5 remedii naturiste pentru gingiile inflamate

· 16 aprilie 2018
Ca să-ți îngrijești gingiile, este important să ai o igienă orală adecvată și să mergi la dentist cel puțin o dată pe an. Acest specialist te va supune unei curățări dentare profesionale, astfel încât să eviți complicațiile.

Există remedii naturiste pentru gingiile inflamate? Inflamarea gingiilor se numără printre cele mai răspândite probleme de sănătate orală pe care dentiștii sunt nevoiți să le trateze. Boala care provoacă acest simptom poartă numele de gingivită, iar la baza sa stă o igienă orală inadecvată.

Bacteriile și microbii care trăiesc în cavitatea bucală se înmulțesc în mod incontrolabil dacă nu ne îngrijim dantura. Inflamațiile provocate de acest fenomen distrug țesuturile care susțin dinții. Dacă nu tratăm problema la timp, gingiile se pot separa de dinți, o boală cunoscută sub denumirea de parodontită.

Gingiile inflamate pot provoca sensibilitate și durere la nivelul regiunii afectate. Ele se înroșesc și, în majoritatea cazurilor, sângerează ușor. Vestea bună este că poți să ai o sănătate orală optimă și să-ți protejezi gingiile dacă urmezi sfaturile de mai jos.

Principalele remedii naturiste pentru gingiile inflamate

Nu ducem lipsa de remedii naturiste pentru gingiile inflamate. În cele ce urmează ți le vom prezenta pe cele mai rapide și eficiente.

Remediu cu aloe vera

Remedii naturiste pentru gingiile inflamate cu gel de aloe vera

Aloe vera este o plantă celebră datorită abilității sale de a vindeca un număr mare de boli. Ea are proprietăți antifungice, antiinflamatoare, antibacteriene și vindecătoare. Așadar, aloe vera constituie un remediu ideal împotriva efectelor gingivitei.

Instrucțiuni:

 • Aplică o cantitate mică de gel de aloe vera pe gingiile inflamate de 3-4 ori pe zi.
 • Rezultatele dorite vor începe să apară după o săptămână de la începerea tratamentului.

Remediu pe bază de cuișoare

Acest condiment celebru este folosit pentru a oferi o aromă specială preparatelor. O calitate interesantă a cuișoarelor este faptul că au proprietăți analgezice și antiinflamatoare. În plus, ele conțin flavonoide. Datorită acestor beneficii, cuișoarele pot fi folosite pe post de antibiotic.

Ingrediente:

 • 5 cuișoare
 • 1 cană de apă

Instrucțiuni:

 • Prepară o apă de gură prin înmuierea a cinci cuișoare în apă fierbinte. Lasă amestecul să se răcească, apoi folosește-l.

Remediu cu apă sărată

Remedii naturiste pentru gingiile inflamate preparate cu sare

Bunicile noastre obișnuiau să folosească acest remediu pentru a trata gingiile inflamate. Apa sărată poate reduce orice inflamații din cavitatea bucală.

Instrucțiuni:

 • Prepară o mixtură cu sare și apă
 • Folosește-o pe post de apă de gură.
 • Apoi, spală-te pe dinți.
 • Acest remediu este mult mai eficient dacă folosești sare de mare.

Remediu cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un dar oferit de natură care, de obicei, ocupă un loc important în locuința noastră. Îl putem folosi pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate.

Fiind alcalin, bicarbonatul de sodiu împiedică proliferarea bacteriilor în cavitatea bucală, neutralizând acizii proveniți din alimentele consumate.

Instrucțiuni:

 • Ca să tratezi gingivita cu bicarbonat de sodiu, prepară o pastă din acest ingredient și câteva picături de apă.
 • Freacă gingiile afectate cu această pastă o dată pe zi.

Remediu cu sare și ghimbir

Ghimbir inclus în remedii naturiste pentru gingiile inflamate

În categoria de remedii naturiste pentru gingiile inflamate intră și ghimbirul. Această rădăcină picantă are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, care au un impact pozitiv asupra stării de sănătate.

Ingrediente:

 • 1 bucată mică de ghimbir
 • 1 vârf de cuțit de sare

Instrucțiuni:

 • Ia bucata de ghimbir și piseaz-o până obții o pastă fină.
 • Folosește oricât de multă sare ai nevoie, apoi adaugă câteva picături de apă pentru a obține o consistență păstoasă. Aplică remediul pe regiunea vizată cu mișcări de masaj.
 • Masează pentru un minut. Aplică acest tratament de trei ori pe zi.

Alte sfaturi pentru a remedia gingiile inflamate

Inflamarea gingiilor lezează țesuturile din jurul dinților. Drept consecință, apar simptome ca respirația urât mirositoare și, în cazurile cele mai grave, pierderea danturii.

Sângerările provocate de gingivită pot oferi microbilor și bacteriilor nocive oportunitatea de a se înmulți excesiv. Astfel, pot surveni infecții grave care, mai târziu, vor afecta și alți dinți.

Există anumite probleme de sănătate care provoacă inflamarea gingiilor. Unele dintre aceste boli au fost asociate malnutriției și pot ataca sistemul imunitar, crescând astfel riscul de gingivită.

 • Așadar, este important să includem surse de fibre în dieta zilnică, precum cerealele și semințele.
 • Consumă legume cu frunze verzi precum broccoli și sparanghel. Acestea sunt surse minunate de acid folic și vitamina C.
 • O altă măsură utilă este să-ți reduci aportul de zahăr rafinat și făină albă, aceste alimente deteriorând sănătatea orală.
 • Aparatele și protezele dentare pot, de asemenea, fi piedici când vine vorba de a avea o igienă orală adecvată. În acest caz, este indicat să adopți măsuri extreme și să-ți cureți cavitatea bucală în profunzime.

Fă-ți programare la dentist pentru a-ți supune dantura unei curățări profesionale de două ori pe an. Astfel, vei preveni toate problemele dentare.