6 produse cosmetice nocive pentru sănătate

14 ianuarie 2018
Pentru a evita reacțiile adverse neplăcute, este indicat să optăm pentru variante ecologice sau să ne preparăm propriile produse cosmetice cu ingrediente naturale.

Produsele de înfrumusețare sunt esențiale pentru a avea pielea frumoasă. Însă există numeroase produse cosmetice nocive pentru sănătate pe care ar trebui să le evităm.

Nu uita, produsele naturale, lipsite de substanțe chimice, te pot ajuta să îți protejezi sănătatea. Adesea o singură decizie greșită poate avea consecințe dezastroase. Ai grijă de tine!

Produsele cu butilhidroxianisol (BHA)

Deși multe produse cosmetice conțin butilhidroxianisol (BHA), această substanță nu este deloc benefică. Butilhidroxianisolul are rolul de a conserva și stabiliza celelalte ingrediente ale produsului în cauză, drept pentru care este foarte popular.

Este suficient să studiezi atent ambalajele cosmeticelor pentru a vedea cât de folosit este acest ingredient. Butilhidroxianisolul este inclus deseori în produsele pentru hidratarea corpului și a buzelor, precum și în unele tratamente medicamentoase.

Problema este faptul că butilhidroxianisolul are un efect negativ asupra sistemului endocrin și câteva studii recente l-au asociat anumitor tipuri de cancer.

Produsele cu parabeni

Produse cosmetice nocive pentru sănătate în flacoane

Parabenii sunt incluși frecvent în loțiunile de corp și alte produse de înfrumusețare. Acest ingredient împiedică dezvoltarea și răspândirea ciupercilor, dar are multe contraindicații. Parabenii au fost asociați unui risc crescut de dezechilibre hormonale și cancer mamar.

Produsele cu retinil plaminat

Retinil plaminatul este derivat din vitamina A, iar unii specialiști susțin că această substanță contribuie la dezvoltarea tumorilor. Dacă vrei să îți cumperi o cremă sau loțiune cu vitamina A, asigură-te că retinilul plaminatul nu se află pe lista de ingrediente.

Produsele cu trietanolamină

Produse cosmetice nocive ca cremele cu chimicale

Poți găsi trietanolamină în produse populare ca rimelul și loțiunile pentru corp. Rolul acestei substanțe chimice este să echilibreze pH-ul.

Fardurile și loțiunile care o conțin intră în categoria de produse cosmetice nocive pentru sănătate deoarece trietanolamina irită tractul respirator și pielea. În plus, diverse studii au asociat-o unui risc crescut de apariție a cancerului.

Dacă vrei să cumperi un produs cosmetic, asigură-te că acesta nu conține trietanolamină. Poți chiar să urmezi rețeta de mai jos pentru a prepara o loțiune de corp naturală!

Ingrediente

 • ¼ cană (50 ml) de ulei de jojoba
 • 2 linguri (30 ml) de ulei de cocos
 • 2 linguri (30 g) de ceară de albine
 • 2 linguri (30 g) de unt de shea
 • 1 lingură (10 ml) de extract de vanilie

Instrucțiuni

 • Mai întâi pune uleiul de jojoba, uleiul de cocos, ceara de albine și untul de shea într-un castron de sticlă și topește-le la bain-marie.
 • Amestecă totul cu o lingură de lemn.
 • Apoi, ia compoziția de pe foc, adaugă extractul de vanilie și amestecă bine.
 • La final, depozitează loțiunea obținută într-un borcan de plastic sau sticlă. Nu este greu deloc!

Parfumurile cu ftalați, printre cele mai utilizate produse cosmetice nocive

Produse cosmetice nocive pentru sănătate cu ftalați

Produsele cu mireasmă de citrice conțin deseori ftalați, un component foarte nociv pentru sănătate. De pildă, atunci când savurezi mireasma unui parfum cu „lămâie”, în realitate inhalezi vaporii unei substanțe chimice periculoase.

 • Ftalații sunt incluși și în insecticide și produsele pentru întreținerea obiectelor din lemn.
 • Pe lângă faptul că poluează mediul înconjurător, ftalații cauzează alergii și probleme respiratorii.

Dacă ai în casă un parfum cu aromă de citrice, verifică lista de ingrediente a acestuia. Când mergi la cumpărături, evită parfumurile care conțin ftalați.

Produsele cu DMDM hidatoină

Nu în ultimul rând, vrem să îți vorbim despre o substanță chimică a cărei denumire este complicată, care acționează asemenea unui conservant.

DMDM hidatoina este folosită pentru a prelungi viața unor produse cosmetice precum șampoanele, loțiunile pentru corp și rimelurile. Acțiunea îndelungată a acesteia este principalul motiv pentru care este atât de populară în zilele noastre.

Din păcate, DMDM hidatoina poate cauza probleme oculare și cutanate. Așadar, verifică liste de ingrediente a oricărui produs cosmetic achiziționat, pentru a te asigura că acesta nu o conține.

Ca să îți protejezi fața și corpul, cel mai bine este să spui nu celor 6 produse cosmetice nocive pentru sănătate prezentate în acest articol și să optezi doar pentru alternative naturale.

Te-ar mai putea interesa