5 tipuri de vampiri emoționali

· 10 mai 2016
Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a-ți proteja sănătatea mentală împotriva acestor indivizi este să-i alungi din viața ta.

„Există anumite persoane care se deghizează în oameni obișnuiți până când nevoile lor interne îi fac să devină prădători. Ceea ce vor nu este sângele tău, ci energia ta emoțională.

Aceste persoane au puterea nu numai să te exaspereze, ci și să te hipnotizeze, să-ți amorțească mintea cu promisiuni false până când devii captivat de vraja lor. Acești vampiri emoționali te ademenesc și apoi te golesc pe dinăuntru.

Vampirii emoționali sunt vecini calzi și prietenoși atunci când ești de față, însă pe la spate răspândesc zvonuri despre tine.

La început, ei par superiori oamenilor obișnuiți. Sunt inteligenți, încântători. Îi placi, ai încredere în ei, te aștepți la mai multe din partea lor decât din partea altor persoane.

Te aștepți la mai multe, dar primești mai puțin și, la final, aceștia te prind în cursă. Îi inviți în viața ta și este puțin probabil să-ți dai seama că există vreo problemă până când aceștia dispar, lăsându-te secătuit pe dinăuntru, cu portofelul gol sau poate cu inima frântă. Chiar și atunci te vei întreba… A fost vina mea sau a lor? A fost vina lor. Acei vampiri emoționali.”

(Fragment din cartea Vampiri emoționali de Albert J. Bernstein)

Asemenea altor alte aspecte din viața noastră, legăturile emoționale se dezvoltă într-un anumit mod în funcție de felul în care sunt hrănite. Evident, dacă le hrănim cu tristețe, plâns sau mânie constantă, vom crea legături nesănătoase.

Cu toții știm că există anumite relații extrem de nocive pentru noi, ce produc drame de proporții uimitoare și ne atacă echilibrul emoțional.

Există anumiți indivizi care, cu intenție sau nu, ne pot face să ne simțim deprimați, copleșiți, mânioși sau chiar distruși din punct de vedere emoțional.

Adevărul este că, fără strategii de autoapărare eficiente pentru a-i ține la distanță, putem deveni o pradă ușoară pentru acești manipulatori de emoții, ce ne pot face să adoptăm comportamente nesănătoase (mâncat în exces, autoizolare, schimbări de dispoziție, senzații constante de oboseală, etc.).

De-a lungul timpului, acești indivizi au primit diverse denumiri: persoane toxice, prădători sau vampiri emoționali, paraziți și nu numai. Indiferent de etichetă (și ține seama de faptul că această clasificare nu are nicio bază științifică), aceștia sunt epuizanți și ne pot face să intrăm într-o stare de colaps emoțional greu de suportat.

Ei nu sunt răi în mod intrinsec, dar imaturitatea lor îi determină să acționeze fără să se gândească dacă acțiunile lor sunt pozitive sau negative. (Albert J. Bernstein)

În cele ce urmează, îți vom prezenta cinci tipuri de vampiri emoționali care ne pun în pericol bunăstarea psihică.

5 vampiri emoționali periculoși

1. Individul pasiv-agresiv

Acești vampiri emoționali sunt experți în a-și deghiza ostilitatea. Își exprimă mânia cu zâmbetul pe buze sau disimulând îngrijorare excesivă, dar mereu cu o reținere de-a dreptul exasperantă.

Majoritatea dintre noi am folosit această tehnică la un moment dat, însă acești vampiri emoționali fac abuz de ea, scopul fiind ca victima lor să-și piardă cumpătul înaintea lor. Cea mai bună strategie de apărare împotriva lor este să ne menținem convingerile, să creăm limite peste care ei să nu aibă voie să treacă și să-i obligăm să le respecte.

Orice persoană merită să fie tratată cu iubire și sinceritate. Nu trebuie să permitem nimănui să ne vorbească „de parcă ne-ar scuza existența”.

Anumitor vampiri emoționali le place să răspândească zvonuri

2. Narcisistul

Acești vampiri emoționali au impresia cu sunt centrul universului. Sunt egocentrici, încrezuți și tânjesc după admirație și atenție. Se pot manifesta ca indivizi inteligenți și plăcuți, însă doar până în momentul în care își simt statutul de guru sau autoritatea intelectuală amenințată.

Pot funcționa ca indivizi entuziaști și creativi atât timp cât obiectivele lor se suprapun cu ale tale. Însă, de îndată ce nevoile voastre devin incompatibile, nu ezită să-și arate colții.

Motoul acestor vampiri emoționali este „Eu primul”, motiv pentru care sunt imuni la orice critici sau exprimări asertive ale nevoilor celorlalți. Lipsiți de empatie (sau reprimând această abilitate), narcisiștii pot avea dificultăți în a înțelege conceptul de iubire necondiționată ce nu are drept obiect propria lor persoană. Ei trebuie să fie mereu pe primul loc; în caz contrar, produc conflict.

Cea mai bună strategie de apărate împotriva acestor vampiri emoționali este să te bucuri de calitățile lor, însă să-i privești într-un mod realist. Acceptă faptul că narcisismul este o latură a personalității lor, dar nu le permite să te calce în picioare sau să te facă să te simți inferior lor.

Poți obține mereu cooperarea acestor indivizi ori de câte ori faci apel la interesele lor și le demonstrezi că cererea ta le este și lor avantajoasă.

Mulți vampiri emoționali sunt narcisiști

3. Individul mânios

Următorii vampiri emoționali își petrec timpul acuzând, atacând, umilind, criticând și producând conflict. Sunt dependenți de mânie și adoră să țină alte persoane pe loc și să le pedepsească. Mânia lor te poate face să te simți de parcă ai fost rupt într-o mie de bucățele.

Cea mai bună strategie de autoapărare dacă te confrunți cu acești vampiri emoționali este să-ți protejezi stima de sine, astfel încât mânia lor să nu te facă să-ți pierzi cumpătul. Ia-o ușor, fă o pauză și respiră adânc.

Pentru a te asigura că atacurile indivizilor mânioși nu te dezechilibrează, nu îi confrunta înainte de a te calma. Astfel, vei putea să-i dezarmezi și să-i ajuți să realizeze cât de important este să-ți ia în considerare opinia asupra chestiunii în cauză.

Acești indivizi suferă mult din cauza propriilor atacuri. Confruntându-i într-o manieră calmă, putem empatiza mai ușor cu ei.

Acești vampiri emoționali produc multă suferință celor din jurul lor

4. Martirul

Martirii sunt regii și reginele situațiilor dramatice. Acești vampiri emoționali pot îmbracă diverse forme și sunt experți în a face alte persoane să se simtă prost, exploatându-le slăbiciunile și nesiguranța și aducând în prim plan răni mai vechi.

Cea mai bună strategie de apărare împotriva martirilor este să respingi ideea că trebuie să fii perfect și responsabil chiar tot timpul. Cu toții facem greșeli din când în când. Dacă te simți vinovat dintr-un anumit motiv, caută un loc unde poți fi singur, reflectează și, dacă este nevoie, permite-ți să plângi.

O altă variantă este să răspunzi atacurilor acestora într-o manieră pozitivă. De pildă: „Îți înțeleg punctul de vedere, dar când spui lucrul acesta mă faci să sufăr. Aș aprecia dacă nu ai mai spune asta niciodată”.

Numeroși vampiri emoționali poartă măști

5. Individul gelos și bârfitor

Acești vampiri emoționali sunt indivizi băgăcioși, cărora le place să-i vorbească pe alții pe la spate, să distrugă reputații și să disemineze zvonuri rău intenționate. Din cauza acestor comportamente, victimele lor se vor simți umilite și batjocorite.

Cea mai bună strategie de apărare împotriva indivizilor geloși și bârfitori este să nu bagi în seamă bârfele acestora și să nu le permiți să te rănească. Atitudinea potrivită este să-i ignori.

Pe de altă parte, dacă te afli într-un grup și un asemenea vampir emoțional începe să bârfească pe cineva, este indicat să schimbi subiectul de conversație și să nu le intri în joc.

De asemenea, ai grijă ca acești indivizi să-și dea seama că știi perfect ce fac și că nu-ți place comportamentul lor. Încearcă să le spui ceva precum: „Comentariile tale sunt jignitoare. Cum te-ai simți dacă cineva ar spune așa ceva despre tine? Te rog nu mă mai bârfi.”

Acestor vampiri emoționali le place deseori să se deghizeze în prieteni

Identifică care sunt acei indivizi nocivi din viața ta și pune în aplicare strategiile de autoapărare pentru a-ți proteja bunăstarea psihică.

Menținând o anumită distanță față de indivizii mai „complicați” din viața ta, îți vei îmbunătăți sănătatea emoțională.

Sursa principală: Vampiri emoționali de Albert J. Bernstein