu toate realizările tale de până acum. Vor fi zile în care această sarcină va părea foarte dificilă. Tocmai în acele momente trebuie să te străduiești mai mult.

În zilele bune, această listă va părea foarte ușoară. Nu-ți va ajunge o foaie de hârtie pentru a nota gândurile pozitive care îți trec prin minte. Însă în zilele în care nu găsești niciun singur gând care te-ar putea motiva, ai cea mai mare nevoie de acea listă. Forțează-te să lucrezi la ea în acele momente dificile.

La final, vei putea citi tot ceea ce ai realizat până acum și te vei simți inspirat. Dacă vine un moment în care simți că nu ai niciun motiv pentru a fi recunoscător sau încurajat, uită-te pe notițele din zilele anterioare. S-ar putea ca lucrurile care crezi că îți lipsesc să se afle chiar în fața ta.

4. Ia o pauză ca să te menții motivat

De multe ori, este greu să te menții motivat când ești suprasaturat de informații sau nu poți lua o pauză. A te distanța puțin de tot ceea ceea ce te împiedică să te simți motivat nu este un lucru rău. De fapt, este chiar o necesitate.

Asta nu înseamnă că lucrurile care te descurajează te fac nefericit. Nici nu înseamnă că tot ceea ce considerai important nu mai este așa. Pur și simplu ai nevoie de o pauză.

Când te simți copleșit, fă o plimbare, uită-te la un film sau citește o carte. Fă ceea ce crezi că ai tu nevoie să faci, chiar dacă acest lucru este opusul a ceea ce ar trebui să faci.

O pauză relaxantă te ajută să îți reîncarci bateriile. La final, vei vedea totul cu alți ochi. Vei reuși să te menții motivat fără să îți dai seama.

5. Acceptă că ai nevoie de ajutor

Persoanele din jur te pot ajuta să te menții motivat

Chiar dacă este bine să știi cum să te automotivezi și să îți găsești puterea din interior, uneori nu te poți descurca singur. Motivul este atât de simplu, încât pare greu de crezut. Mintea ta este atât de „isteață”, încât își dă seama uneori că ți-ai pierdut motivația și creează bariere pentru a împiedica acest lucru.

Spre deosebire de depresie, care necesită intervenția unui psiholog pentru a fi tratată, lipsa motivației poate fi combătută cu ajutorul prietenilor, al partenerului sau al rudelor.

Nu îți fie teamă să ceri ajutor. Vei fi surprins să afli câte persoane sunt dispuse să îți fie alături. 

Învață să te automotivezi

Nu toți oamenii sunt la fel, așa că nu există o formulă exactă pentru automotivare. Tocmai de aceea este necesar să te cunoști foarte bine pe tine însuți.

Descoperă ce te emoționează, ce te sperie, unde vrei să mergi și cum vrei să ajungi acolo. Răspunsurile la aceste întrebări te ajută să îți regăsești singur motivația atunci când simți că ai pierdut-o.

Chiar dacă lipsa motivației face parte dintr-un proces de învățare, nu trebuie să prelungești această stare. Nu te lăsa prins în capcana gândirii negative. 

Nu uita că trebuie să te iubești și să te respecți pe tine însuți. Tu trebuie să fii cel mai mare fan și suporter al tău.

Te-ar mai putea interesa