6 modalități de a regla hormonii care duc la îngrășare - Doza de Sănătate
 

6 modalități de a regla hormonii care duc la îngrășare

Există anumite alimente care îngrașă, așa că ține cont de recomandările de mai jos pentru a afla care sunt acestea și cum poți regla hormonii care accentuează și mai tare problema. 
6 modalități de a regla hormonii care duc la îngrășare
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Hormonii și moștenirea genetică joacă un rol important în problemele cu greutatea. Totuși nu-ți poți schimba structura genetică, întrucât te-ai născut cu ea. Poți în schimb să iei măsuri pentru a ține sub control hormonii care duc la îngrășare, prin intermediul alimentației.

Mult timp, specialiștii ne-au recomandat să mâncăm mai puțin și să facem mai multă mișcare pentru a slăbi. Însă cei mulți dintre ei și-au dat seama că acest sfat este prea simplist pentru a gestiona o situație atât de complexă, precum obezitatea.

1. Un aport ridicat de fibre și un consum scăzut de zahăr reglează hormonii care duc la îngrășare

Fibrele reglează insulina, unul dintre hormonii care duc la îngrășare

Insulina este unul dintre cei mai mari „inamici” atunci când vine vorba de hormoni care duc la îngrășare. Aceasta stimulează celulele să depoziteze zahăr în corp sub formă de grăsime.

Astfel, te poți confrunta cu un cerc vicios. Cu cât te îngrași mai tare, cu atât organismul are nevoie de mai multă insulină pentru a reduce cantitatea de zahăr din celule. Prin urmare, în acest fel câștigi și mai mult în greutate.

Dacă adopți o dietă săracă în zahăr și bogată în fibre, îți va fi mai ușor să-ți reglezi nivelul de insulină în mod natural. Fibrele se absorb lent în organism, drept pentru care poți evita creșterile dramatice ale glicemiei.

În plus, fibrele îmbunătățesc digestia și prelungesc senzația de sațietate, stimulând în acest fel pierderea în greutate.

2. Consumă proteine pe tot parcursul zilei

Proteinele sunt importante deoarece ajută la reglarea unui hormon numit grelină. Acesta are un rol esențial în ceea ce privește greutatea corporală, deoarece este numit și „hormonul foamei.”

Un nivel ridicat al acestui hormon îi transmite creierului mesajul: „Hrănește-mă acum!”, atunci când acest lucru nu este necesar. Proteinele ajută la suprimarea acestui hormon și a semnalelor false pe care le transmite.

Nu trebuie să fie neapărat proteine de origine animală, precum lapte, ouă sau produse lactate. Nucile, semințele și leguminoasele precum fasolea, lintea sau mazărea sunt opțiuni la fel de bune.

3. Alege cu atenție produsele lactate

Dacă nu ai intoleranță la lactoză, produsele lactate îți oferă multe beneficii. Totuși, trebuie să le alegi cu atenție.

Hormonii folosiți pentru producerea lactatelor pod duce la îngrășare

Multe companii folosesc hormoni de creștere artificiali pe vite pentru a stimula producția de lapte și de carne. Acești hormoni nu au fost destinat consumului uman, drept pentru care duc la îngrășare.

Alege întotdeauna produse lactate ecologice, care au pe ambalaj mențiunea: „fără hormoni.” Astfel, poți consuma liniștită aceste alimente. Astfel nu e nevoie să-ți faci griji cu privire la efectele negative pe care le-ar putea avea asupra greutății tale.

4. Atenție la cereale

Cerealele și semințele care conțin gluten, în special cerealele integrale, pot fi foarte benefice pentru unele persoane. Însă dacă ai probleme cu hormonii tiroidieni, este indicat să reduci consumul acestor produse.

Mai multe studii au arătat că o dietă bogată în gluten poate reduce semnificativ producția acestor hormoni. Hormonii tiroidieni joacă un rol important în prevenirea creșterii în greutate, deoarece reglează metabolismul.

În absența lor, îți va fi mai greu să slăbești. Cu cât nivelul lor este mai scăzut, cu atât metabolismul tău va fi mai lent. Dacă reglezi acești hormoni, vei reuși să pierzi în greutate pe termen lung.

5. Evită produsele pe bază de soia

Nu consuma soia, dacă vrei să reglezi hormonii care te ajută să slăbești

Soia poate fi un produs complicat. Deși este sărac în grăsimi și în calorii și bogat în proteine vegetale, acesta conține substanțe chimice numite fitoestrogeni.

Acestea pot bloca producția naturală de estrogen din organism. Atunci când nivelul de estrogen este stabilizat, un hormon numit leptină este, la rândul său, echilibrat.

Leptina este importantă atunci când vine vorba de creșterea în greutate, deoarece ea reglează senzația de sațietate. Dacă ai un nivel normal de leptină în corp, te simți sătul atunci când mănânci exact atât cât trebuie.

Din acest motiv, este indicat să renunți la soia, dacă vrei să slăbești.

6. Redu consumul de cofeină

Cafeaua și ceaiul sunt bogate în antioxidanți și au multe beneficii pentru sănătate. Însă, atunci când vine vorba de creșterea în greutate, ar fi mai bine să reduci consumul de cofeină.

Cofeina poate mări nivelul de cortizol, hormonul care reacționează la stres și care poate provoca îngrășare în zona burții. Acesta redistribuie grăsimea din brațe și picioare către abdomen.

Cofeina crește nivelul de cortizol, unul din hormonii care duc la îngrășare

Așadar, dacă vrei să slăbești, redu consumul de băuturi care conțin cofeină și care duc la îngrășare. Același lucru este valabil și pentru produsele care susțin că nu au cofeină în compoziție.

Schimbările alimentare pe care ți le-am sugerat mai sus nu sunt bazate pe numărul de calorii consumate. Se ține cont de proprietățile alimentelor pe care le mănânci cu regularitate

Hormonii joacă un rol important în ceea ce privește creșterea sau pierderea în greutate.

Prin urmare, dacă știi cum să îi ții sub control pe cei care pot duce la îngrășare, vei reuși să slăbești mult mai ușor.

Nu uita că, dacă vrei să îți modifici radical dieta sau obiceiurile alimentare, este recomandat să ceri mai întâi opinia unui medic sau a unui nutriționist de încredere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chaudhri OB, Wynne K, Bloom SR. Can gut hormones control appetite and prevent obesity? Diabetes Care. 2008 Feb;31 Suppl 2:S284-9
  • Blom WA, Lluch A, Stafleu A, Vinoy S, Holst JJ, Schaafsma G, Hendriks HF. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):211-20.
  • Ch’ng CL, Jones MK, Kingham JG. Celiac disease and autoimmune thyroid disease. Clin Med Res. 2007 Oct;5(3):184-92.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.