6 alimente pe care nu trebuie să le reîncălzești

Reîncălzirea mâncărurilor este o metodă excelentă de a economisi bani și de a evita risipa. Totuși, există alimente care nu trebuie niciodată reîncălzite.

Obișnuiești și tu să reîncălzești mâncarea? Este un obicei foarte comun adoptat de multe persoane cu scopul de a savura mai târziu un anumit preparat sau de a evita risipa de alimente. 

Deși este o practică răspândită în întreaga lume de foarte mulți ani, s-a descoperit recent că în anumite cazuri aceasta poate fi periculoasă pentru sănătate.

Consiliul European de Informare Alimentară (EUFIC) ne avertizează că folosirea alimentelor reîncălzite care nu au fost gătite în mod corespunzător poate avea urmări grave pentru organism. 

Care este motivul acestui pericol? Anumite tulpini bacteriene se dezvoltă considerabil atunci când sunt expuse unui mediu cu temperaturi cuprinse între 4,5 și 65,5 °C. Astfel, crește riscul de contractare a unor boli transmise prin alimente sau a unor probleme digestive, cum ar fi balonări, colici sau gaze intestinale.

Știm cu toții că informarea este esențială. Prin urmare, îți prezentăm mai jos 6 dintre cele mai comune alimente pe care nu trebuie să le reîncălzești.

1. Nu trebuie să reîncălzești orezul

Nu este bine să reîncălzești orezul

Orezul este unul dintre cele mai comune alimente reîncălzite. Deși textura și gustul se păstrează intacte la temperatura camerei, boabele de orez conțin spori bacterieni minusculi care pot provoca intoxicații alimentare atunci când sunt activați de căldură.

Dacă orezul este expus din nou unor temperaturi ridicate după ce a fost gătit, crește și mai mult riscul de toxiinfecție alimentară. Prin urmare, este indicat să consumi acest aliment imediat după ce l-ai gătit sau în următoarele 24 de ore.

Intoxicația cauzată de orez provoacă disconfort, inflamații și, în cel mai rău caz, vărsături și diaree.

2. Cartofii

Cartoful este un aliment foarte hrănitor care poate fi adăugat atât în preparate calde, cât și reci. Riscul apare atunci când reîncălzești cartofii gătiți sau îi lași prea mult în afara frigiderului. În aceste condiții, se produc anumiți spori care, atunci când pătrund în organism, provoacă disconfort digestiv și simptome de toxiinfecție alimentară.

Pentru a evita să arunci cartofii fierți, cel mai bine este să îi faci piure sau să îi adaugi într-o salată rece.

3. Țelina

Nu este bine să reîncălzești țelina

Multe persoane preferă să consume țelina în stare crudă, deoarece aceasta oferă un gust interesant și aromat salatelor și supelor.

Totuși, dacă folosești această legumă în rețete cu preparare termică, este indicat să o mănânci imediat. În acest fel, eviți riscul de intoxicație alimentară atunci când o reîncălzești.

Țelina conține nitrați care, atunci când sunt expuși la căldură, produc substanțe dăunătoare pentru sănătate. De fapt, în concentrații mari, acestea se pot transforma în nitriți, care măresc riscul de dezvoltare a cancerului.

4. Sfecla

Sfecla este o legumă populară și foarte apreciată în medicina naturistă pentru conținutul ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale.

Problema apare atunci când această legumă este supusă unor temperaturi ridicate. Ca și țelina, sfecla conține o cantitate mică de nitrați care nu sunt chiar sănătoși.

Experții în nutriție susțin că, pentru a valorifica proprietățile benefice ale sfeclei, cel mai bine este să o mănânci în stare crudă, ca ingredient în salate și smoothie-uri.

5. Carnea de pui

Nu este bine să reîncălzești carnea de pui

Pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol atunci când consumi carne de pui, este foarte important ca aceasta să fie gătită bine.

Salmonella este foarte comună în rândul păsărilor, iar carnea de pui care nu este fiartă bine mărește riscul de infectare. Verifică dacă ai gătit bine acest aliment și dacă nu există anumite zone roșii sau prea suculente.

Pentru a preveni problemele digestive, este indicat să mănânci carnea imediat după ce ai gătit-o și să nu o reîncălzești. Chiar dacă gustul se menține, compoziția proteinelor se modifică, fapt care produce reacții negative în stomac.

Dacă nu poți să mănânci deodată toată cantitatea preparată, poți să reîncălzești carnea de pui, dar la temperaturi mai scăzute. 

6. Ciupercile

Proteinele din ciuperci pot fi distruse foarte ușor de acțiunea enzimelor și a altor microorganisme. Din acest motiv, dacă le ții la temperatura camerei după ce le-ai gătit, acestea pot fi letale.

Nu îți recomandăm să reîncălzești ciupercile după prepararea inițială, deoarece pot provoca inflamații abdominale, balonare și, în anumite cazuri, diaree. Însă, se pare că nu este nicio problemă dacă sunt încălzite la o temperatură de peste 71 ºC.

În concluzie, ține cont de faptul că ingredientele din preparatele tale sunt diferite și suferă modificări dacă sunt supuse la temperaturi ridicate. Prin urmare, anumite alimente reîncălzite sunt periculoase.

Data viitoare când încălzești mâncare, ai grijă să acoperi vasul, pentru a permite căldurii să se distribuie omogen.

Te-ar mai putea interesa