6 greșeli care afectează eficiența medicamentelor - Doza de Sănătate
 

6 greșeli care afectează eficiența medicamentelor

Sănătatea nu este o joacă, drept pentru care trebuie să urmăm tratamentele recomandate de medic ca la carte și să nu luăm pastile de capul nostru. 
6 greșeli care afectează eficiența medicamentelor
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Uneori luăm medicamente, însă acestea nu au efectul scontat. Dacă ai pățit și tu acest lucru și nu înțelegi de ce, citește mai departe pentru a descoperi 6 greșeli care afectează eficiența medicamentelor.

În general, când ne îmbolnăvim, ne punem toată încrederea în puterea miraculoasă a medicamentelor. Însă uneori, acestea nu își fac efectul. În realitate, pastilele nu ne vindecă atât de rapid pe cât ne-am dori, iar motivul îl reprezintă chiar greșelile pe care le facem noi.

Factorii care pot influența eficiența medicamentelor au fost descoperiți. Iată care sunt aceștia!

1. Greșeli care afectează eficiența medicamentelor: băutura cu care iei pastilele

Greșeli care afectează eficiența medicamentelor precum amestecarea lor cu lapte

Medicamentele nu pot fi luate cu orice băutură. Uneori, nu stăm să ne gândim și luăm în mână prima băutură care ne iese în cale. În realitate, anumite lichide diminuează eficiența medicamentelor.

De exemplu, cafeaua și Coca-Cola provoacă dezintegrarea rapidă a pastilelor. Nici ceaiul nu este recomandat, deoarece încetinește absorbția lor.

Pastilele nu trebuie amestecate nici cu lapte. Acest produs lactat le diminuează efectele curative. Același lucru este valabil și pentru sucul de portocale.

Dacă nu este sugerat alt lichid în prospect, cel mai bine este să iei medicamentele cu apă la temperatura camerei. 

2. Amesteci medicamentele cu alimentele greșite

Una dintre principalele greșeli care afectează eficiența medicamentelor este combinarea acestora cu alimentele nepotrivite. De exemplu, nu este bine să le iei în timpul mesei.

În plus, trebuie să ai grijă să nu amesteci pastilele cu alimente bogate în fibre, întrucât acestea elimină o parte din componentele benefice pentru organism. Câteva exemple ar fi: ovăzul, conopida, fructele de pădure, legumele cu frunze verzi, dovleacul, leguminoasele, ciupercile și produsele din făină de grâu.

De multe ori, când iei anumite medicamente, trebuie să ții un regim alimentar deosebit. Prin urmare, este indicat să respecți instrucțiunile de pe prospect.

3. Nu respecți programul de administrare a medicamentelor

Principalele greșeli care afectează eficiența medicamentelor antibiotice

Este important să respecți cu strictețe programul de administrare a medicamentelor, mai ales dacă este vorba de antibiotice.

Nu uita că, pentru ca medicamentele să își facă efectul, trebuie să menții o concentrație adecvată în organism. În caz contrar, nu vei obține efectele dorite.

În caz că nu ai o memorie foarte bună, notează-ți undeva.

4. Amesteci pastilele

Dacă ți-au fost prescrise mai multe medicamente, dar nu știi dacă trebuie să le iei împreună, cel mai bine este să faci pauză între ele. Așteaptă cel puțin o jumătate de oră înainte de a lua următoarea pastilă.

5. Nu întrerupe tratamentul

Greșeli care afectează eficiența medicamentelor precum întreruperea tratamentului

Chiar dacă ți se pare că te-ai însănătoșit, este bine să urmezi tratamentul până la capăt. Nu putem vorbi despre greșeli care afectează eficiența medicamentelor fără să menționăm tendința de a renunța la tratament înainte de vreme. Urmarea poate fi revenirea bolii.

Deci, chiar dacă te simți mai bine, continuă tratamentul atât cât ți-a fost indicat. În acest fel, combați simptomele și previi recidivarea bolii.

6. Nu lua medicamente de capul tău

Dacă mergi la medic și îți prescrie un tratament, urmează-l conform instrucțiunilor sale. Desigur, există soluții homeopate care nu sunt întotdeauna eficiente sau nu oferă rezultatele dorite.

Dacă ți s-a prescris un medicament, ia-l. Nu îl înlocui de capul tău pentru a opta pentru produse alternativ sau un tratament homeopat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.