6 lucruri care nu trebuie curățate cu oțet alb - Doza de Sănătate
 

6 lucruri care nu trebuie curățate cu oțet alb

Oțetul alb este un agent de curățare excelent, dar nu îl poți utiliza pe orice suprafață. Află din rândurile de mai jos ce obiecte nu trebuie curățate cu acest produs. 
6 lucruri care nu trebuie curățate cu oțet alb

Ultima actualizare: 01 decembrie, 2018

Când vine vorba de curățenie, proprietățile uimitoare ale oțetului alb sunt foarte apreciate. Însă s-ar putea ca rezultatele să nu fie tocmai pe măsura așteptărilor în cazul anumitor obiecte sau suprafețe. În acest articol, îți spunem exact ce obiecte nu trebuie curățate cu oțet alb.

Spre deosebire de produsele chimice din comerț, oțetul este un ingredient natural pe care îl poți folosi pentru a curăța multe lucruri. Alături de bicarbonat de sodiu, lămâie și sare, acest produs aparține unui grup „select” de ingrediente cu numeroase întrebuințări.

Însă, la fel ca toate produsele și substanțele, oțetul alb poate avea și contraindicații. Anumite obiecte și suprafețe nu trebuie curățate cu oțet alb, dacă nu vrei să le strici. Știi care sunt acestea? Află răspunsul în rândurile care urmează.

6 lucruri pe care nu trebuie să le cureți cu oțet alb

Eficiența oțetului alb se datorează pH-ului scăzut, ceea ce indică o aciditate ridicată. Acest aspect este benefic în anumite situații,  însă uneori poate fi dăunător.

Iată câteva lucruri care nu trebuie curățate cu oțet alb:

1. Parchetul

Deși acționează în mod eficient asupra anumitor suprafețe, oțetul alb poate cauza și anumite pete ireparabile sau decolorări pe parchet. 

Pentru a evita problemele, cea mai bună măsură de precauție este să achiziționezi produse special concepute pentru curățarea parchetului. Nu, nu este o opțiune naturală, dar nu prea ai de ales.

Situația diferă în cazul mobilierului din lemn. Amestecul de oțet alb și ulei de măsline ajută la îndepărtarea petelor și murdăriei de pe mobila din lemn.

Oțet alb folosit pentru a curăța parchetul din lemn

2. Suprafețele din piatră

Suprafețele din piatră, cum ar fi granitul sau marmura, nu reacționează bine la contactul cu substanțe acide. Prin urmare, este bine să eviți curățarea lor cu oțet alb, lămâie sau bicarbonat de sodiu.

Același lucru este valabil și pentru pardoseala de piatră. Cel mai bine este să utilizezi produse special create pentru curățarea acestor suprafețe.

3. Aparate electrocasnice și alte dispozitive electronice

În ciuda proprietăților sale uimitoare, oțetul alb nu trebuie folosit pentru a curăța televizorul sau calculatorul. Totodată, nu trebuie să îl aplici pe cuptorul cu microunde, cafetieră sau fier de călcat și cu atât mai puțin pe ecranul tactil al tabletelor și al telefoanelor mobile.

Oțetul alb elimină strălucirea naturală și deteriorează suprafața acestor obiecte, însă poate afecta și componentele lor. Prin urmare, este posibil să ai probleme tehnice din cauza oțetului.

4. Pete de mâncare

Fie că este vorba de haine, pardoseală, tapițeria mașinii sau a canapelei, oțetul alb nu curăță petele de mâncare. Din contră, componentele sale acționează asupra resturilor alimentare și le fac mai greu de curățat.

5. Clor

Nu amesteca niciodată oțetul alb cu clorCombinația dintre aceste două elemente poate fi fatală, deoarece duce la degajarea unor gaze toxice.

6. Cratițe și tigăi de inox

Există două motive pentru care nu trebuie să cureți tigăile și cratițele de inox cu oțel alb. În primul rând, acidul din acest ingredient duce la desprinderea stratului neaderent, fapt care afectează funcționalitatea tigăilor.

În plus, metalul nu reacționează bine la componentele acide. Cratița sau tigaia ar putea rămâne cu pete.

Îți recomandăm să citești și:

Oțetul de mere: 7 întrebuințări casnice

Obiecte care pot fi curățate cu oțet alb

Oțet alb folosit pentru curățarea vasului de toaletă

Chiar dacă trebuie ținut departe de anumite obiecte sau suprafețe, oțetul alb prezintă multe avantaje când vine vorba de curățare. Câteva suprafețe pe care le poți curăța cu acest ingredient sunt:

  • Mobilierul de lemn
  • Toate componentele din baie: toaletă, cadă, robinete, chiuvete
  • Poate fi folosit și pentru curățarea ruginii de pe unelte și piese.
  • În plus, poți utiliza oțetul alb pentru a dezinfecta frigiderul.
  • Oglinzile.

În concluzie, oțetul alb poate fi atât un agent de curățare foarte eficient, cât și o sabie cu două tăișuri care poate provoca daune ireversibile. Dacă ești bine informat/ă în privința componentelor fiecărui obiect pe care vrei să îl cureți, poți evita deteriorarea lucrurilor la care ții foarte mult.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.