6 întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog - Doza de Sănătate
 

6 întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog

Întrucât corpul fiecărei femei este diferit, trebuie să mergi la ginecolog atunci când simți tu că ai o problemă, fără să te bazezi pe opiniile sau diagnosticul altor persoane. 
6 întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog

Ultima actualizare: 19 aprilie, 2018

În prezent, majoritatea femeilor își încep viața sexuală fără a avea răspunsuri la cele mai importante întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog. Lipsa îndrumării acestui specialist este o greșeală frecventă care crește considerabil riscul de boli sau sarcini nedorite.

Multe femei nu înțeleg cât este de important să dețină controlul asupra vieții lor sexuale. Vizitele la ginecolog te ajută să previi panica, momentele jenante și consecințele neplăcute ale întreținerii primului raport sexual fără îndrumarea unui specialist.

După cum bine știm, în ziua de azi tinerii își încep viața sexuală mult mai devreme. Prin urmare, este deosebit de important ca aceștia să fie cât mai informați cu privire la acest subiect, să își clarifice toate nelămuririle și, mai presus de toate, să cunoască riscurile sexului neprotejat.

Acesta este rolul medicului ginecolog: să te avertizeze, să te informeze, să te ajute să previi sarcinile nedorite și bolile cu transmitere sexuală și, în anumite cazuri, să îți reglezi ciclul menstrual. Beneficiile sfaturilor unui specialist sunt nenumărate.

Medicul ginecolog te învață cum să procedezi și ce măsuri să iei în diverse situații. Totodată, îi poți vorbi despre anumite simptome sau neplăceri din zona vaginului, cum ar fi infecțiile, sau a sânilor. Un consult de rigoare ajută la diagnosticarea multor boli, fie ele ușoare sau severe, precum cancerul.

Multe femei evită să meargă la ginecolog din diverse motive: frică, rușine, timiditate, probleme financiare și așa mai departe. Însă vizita la acest medic specialist este foarte importantă pentru a deține controlul absolut asupra propriului corp (la nivel sexual).

Totodată, medicul ginecolog poate fi consultat și în privința altor aspecte care nu țin de strict de sex, de la ciclu menstrual, pilule contraceptive sau scurgeri vaginale până la modalități de a rămâne însărcinată.

Având în vedere cele menționate, ne-am gândit să creăm o listă de întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog. Cu ajutorul ei, te poți asigura că nu uiți nimic important și ai ocazia să clarifici toate nelămuririle.

Iată despre ce este vorba!

6 întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog

În timpul vizitei la ginecolog, poți pune orice întrebări dorești privind aspectele care te îngrijorează sau țin de sănătatea ta.

Nu uita că simptomele și afecțiunile diferă la fiecare femeie în parte. Prin urmare, medicul personalizează diagnosticul fiecărei paciente.

Renunță la ideea că sexul este un subiect tabu. Fii sinceră și informează-te în privința acestui subiect și a propriului tău corp.

1. Contraceptivele orale sunt eficiente?

Întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog privind pilulele contraceptive

Aceasta este una dintre principalele temeri ale femeilor de pretutindeni. Încercarea unei noi metode contraceptive provoacă nesiguranță, îndoieli și teamă. Până nu demult, cea mai utilizată metodă era administrarea pilulelor anticoncepționale. În prezent, odată cu evoluția tehnologiei medicale, au apărut numeroase alte măsuri contraceptive.

Întorcându-ne la întrebarea inițială, da, pentru majoritatea femeilor anticoncepționalele funcționează și nu au efecte secundare. Cu toate acestea, dacă iei aceste pastile din proprie inițiativă și nu la recomandarea medicului ginecolog, te poți confrunta cu anumite consecințe negative.

Prin urmare, consultul medical este foarte important pentru a preveni efectele secundare sau, mai rău, ineficiența produsului.

2. Care sunt avantajele și dezavantajele steriletului și ale diafragmei?

Dispozitivul intrauterin sau steriletul este una dintre cele mai folosite metode contraceptive în zilele noastre. Acesta necesită doar o monitorizare bianuală din partea medicului ginecolog și nu implică nicio intervenție din partea pacientei.

Diafragma este o barieră protectoare care trebuie instalată înaintea actului sexual. Aceasta trebuie unsă cu un lubrifiant spermicid pentru a preveni sarcina și iritațiile vaginale. Eficiența sa depinde de cât de bine este poziționată de către pacientă.

Înainte de a folosi oricare dintre aceste metode contraceptive, este recomandat să te adresezi medicului ginecolog. Fiecare femeie are un organism unic, care poate reacționa în mod diferit.

3. Ce este mastalgia?

Întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog privind durerea de sâni

Mastalgia este un simptom care afectează anumite femei și se referă la durerea ușoară, moderată sau acută din zona sânilor înainte sau după menstruație sau sarcină.

Deși durerea de sâni este frecventă în situațiile de mai us, în cazul în care devine prea intensă, este necesar să mergi la medic pentru un diagnostic corect. În plus, acesta îți poate prescrie un analgezic care să îți amelioreze durerea.

4. Secrețiile vaginale sunt normale?

Secrețiile vaginale sunt lichide care se scurg din vagin. În funcție de culoarea lor (albă, galbenă sau maronie), acestea pot fi perfect normale sau un simptom al unei infecții sau boli.

  • Secreția vaginală este formată din celule moarte, bacterii naturale și secreții mucoase.
  • În medie, o femeie secretă între 1 și 4 ml de lichid, care ajută la umezirea, lubrifierea și curățarea vaginului, prevenind infecțiile.
  • Dacă este albicioasă sau transparentă, secreția vaginală este normală. 
  • În schimb, leucoreea, adică scurgerea gălbuie, anormală, cauzată de bacterii și ciuperci poate fi un simptom al unei infecții.
  • Dacă secreția este maronie, aceasta indică apropierea menstruației. În caz contrar, este recomandat să mergi imediat la ginecolog.

5. Cum să rămân însărcinată?

Întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog privind sarcina

Nelămuririle privind sarcina sunt puse, de asemenea, pe lista de întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog. Multe cupluri încearcă să conceapă un copil, dar nu reușesc, iar acest lucru poate fi extrem de frustrant.

Dacă tu și partenerul tău vă aflați în această situație, este indicat să îți faci un consult ginecologic pentru a exclude posibilitatea prezenței unei boli sau afecțiuni la nivelul aparatului reproducător.

Este posibil să fie necesară și o vizită la obstetrician întrucât, la 40% din cuplurile cu probleme de infertilitate, cauza ține de factorul masculin. În acest caz, șansele de a concepe un copil sunt de 10 – 15%.

6. Cum să îți reglezi ciclul menstrual?

Întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog cu privire la menstruație

Multe femei au un ciclu menstrual neregulat, acesta fiind mai rapid sau mai lent decât ar fi normal. Ciclul menstrual durează 28 de zile, iar ovulația începe în ziua a 14-a, socotind din prima zi a menstruației.

Ciclul menstrual neregulat nu este considerat o problemă periculoasă sau îngrijorătoare, decât dacă îți dorești să rămâi însărcinată. Iată încă un lucru demn de pus pe lista de întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog.

În general, ovulația începe la mijlocul ciclului menstrual, dar dacă acesta este mai lung sau mai scurt decât ar trebui, nu poți ști care este data exactă.

În general, medicul ginecolog prescrie anticoncepționale orale pentru reglarea ciclului menstrual. Astfel, acesta va dura 28 de zile, atât cât este normal. Atunci când este neregulat, ciclul menstrual se poate întinde pe o perioadă de 21 – 40 de zile.

În concluzie, există multe întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog și multe motive pentru a-ți programa un consult la acest specialist. Fiecare femeie trebuie să știe tot ce se poate despre îngrijirea și funcționarea organului sexual și a aparatului reproducător femeiesc.

Dacă nu ai mers încă la ginecolog, îți recomandăm să faci acest pas și să te informezi cu privire la viața sexuală, ciclul menstrual și bolile cu transmitere sexuală. Consultațiile periodice sunt, de asemenea, foarte utile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.