7 semne că ficatul tău este intoxicat - Doza de Sănătate
 

7 semne că ficatul tău este intoxicat

Ficatul este unul dintre cele mai mari și mai importante organe. Printre altele, acesta curăță organismul de toxine și de alte substanțe dăunătoare.
7 semne că ficatul tău este intoxicat
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Scris și verificat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Ficatul este unul dintre cele mai mari, mai importante și mai complexe organe din corpul uman. Ca să fim sănătoși, acesta trebuie să funcționeze în stare optimă. Așadar, este esențial să poți identifica acele semne că ficatul tău este intoxicat.

Funcțiile ficatului sunt diverse:

  • Producerea de proteine
  • Metabolizarea glucozei, a fierului și a colesterolului
  • Curățarea organismului de toxine și de alte substanțe dăunătoare.

O dietă echilibrată și un stil de viață sănătos pot avea un impact benefic asupra acestui organ. Pentru a elimina substanțele nocive care îmbolnăvesc ficatul, este necesar să adoptăm anumite măsuri:

  • Să ducem o viață activă
  • Să renunțăm la tutun
  • Să evităm sedentarismul, băuturile alcoolice și consumul excesiv de medicamente

Principalele semne că ficatul tău este intoxicat

1. Crampe abdominale și balonare

Ficatul bolnav provocând dureri abdominale

Ți s-a întâmplat vreodată să simți aproape întregul tău corp – mâini, glezne, picioare, abodomen – este umflat? În primul rând, trebuie să menționăm că nu trebuie să te alarmezi dacă prezinți aceste simptome doar din când în când.

Fă-ți însă griji când gazele intestinale, digestia încetinită și durerile abdominale sunt recurente. Aceste neplăceri sunt indicii ale unor dereglări la nivelul funcțiilor hepatice; ficatul nu filtrează și nu elimină toxinele, ducând la acumularea acestora în organism.

Dacă nu te tratezi, riști să te îmbolnăvești de ascită. Astfel, când te confrunți frecvent cu aceste simptome, este recomandat să te prezinți cât mai rapid la medic.

2. Modificări ale culorii urinei și a scaunului

Femeie la baie

Urina ta este mai albicioasă decât de obicei? Scaunul este, de asemenea, decolorat și prezintă uneori chiar și urme de sânge? Pentru a scăpa de îndoieli, este bine să mergi la doctor.

Este adevărat că aceste simptome pot semnala și alte boli. De multe ori însă, sunt asociate afecțiunilor renale și hepatice. În ceea ce privește urina, culoarea sa poate fi mai închisă sau mai deschisă din cauza acumulării de bilirubină.

3. Icter

Bărbat care prezintă icter

Icterul este probabil cel mai celebru simptom al problemelor hepatice, iar prezența sa ar trebui să ne determine să luăm măsuri.

Îngălbenirea pielii, a ochilor și a unghiilor se datorează acumulării în organism a unui pigment biliar numit bilirubină. Acest element este esențial pentru digestie.

Atunci când ficatul nu funcționează în mod corespunzător, el nu mai reușește să elimine sau să filtreze acele substanțe considerate inutile pentru organism în urma încheierii procesului digestiv. Acestea rămân în corp și fac ca pielea să capete acea nuanță gălbuie caracteristică bolilor hepatice.

4. Sensibilitatea pielii

Femeie pe care o mănâncă pielea

Este vorba despre o senzație permanentă de mâncărime, de parcă te gâdilă cineva din interior. Aceasta are la bază acumularea toxinelor care n-au fost filtrate de către ficat și care provoacă o reacție la nivelul pielii.

Dacă acest simptom este recurent și ai îndoieli în privința gravității sau originii sale, este indicat să te prezinți la medic pentru a primi un diagnostic sigur. Nu uita, mâncărimea pielii poate avea diverse cauze.

5. Reflux gastroesofagian

Organe interne

Senzația de plentitudine, gazele intestinale și, în mod special, refluxul acid care îți provoacă atâta durere și disconfort – toate acestea sunt semne că ficatul tău este intoxicat.

Știm deja că acest organ joacă un rol important în cadrul procesului digestiv. Așadar, simptomele prezentate mai sus sunt justificate. Însă, pentru a te asigura că problema chiar este localizată la nivelul ficatului, este indicat să consulți un medic.

6. Diaree

Femeie afectată de crampe abdominale

Diareea este un simptom foarte comun. Mâncarea ingerată îți dă o stare de rău, apare refluxul acid de care îți vorbeam mai sus, iar apoi simți o presiune, o indispoziție,

Diareea este foarte frecventă din cauza funcționării proaste a sistemului digestiv. În plus, în urma episoadelor recurente de diaree, riști să suferi de deshidratare, așa că fii atent la frecvența sa.

De câte ori pe săptămână ai diaree? O dată, de două ori? La fel ca în cazul celorlalte semne prezentate anterior, acesta poate fi și el asociat altor boli, investigațiile medicale fiind necesare pentru a lămuri problema.

7. Oboseală generală

Femeie obosită la birou

Este vorba de o senzație acută de oboseală, însoțită de o stare de rău, slăbiciune și letargie. Aceasta se datorează faptului că ficatul bolnav lucrează mai mult decât ar fi normal pentru a-și îndeplini funcțiile, iar energia folosită de el îți va lipsi ție.

Ține minte acest lucru și fii atent dacă, pe lângă oboseala permanentă, te confrunți și cu celelalte simptome enumerate în acest articol: retenție de apă, digestie proastă, dureri de burtă, mâncărimi.

Nu uita că, în asemenea cazuri, cel mai bine este să mergi la doctor. Sănătatea ta trebuie să fie întotdeauna pe primul loc!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • De Vilanova C. Guía para limpiar el hígado, la vesícula y los riñones. Editorial Sirio.
  • Romero A, Zeinsteger P, Teibler P, Montenegro M, et al. Lesiones hepáticas inducidas por componentes volátiles de Senecio grisebachii (margarita del campo o primavera) en ratones.Rev. Vet. 2001–2002;12(13):1-2
  • Andrade R. J., López-Ortega S.. Hepatitis tóxicas. Rev. esp. enferm. dig. 2006; 98( 9): 701-701.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.