5 trucuri pentru a câștiga orice dispută

4 ianuarie 2018
Dacă suntem într-o dispută cu o altă persoană, trebuie să ne alegem cuvintele cu grijă pentru a nu agrava situația. În acest mod, vom ajunge mai ușor la o înțelegere.

Deși probabil nimeni nu te-a învățat cum să te „cerți” într-un mod benefic, astfel încât să ajungi la o înțelegere cu celălalt, ai la dispoziție mai multe strategii la care poți să apelezi. Descoperă câteva trucuri pentru a câștiga orice dispută!

În primul rând, reține faptul că principalul inamic al unei dispute constructive este reprezentat de emoțiile negative. Situații precum conflictele cu partenerul de viață și neînțelegerile cu șeful sau colegii de la serviciu produc disconfort, frustrare și chiar mânie.

Ținerea sub control a acestor emoții ne va ajuta să găsim liniștea mentală necesară pentru a ne prezenta adecvat argumentele, astfel încât să ieșim învingători. În cele ce urmează îți propunem 5 trucuri pentru a câștiga orice dispută.

Cele mai bune trucuri pentru a câștiga orice dispută

1. Nu ataca, ci ascultă și ține cont de celălalt

O dispută nu poate fi câștigată dacă îți ataci interlocutorul. Ca să învingi, ai nevoie de argumente solide și de carisma specifică persoanelor sigure pe sine, care îi pot influența pe cei din jurul lor.

 • Atacurile, insultele, țipetele și acuzațiile nu sunt productive într-o dispută. Acestea nu fac decât să intensifice conflictul, până când situația atinge un punct critic. Degeaba apelezi la ele.
 • Disputele sunt deseori consecința unui dezacord (sau a unui gest care ne-a deranjat sau rănit), dar trebuie să încercăm să nu transformăm acest dezacord în ceva personal.
 • Încearcă să îți menții mintea rece, inima caldă și vocea fermă.

Ca să câștigi orice dispută, ține cont mereu de sentimentele persoanei din fața ta. Dacă emoțiile negative reușesc să preia controlul, urechile tale se vor închide. Dacă nu asculți, nu ești capabil să oferi argumente logice sau valide.

2. Într-o dispută, „cum?” este o chestiune mai importantă decât „de ce?”

Trucuri pentru a câștiga orice dispută ca să eviți o ceartă

Poate părea ridicol, însă atunci când suntem în toiul unei dispute, există anumite cuvinte care ne pot ajuta să îl „debusolăm” pe celălalt. Aceste cuvinte îl forțează să devină conștient de o dimensiune până atunci ascunsă.

Să analizăm un exemplu concret. Închipuie-ți că ești într-o dispută cu partenerul tău de viață și îi spui următorul lucru:

 • „De ce uiți de mine când trebuie să iei o decizie importantă? De ce ai făcut asta fără să-mi spui?”

Când îi pui acest tip de întrebări, partenerul tău cu siguranță îți va oferi niște răspunsuri clasice, pe care probabil le-ai anticipat deja. Încearcă mai bine să vezi cum reacționează când îl întrebi:

 • „Tu cum crezi că mă simt când iei asemenea decizii fără a mă consulta?”

3. Nu este vorba de „a avea dreptate”, ci de a ajunge la o înțelegere

Trucuri pentru a câștiga orice dispută și a ieși învingător

Scopul unei dispute nu este să îți impui opinia asupra celuilalt. Iată ce ar trebui să urmărești:

 • Să îl ajuți pe celălalt să înțeleagă punctul tău de vedere.
 • Să nu agravezi situația.
 • Să ajungeți la o înțelegere astfel încât amândoi să aveți de câștigat.

4. Ține-ți sub control tonul vocii, fii asertiv și evită repetițiile

Expresii precum „Nu mă înțelegi”, „Nu știi despre ce vorbești” sau chiar cuvintele „Tu nu…” creează un obstacol în calea dialogului. În plus, apelând la ele, vei insera emoții negative în conversație.

 • Dă dovadă de asertivitate când vorbești. Fii ferm, dar și empatic față de celălalt.
 • În loc să începi propoziții cu „Tu nu…”, spune mai bine „Știu ce spui și te înțeleg”.
 • Asigură-te că vocea ta este relaxată. Evită să intri în panică și dă dovadă că ești receptiv și prietenos.
 • Deși nu este indicat să eviți aspectele emoționale, nu uita să apelezi și la logică.
 • La un moment dat, probabil cineva va pune în joc un argument ilogic. Fii atent pentru a-l detecta și ajută-l pe celălalt să își vadă greșeala.

5. Prezintă argumente și idei care îl determină pe celălalt să empatizeze cu tine

Trucuri pentru a câștiga orice dispută și a găsi un echilibru

Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm atunci când încercăm să câștigăm o dispută este faptul că nu știm cum să dezbatem un subiect.

 • Mintea noastră se umple de idei, emoții și gânduri, dar nu suntem capabili să le ordonăm pentru a le putea prezenta cu asertivitate, calm și precizie.
 • Trebuie să învățăm să ne organizăm ideile astfel încât să le putem exprima într-un mod clar, concis și sigur.

Totodată, este indicat să introducem în conversație expresii care vor trezi empatia celuilalt. Iată câteva exemple concrete:

 • „Mă înțelegi, știi ce vreau să spun”.
 • „Ești o persoană inteligentă și sigur îmi înțelegi poziția”.

După cum poți vedea, atunci când dezbați o problemă este important să dai dovadă de înțelepciune. Însă acest lucru necesită timp și inteligență emoțională.

Fii calm și respectuos atunci când vorbești și prezintă argumente valide. Pune în aplicare cele 5 trucuri pentru a câștiga orice dispută prezentate în acest articol și, în cele din urmă, vei ajunge la un compromis cu interlocutorul tău și vei ieși învingător.

Te-ar mai putea interesa