5 trăsături care definesc o personalitate puternică

· 10 februarie 2018
Indivizii cu o personalitate puternică nu sunt reci sau insensibili. Aceștia au învățat să acorde fiecărui lucru importanța pe care o merită pentru a nu fi afectați în mod negativ. 

De multe ori, oamenii cu o personalitate puternică pot genera tensiune și disconfort. Aceștia sunt priviți de multe ori ca persoane egoiste care își urmăresc propriul interes și care nu acceptă punctele de vedere, propunerile sau sugestiile celorlalți. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Descoperă care sunt de fapt principalele trăsături care definesc o personalitate puternică.

Când vorbim de personalitate, trebuie să ținem cont de numeroase nuanțe atunci când catalogăm o persoană ca fiind „total” introvertită, extrovertită, dependentă, independentă, intuitivă, etc.

În schimb, atunci când vine vorba despre personalitățile puternice, trebuie să înțelegem un aspect important. În sfera psihologiei, acest tip de profil poartă denumirea de „personalitate rezistentă”. Astfel, poți fi introvertit sau extrovertit, însă pentru a fi considerat puternic, trebuie să deții abilitatea de a depăși toate momentele dificile.

Mai jos îți prezentăm 5 trăsături care definesc o personalitate puternică. Te regăsești și tu?

1. Trăsături care definesc o personalitate puternică: acești oameni nu acceptă scuzele

Un om cu o personalitate puternică se definește prin faptul că a învățat din propriile greșeli și reușite. Acesta se ghidează după ce îi dictează conștiința și dă dovadă de modestie, însă este foarte hotărât. Prin urmare, unei astfel de persoane nu îi plac adevărurile spuse pe jumătate sau minciunile și cu atât mai puțin scuzele și oamenii delăsători.

Prin acceptarea comportamentelor menționate, un individ cu o personalitate puternică nu ar face decât să își piardă timpul. Minciunile și scuzele sunt obstacole care îi încetinesc drumul către îndeplinirea obiectivelor stabilite.

În lumea persoanelor puternice, trebuie să faci ce ai de făcut. Un obiectiv este o sursă importantă de motivație și trebuie să lupți pentru a-l atinge. Astfel, un individ care oferă numai scuze și motive false le provoacă acestora o stare de disconfort.

2. Oamenii cu o personalitate puternică sunt atenți când vine vorba de persoanele pe care le primesc în viața lor

Trăsături care definesc o personalitate puternică, precum capacitatea de a deține controlul

Una dintre principalele trăsături care definesc o personalitate puternică este abilitatea sa de a deține controlul pentru a-și descoperi motivațiile intrinsece.

O persoană puternică știe ce vrea și ce nu vrea. A învățat această lecție în trecut, când a fost dezamăgită sau trădată. 

În ciuda decepțiilor suferite, individul cu o personalitate puternică nu este rece sau suspicios. Acesta este deschis cu cei din jur, însă nu ezită să aplice un filtru psihologic riguros. Astfel, nu va primi în viața lui oameni care îl deranjează sau îi tulbură liniștea interioară.

3. Nu le plac oamenii insensibili, egoiști și îngâmfați

Trăsături care definesc o personalitate puternică, precum respingerea oamenilor egoiști

În ciuda opiniei unora dintre noi, o persoană puternică este sensibilă și foarte modestă. Aceasta prețuiește lucrurile importante care nu sunt o pierdere de timp și care oferă bunăstare interioară: prieteniile adevărate, persoanele care le umplu viețile de lumină, și nu de întuneric, afectuoase, partenerii devotați care împărtășesc aceleași valori…

Prin urmare, oamenii cu o personalitate puternică nu suportă indivizii egoiști, care nu știu să prețuiască lucrurile simple. Vorbim despre lucrurile care nu pot fi cumpărate și pe care le câștigăm cu toții dacă dăm dovadă de respect și trăim fericiți.

4. Au învățat din greutăți și frica resimțită

Reziliența pe lista de trăsături care definesc o personalitate puternică

Una dintre principalele trăsături care definesc o personalitate puternică este reziliența psihologicăAceasta este capacitatea de a depăși greutățile și suferința, dar și de a învăța ceva din aceste experiențe dureroase.

Persoanele puternice au învățat ceva din teama resimțită și anume că trebuie să treacă peste ea pentru a-și îndeplini obiectivele. Toate lecțiile asimilate le oferă instrumentele psihologice necesare pentru a merge mai departe fără frică și a fi receptivi la ce le oferă viața. Totodată, acestea știu foarte bine ce nu sunt dispuse să accepte.

5. Nu simt nevoia să fie pe placul tuturor

Autenticitatea pe lista de trăsături care definesc o personalitate puternică

Așa cum am menționat la început, oamenii cu o personalitate puternică nu încearcă să fie pe placul celor din jur. Aceștia știu ce vor și nu își pierd timpul cu cine nu merită. În timp, ei au învățat că încercarea de a-i mulțumi pe toți și de a primi aprobarea lor provoacă multă suferință și frustrări. Nu este un lucru util, logic sau sănătos.

O persoană cu o „personalitate rezistentă” nu își face griji dacă anumiți oameni nu o acceptă așa cum este ea.

Ea știe că persoanele care îi sunt alături sunt cele mai importante, cele cu care merită să meargă mână în mână prin viață și care recunosc valoarea sincerității sale. 

Poate multe dintre caracteristicile prezentate mai sus îți sunt cunoscute. Poate cu toții am învățat, în felul nostru, cum să fim puternici. Suntem toți pe drumul către dezvoltarea unei personalități puternice.

Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com