6 obiceiuri care îți pot afecta rinichii

Știai că obiceiul de a te abține de la urinat poate provoca inflamații și probleme renale? Află din acest articol ce alte obiceiuri dăunătoare îți pot afecta sănătatea rinichilor. 

Rinichii au rolul de a filtra toxinele din sânge. Aceștia procesează în jur de 190 de litri de sânge pe zi și doi litri de apă și toxine. În plus, ei joacă un rol important și în secreția anumitor hormoni, precum și în reglarea tensiunii arteriale.

Din păcate, la fel ca toate celelalte organe din corp, rinichii pot fi afectați de boli sau de acumularea excesivă de deșeuri. Prin urmare, este necesar să iei anumite măsuri pentru a-i menține sănătoși și să renunți la obiceiurile care le pot compromite buna funcționare.

Cel mai îngrijorător este faptul că, pe măsură ce timpul trece, rinichii pot deveni foarte slăbiți, chiar dacă tu nu observi acest lucru, iar calitatea vieții tale este diminuată. 

Pentru a evita problemele renale, ține cont de aceste 6 obiceiuri dăunătoare care afectează sănătatea rinichilor și încearcă să renunți la ele.

1. Consumul insuficient de apă îți afectează rinichii

Consumul suficient de apă îți menține rinichii sănătoși

Consumul insuficient de apă poate provoca probleme renale și urinare. Acest lichid vital este esențial pentru detoxificarea optimă a organismului și curățarea sângelui de toxine.

Deshidratarea poate duce la dezvoltarea pietrelor la rinichi, mărind, în același timp, riscul de infecții și alte inflamații.

Recomandări

 • Bea între 6 și 8 pahare de apă pe zi.
 • Mărește consumul de fructe și legume bogate în apă.
 • Consumă băuturi sănătoase, precum ceai sau apă cu aromă de fructe.

2. Excesul de sare

Poate părea un obicei inofensiv, dar acumularea de sodiu în organism poate declanșa diverse dezechilibre la nivelul aparatului excretor și cardiovascular.

Consumul de alimente cu un conținut ridicat de sare este o cauză directă a hipertensiunii arteriale și a retenției de apă. Aceste probleme de sănătate sunt asociate proastei funcționări a rinichilor, deoarece acumularea de sodiu încetinește procesul de eliminare a excesului de minerale prin urină.

Recomandări

 • Înlocuiește sarea de masă rafinată cu sare de Himalaya sau de mare.
 • Evită să consumi mai mult de 3 grame de sare pe zi (o jumătate de lingură).
 • Caută metode alternative de a-ți asezona mâncarea, cum ar fi condimentele sănătoase și ierburile aromatice.

3. Consumul excesiv de alcool

Consumul excesiv de băuturi alcoolice îți afectează rinichii

Deși băuturile alcoolice afectează în principal ficatul, toxinele din alcool pot fi dăunătoare și rinichilor. Consumul excesiv de alcool poate cauza insuficiență renală și multe alte probleme.

Recomandări

 • Limitează sau evită în totalitate consumul de băuturi alcoolice, inclusiv de vin roșu.

4. Consumul de carne roșie

Deși carnea roșie conține nutrienți benefici sănătății, un consum excesiv poate duce la dezvoltarea anumitor afecțiuni metabolice și renale.

Excesul de proteine și de grăsimi îngreunează activitatea organelor excretoare, reducând abilitatea acestora de a elimina toxinele.

În plus, carnea roșie are un conținut ridicat de purină care se transformă în acid uric în organism. Această substanță se acumulează în țesuturi și poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi pietrele la rinichi și guta.

Recomandări

 • Consumă maxim două porții de carne roșie pe săptămână.
 • Înlocuiește carnea roșie cu alte opțiuni mai sănătoase, cum ar fi carnea de pui, de pește sau de curcan.

5. Te abții de la urinat

Dacă te abții de la urinat, îți poți îmbolnăvi rinichii

Deși pare inofensiv, obiceiul de a te abține de la urinat este foarte dăunător, deoarece poate provoca inflamații la nivelul rinichilor. 

Deși uneori nu poți ajunge imediat la baie, este indicat să urinezi de îndată ce ai ocazia, pentru a preveni problemele renale.

Dacă te abții în mod regulat de la urinat, exerciți o presiune asupra tractului urinar care îți afectează atât rinichii, cât și vezica urinară.

Recomandări

 • Mergi la baie atunci când îți cere organismul.
 • Nu bea multe lichide atunci când nu ai acces la o toaletă.

6. Abuzul de analgezice

Analgezicele ameliorează multe dureri frecvente, însă, din păcate, dacă sunt administrate în exces, au și efecte secundare.

Compușii chimici din analgezice trebuie metabolizați în organism, iar de multe ori aceștia provoacă probleme renale și hepatice.

Recomandări

 • Redu cât poți de mult folosirea analgezicelor.
 • Dacă se poate, înlocuiește-le cu remedii naturale, cum ar fi ceaiurile medicinale.

Practici și tu obiceiurile de mai sus? Dacă da, încearcă să renunți la ele. Te asigurăm că rinichii tău îți vor fi recunoscători.

Te-ar mai putea interesa