5 simptome ale stopului cardiac la femei - Doza de Sănătate
 

5 simptome ale stopului cardiac la femei

Multe simptome ale stopului cardiac pot fi confundate cu un disconfort normal, drept pentru care nu este bine să le trecem cu vederea.
5 simptome ale stopului cardiac la femei
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Stopul cardiac este o problemă care afectează atât bărbații, cât și femeile. Ceea ce poate nu știai este că există anumite simptome ale stopului cardiac care survin doar la persoanele de sex feminin.

Fii atentă deoarece informațiile de mai jos ți-ar putea fi de mare ajutor. Cunoscându-le, vei putea reacționa la timp când tu sau cineva apropiat ție face stop cardiac.

Reține faptul că această problemă de sănătate constituie una dintre principalele cauze ale morții premature pe plan mondial. Există anumite semnale de alarmă transmise de corpul nostru care nu trebuie niciodată ignorate, deoarece ne-ar putea salva viața.

Persoanele care reacționează rapid au șanse mai mari de a ajunge la timp la un defibrilator (dispozitiv care reface ritmul cardiac normal prin intermediul șocurilor electrice) și, implicit, de a supraviețui.

În cazul în care folosirea unui defibrilator nu este posibilă, pacientul va primi resuscitare cardiopulmonară. Indiferent de circumstanțe, este esențial să putem identifica principalele simptome ale unui stop cardiac.

Ce este stopul cardiac?

Simptome ale stopului cardiac ce pun în pericol viața

Deși inima prezintă un sistem intern responsabil de controlarea bătăilor sale, există anumite afecțiuni, cum ar fi aritmia, care pot cauza bătăi neregulate.

Aritmia face ca inima să bată prea încet, prea repede sau chiar să se oprească. În acest ultim caz, pacientul suferă un stop cardiac, care nu trebuie confundat cu infarctul miocardic.

Stopurile cardiace pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv:

  • Boli coronariene
  • Stres fizic
  • Tulburări genetice

Principalele simptome ale stopului cardiac la femei

1. Durerile de spate, cervicale, de mandibulă și de braț

Dacă te doare spatele, regiunea cervicală, mandibula sau brațele, este important să fii vigilentă deoarece asemenea dureri pot fi confundate cu simptomele unor boli mai puțin grave. Deși ne pot induce în eroare, ele se numără printre primele simptome ale stopului cardiac.

Indiferent dacă aceste dureri apar treptat sau subit (dar în special în cel de-al doilea caz) sau sunt surde sau ascuțite, consultă imediat un medic.

2. Durerile de burtă însoțite de greață

Greața este unul dintre posibilele simptome ale stopului cardiac

Durerile de burtă însoțite de greață nu trebuie ignorate. Este posibil ca acest simptom să te avertizeze că ești pe cale să faci stop cardiac.

Probabil vei avea impresia că problema este o toxiinfecție alimentară sau gripa și efectele sale secundare. Însă dacă experimentezi o presiune puternică la nivelul burții, contactează un medic.

3. Problemele de respirație și amețeala

În cazul în care ai probleme de respirație continue, verifică dacă nu cumva experimentezi și alte simptome îngrijorătoare.

4. Transpirațiile reci

Transpirațiile reci intră în categoria de simptome ale stopului cardiac

Și transpirațiile reci intră în categoria de simptome ale stopului cardiac care survin la femei, drept pentru care nu trebuie să le subestimăm. Să nu ai impresia că această problemă este doar consecința stresului zilnic sau a grijilor. Dacă până acum nu ai mai avut transpirații reci, mergi la medic cât mai curând posibil.

5. Oboseala rapidă și frecventă

Te simți obosită frecvent după doar câteva minute de mișcare? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, citește în continuare.

Dacă deși te-ai odihnit, ești incapabilă să îndeplinești chiar și cele mai simple acțiuni (de pildă, să te ridici în picioare sau să mergi pe jos), este cazul să îți faci griji. Acest simptom ar putea indica o problemă gravă de sănătate.

Cum se tratează stopul cardiac?

Persoanele care au suferit deja un stop cardiac trebuie să ia anumite măsuri preventive, astfel încât să se protejeze pe viitor.

  • Renunță la obiceiurile nocive, cum ar fi consumul de tutun și alcool sau sedentarismul (care poate cauza obezitate).
  • Desigur, fă mișcare pentru a-ți ține sub control tensiunea arterială, nivelul colesterolului și, dacă este cazul, diabetul.

Nu uita, ai la dispoziție diverse medicamente care susțin sănătatea cardiovasculară. Pacienții nu duc lipsa de opțiuni, însă doar un medic îți poate prescrie un tratament adecvat.

Totodată, un stil de viață sănătos, mișcarea și alungarea stresului ar trebui să devină stâlpi de temelie ai vieții tale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pedreira, M. (2016). Infarto agudo de miocardio en la mujer, ¿es diferente que en los hombres? In I. Fernández, J. J. Gómez de Diego, M. López, D. Marzal, N. Murga, & R. Vidal (Eds.), Cardiología hoy 2016. Resumen anual de los avances en investigación y cambios en la práctica clínica (p. 207). Sociedad Española de Cardiología. https://doi.org/10.1111/j.1752-1734.2009.01350.x.
  • Cabadés, A., López-Bescós, L., Arós, F., Loma-Osorio, Á., Bosch, X., Pabón, P., & Marrugat, J. (2004). Variabilidad en el manejo y pronóstico a corto y medio plazo del infarto de miocardio en España: el estudio PRIAMHO. Revista Española de Cardiología52(10), 767–775. https://doi.org/10.1016/S0300-8932(99)75004-9
  • Lauer, T., & Kelm, M. (2011). Tratamiento inicial prehospitalario del infarto agudo de miocardio. Deutsche Medizinische Wochenschrift. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehr236

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.