5 trăsături psihologice ale oamenilor supuși

· 13 februarie 2018
Oamenii supuși tind să poarte răni vechi care le influențează comportamentul. Ei nu vor să iasă în evidență pentru că nu vor să sufere și mai mult.

Oamenii supuși nu obișnuiesc să vorbească tare, se pun mereu pe locul al doilea și respectă fără ezitare dorințele persoanelor mai autoritare. Vă prezentăm în continuare principalele trăsături psihologice ale oamenilor supuși.

Oamenii cu acest tip de atitudine riscă să fie prizonieri în relații nocive. La un moment dat, ei ar putea deveni victime. Din păcate, nu le este deloc ușor să își schimbe modul de a fi.

Problema nu este că oamenii supuși nu vor să fie mai asertivi. Însă experiențele lor din trecut i-au obligat să dobândească anumite caracteristici de care nu pot scăpa cu ușurință.

1. Lipsa de asertivitate, pe lista de trăsături psihologice ale oamenilor supuși

Asertivitatea nu este pe lista de trăsături psihologice ale oamenilor supuși

Oamenii supuși nu fac o prioritate din propriile nevoi sau dorințe. În schimb, ei acordă multă importanță nevoilor și dorințelor celorlalți.

Lipsa lor de asertivitate îi obligă să se pună mereu pe locul al doilea, inclusiv în situații precum, de pildă, munca în echipă. La baza acestui fenomen stă dificultatea de a-și exprima punctul de vedere.

Deși vor să se facă auziți, oamenii supuși sunt sfioși și se retrag în sine. Ei sunt convinși că ceea gândesc nu va fi luat în considerare și ajung chiar să se îndoiască de propriile opinii.

2. Un trecut plin de durere

Oamenii supuși nu sunt neapărat așa din naștere. Ei au trecut prin experiențe negative care, puțin câte puțin, i-au îndemnat să se retragă în sine și să devină supuși.

Dacă un copil este crescut de părinți a căror relație este tumultoasă sau dacă un adolescent este marginalizat și hărțuit de colegii săi, nu este exclus ca respectivul să adopte un rol supus la maturitate.

Stima de sine scăzută și nesiguranța îi determină pe oamenii supuși să se simtă inutili. Pe termen lung, această tendință este nocivă deoarece îi face să fie vulnerabili și fragili.

3. Evitarea conflictelor, una dintre cele mai frecvente trăsături psihologice ale oamenilor supuși

Evitarea conflictului pe lista de trăsături psihologice ale oamenilor supuși

Nu vei vedea niciodată un om supus căutând să se certe. Din contră, acești indivizi vor să evite conflictul cu orice preț. Asemenea situații le provoacă anxietate deoarece le amintesc de experiențele traumatice din trecut.

Problema este faptul că, pentru a evita conflictele, oamenii supuși lasă capul în jos, acceptă lucruri care nu le plac și nu își oferă ceea ce merită. În plus, efortul de a preveni conflictele și discuțiile în contradictoriu este foarte epuizant.

4. Evitarea atragerii atenției celorlalți

Mulți vor confunda această trăsătură cu timiditatea. În realitate însă, oamenii supuși evită să devină centrul atenției pentru a trece neobservați și a nu ieși în evidență.

Ei își fac multe griji cu privire la opiniile celorlalți, drept pentru care optează pentru haine modeste și adoptă o atitudine discretă. Astfel, vor reuși să evite situațiile în care riscă să fie umiliți sau care ar putea genera conflicte.

5. Tendința de a fi dependenți emoțional de alții

Trăsături psiholigice ale oamenilor supusi ce pot fi depășite

Oamenii supuși au tendința să se gândească prea mult la ceilalți și se simt atât de vulnerabili încât au nevoie de cineva să îi protejeze. Pentru ei este perfect firesc să devină dependenți din punct de vedere emoțional de partener. Acesta este simultan atât sensul vieții, cât și protectorul lor.

Această tendință este prezentă chiar și în relațiile abuzive. Deși partenerul nu îi tratează bine, oamenii supuși își spun „Cel puțin am pe cineva alături”. Din cauza acestui mod de a gândi, ei riscă să sufere foarte mult.

Tu cunoști vreun om care ar putea fi categorisit drept „supus”? Ție însuți ți se aplică această trăsătură? Este posibil să depășești această problemă. Trebuie însă să depui mult efort și să fii conștient de ceea ce ți se întâmplă.

Poți să devii mai asertiv, să-ți mărești stima de sine și să scapi de nesiguranța care te face să te simți lipsit de valoare. Cele 5 trăsături psihologice ale oamenilor supuși prezentate în acest articol pot fi remediate.

Oamenii supuși suferă foarte mult. Atitudinea lor atrage indivizi violenți și agresivi. Pentru a nu-și irosi timpul și a evita să fie răniți, este esențial să realizeze că a venit momentul să se aprecieze așa cum merită cu adevărat.