9 plante care ajută la relaxarea musculaturii
Viața din ziua de azi, plină de obligații, stres și ocupații sedentare duce la numeroase probleme de sănătate. În ceea ce privește mușchii, cei mai solicitați sunt cei de la nivelul gâtului, al umerilor și al coloanei vertebrale, ca urmare a statului în fața calculatorului. Pentru a nu recurge la tratamente medicale, poți să apelezi la diverse plante care ajută la relaxarea musculaturii.
Dureri acute
Durerea de la nivelul gâtului sau al spatelui care abia îți permite să îți miști capul reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme din ziua de azi. Senzația de „apăsare” din zona spatelui sau a șoldurilor te face să simți că te doare întregul corp.
Chiar dacă apelezi la masaje, îți pui o compresă fierbinte sau te așezi într-un scaun comod, mușchilor tăi le va lua mult timp „să revină la normal”. Dacă vrei să lași în urmă durerile, poți să folosești cu încredere o serie de plante care ajută la relaxarea musculaturii.
Acestea sunt consumate sub formă de infuzie, pentru ca senzația de relaxare și calmare să se resimtă nu numai la nivelul mușchilor, ci și al creierului, al stomacului și al celorlalte organe. Vei putea să te odihnești mai bine, să scapi de dureri și să fii mai eficientă la locul de muncă.
Din fericire, există numeroase tratamente naturiste împotriva durerilor musculare. Acestea nu prezintă efecte secundare. Sunt mult mai sigure decât medicamentele, deși își fac efectul un pic mai greu. Dacă îți dorești un remediu de calitate pentru relaxarea musculaturii, trebuie să adaugi aceste plante în dieta ta zilnică.
Nu uita că trebuie să adopți și o alimentație echilibrată și sănătoasă, pentru a relaxa musculatura. Ai nevoie de un aport zilnic de 1500 mg de calciu, 1500 mg de magneziu, 99 mg de potasiu și 3000 mg de vitamina C.
Îți recomandăm și:
Cele mai bune plante pentru relaxarea musculaturii
- Rozmarin: este o mirodenie folosită adesea în bucătărie. Prezintă beneficii pentru sănătate, având efecte calmante. Poți să faci o baie, adăugând puțin rozmarin în apă pentru a ameliora crampele și spasmele musculare. Poți, de asemenea, să îți masezi încheieturile cu ulei esențial de rozmarin. Dacă pui comprese reci pe zonele dureroase sau inflamate, poți combate simptomele artritei.
- Valeriană: este folosită de sute de ani pentru ameliorarea durerii de la nivelul gâtului. Are și un efect sedativ, fiind recomandată pentru insomnie și anxietate. Poți să faci un ceai sau o infuzie de valeriană sau poți să cumperi capsule de la o farmacie naturistă. Această plantă are un miros foarte puternic care nu este tolerat de toată lumea.
- Mușețel: este un calmant extraordinar, unul dintre cele mai cunoscute și mai recomandate. Este folosit pentru tratarea durerilor musculare, dar și a celor menstruale, pentru stări tensionate, durere de cap, anxietate, stres, emoții, etc. Îți va relaxa mușchii încordați și are proprietăți antiinflamatorii, ameliorând crampele.
- Cătușnica sau iarba mâței: este o plantă care face parte din familia mentei. Este un sedativ natural și contribuie la relaxarea musculaturii. Printre altele, ajută la reducerea umflăturilor de la nivelul încheieturilor, calmează durerile de cap cauzate de stări tensionate și vindecă rănile ușoare.
- Ardeiul iute cayenne: este folosit adesea pentru diverse rețete și s-a dovedit a fi foarte eficient în ameliorarea și tratarea rapidă a durerilor cauzate de crampele musculare.
Îți recomandăm și:
Plante care ajută la relaxarea musculaturii mai puțin cunoscute
- Ridichea: varianta mai iute a fost folosită din timpuri vechi pentru a ameliora crampele și durerea musculară. Trebuie să cumperi sau să prepari un ulei esențial de ridiche pe care să-l adaugi în apă fierbinte pentru a face o baie sau un masaj.
- Cimbrul sălbatic: este o plantă asemănătoare cu cimbrul, care datorită uleiurilor esențiale ajută la relaxarea naturală a mușchilor. Poți să bei oricâte căni vrei pe zi.
- Passiflora: cunoscută și ca floarea pasiunii, este foarte frumoasă și are numeroase proprietăți, petalele sale conținând fitosterol și flavonoizi, ambele substanțe având efecte antioxidante. Conține și alcaloizi, uleiuri esențiale și alte ingrediente cu efecte calmante și analgezice. Este folosită pentru a combate insomnia, contracțiile musculare, stresul, anxietatea, etc. Poți să o consumi sub formă de infuzie.
- Levănțica: o floare foarte frumoasă, de culoare violet-albăstruie, care are numeroase proprietăți, ajutând la tratarea mai multor boli. Uleiul de lavandă este cunoscut pentru eficiența sa în relaxarea musculaturii. Va trebui să masezi zona dureroasă cu mișcări circulare pentru a stimula circulația sângelui. Fă apoi un duș fierbinte pentru a-ți relaxa mintea și corpul și pentru a permite mușchilor să se odihnească și să se vindece.
Sursa fotografiilor: Unique Hotels, c.e. Delohery, Dennis Wong, Pato Novoa, John Athayde și Alvaro Galve.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Black CD, O’Connor PJ. Acute effects of dietary ginger on muscle pain induced by eccentric exercise. Phytother Res. 2010 Nov;24(11):1620-6.
- Caudal D, Guinobert I, Lafoux A, Bardot V, Cotte C, Ripoche I, Chalard P, Huchet C. Skeletal muscle relaxant effect of a standardized extract of Valeriana officinalis L. after acute administration in mice. J Tradit Complement Med. 2017 Oct 12;8(2):335-340.
- Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Zielinski MR, Groschwitz CM, Brown AS, Gangemi JD, Ghaffar A, Mayer EP. Curcumin effects on inflammation and performance recovery following eccentric exercise-induced muscle damage. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2007 Jun;292(6):R2168-73.
- Ghasemzadeh Rahbardar M, Hosseinzadeh H. Therapeutic effects of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and its active constituents on nervous system disorders. Iran J Basic Med Sci. 2020 Sep;23(9):1100-1112.
- Meamarbashi A, Rajabi A. Preventive effects of 10-day supplementation with saffron and indomethacin on the delayed-onset muscle soreness. Clin J Sport Med. 2015 Mar;25(2):105-12.
- Mehmood MH, Munir S, Khalid UA, Asrar M, Gilani AH. Antidiarrhoeal, antisecretory and antispasmodic activities of Matricaria chamomilla are mediated predominantly through K(+)-channels activation. BMC Complement Altern Med. 2015 Mar 24;15:75.
- Park CH, Kwak YS, Seo HK, Kim HY. Assessing the Values of Blueberries Intake on Exercise Performance, TAS, and Inflammatory Factors. Iran J Public Health. 2018 Jul;47(Suppl 1):27-32.
- Poma A, Fontecchio G, Carlucci G, Chichiriccò G. Anti-inflammatory properties of drugs from saffron crocus. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2012;11(1):37-51.
- Su QS, Tian Y, Zhang JG, Zhang H. Effects of allicin supplementation on plasma markers of exercise-induced muscle damage, IL-6 and antioxidant capacity. Eur J Appl Physiol. 2008 Jun;103(3):275-83.
- Trombold JR, Reinfeld AS, Casler JR, Coyle EF. The effect of pomegranate juice supplementation on strength and soreness after eccentric exercise. J Strength Cond Res. 2011 Jul;25(7):1782-8.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.