Alcoolul – efecte negative asupra sănătății - Doza de Sănătate
 

Alcoolul – efecte negative asupra sănătății

Deși servirea unui pahar de vin din când în când este un obicei benefic, consumul excesiv de alcool este foarte periculos. Citește în continuare pentru a descoperi modul în care această substanță afectează organismul uman.
Alcoolul – efecte negative asupra sănătății
Abel Verdejo

Verificat și aprobat de fizioterapeutul Abel Verdejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alcoolul a devenit un element indispensabil în cadrul anumitor ocazii sociale, însă consumat în exces acesta poate avea efecte negative asupra sănătății.

Adulții de toate vârstele consumă băuturi alcoolice, iar numeroase persoane adoptă acest obicei încă de când sunt foarte tinere.

Deși suntem avertizați deseori că alcoolul este nociv pentru sănătatea noastră , mulți dintre noi devenim dependenți de aceste băuturi. Cel mai îngrijorător aspect este faptul că există interese de natură economică și socială care previn reglementarea corectă a alcoolului.

Din acest motiv, fiecare dintre noi ar trebui să știe ce efecte negative are alcoolul, astfel încât să își modereze aportul de aceste băuturi și să își protejeze sănătatea. Deseori nici măcar nu ne gândim la acest aspect, drept pentru care în articolul de azi vrem să îți prezentăm toate informațiile relevante.

10 efecte negative pe care alcoolul le are asupra sănătății tale

1. Cauzează hiperglicemie

Printre altele, alcoolul poate modifica glicemia

Imediat după ce consumi o băutură alcoolică, glicemia ta fie scade, fie crește semnificativ. Această reacție poate cauza senzații de slăbiciune, amețeală sau dezorientare.

2. Dereglează ritmul cardiac

Consumul excesiv de băuturi alcoolice accelerează pulsul și activitatea cardiacă. Toxinele din componența alcoolului circulă prin sânge foarte repede, afectând într-un timp scurt sistemele organismului și inima.

3. Înroșește pielea

Alcoolul în exces afectează și pielea

Alcoolul are efecte negative și asupra sistemului circulator. Acestea sunt reprezentate de creșterea vasodilatației și înroșirea vizibilă a pielii. De fapt, multe persoane observă o modificare evidentă a temperaturii lor corporale și încep să transpire atunci când beau alcool în exces.

4. Cauzează vedere încețoșată

Problemele de vedere se numără printre cele mai frecvente simptome experimentate de persoanele care nu își moderează consumul de alcool. Toxinele care circula prin sânge înrăutățesc vederea, făcând-o să devină încețoșată.

Această reacție este foarte periculoasă. Pe lângă faptul că alterează vederea pe termen lung, alcoolul îți crește riscul de a te accidenta.

5. Cauzează probleme de coordonare

Alcoolul afectează și concentrarea

Oamenii care beau alcool în exces tind să întâmpine dificultăți în a-și coordona mișcările. Corpul acestora devine slăbit, făcându-i mai predispuși pierderii echilibrului și înrăutățirii reflexelor.

Din acest motiv, cineva aflat în stare de ebrietate riscă să cadă sau să se accidenteze grav. Mai mult, nu trebuie să uităm că alcoolul reduce inhibițiile și controlul de sine.

6. Provoacă probleme digestive

Alcoolul alterează pH-ul natural al stomacului și poate cauza iritații și inflamații la nivelul mucoasei acestuia, al cărui rol este să ofere protecție împotriva sucurilor gastrice. Drept consecință, se pot declanșa probleme ca gastrita și arsurile gastrice.

Pe termen lung, alcoolul poate cauza complicații mai grave, inclusiv ulcerul duodenal, cancerul gastric sau cancerul esofagian.

7. Duce la deshidratare

Consumat în exces, alcoolul poate cauza și deshidratare

Rinichii sunt organele cele mai afectate de consumul excesiv de băuturi alcoolice. Fiind suprasolicitate în timp ce încearcă să elimine surplusul de toxine prin intermediul urinei, acestea ajung să elimine și fluidele și sărurile minerale necesare unei hidratări optime.

8. Provoacă dureri de cap

Creșterea nivelului de toxine din organism și dificultățile pe care metabolismul le întâmpină atunci când trebuie să proceseze alcoolul reprezintă principalele motive pentru care te poate durea capul după o noapte excese.

Nu este neobișnuit să experimentezi tensiune musculară și dureri intense (inclusiv migrene) după ce consumi mult alcool.

9. Cauzează vomă

 

Consumat în exces, alcoolul cauzează greață și vomă

Greața și voma survin frecvent în urma consumării mai multor pahare de alcool sau a unei băuturi foarte puternice. Această reacție este, de obicei, însoțită de disconfort digestiv, amețeală și pierderea echilibrului.

Anumite persoane nu pot tolera alcoolul nici măcar în cantități moderate și li se face greață imediat.

Te sfătuim să citești: 

Vinul roșu: 10 beneficii uimitoare

10. Provoacă probleme cutanate

Ficatul este principalul organ responsabil de metabolizarea substanțelor din alcool. Din acest motiv, consumul excesiv de alcool îl afectează direct.

Dacă nivelul de toxine din organism este ridicat în mod regulat și nu poate fi ținut sub control, ficatul ar putea să devină mai fibros. Astfel, îți crește riscul de a suferi de o boală numită ciroză hepatică.

După cum bine vezi, nu trebuie sub nicio formă să consumi alcool în exces. Poți servi o băutură alcoolică din când în când, dar ai grijă să îți moderezi aportul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Boffetta P, Hashibe M. Alcohol and cancer. Lancet Oncology. 2006.
  • Organisation WH. Global status report on alcohol and health. World Heal Organ. 2014.
  • Schuckit MA. Alcohol-use disorders. The Lancet. 2009.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.