6 simptome ale insuficienței cardiace

15 noiembrie 2017
Insuficiența cardiacă poate cauza anumite simptome timpurii. Printre acestea se numără oboseala lipsită de motiv, câștigul în greutate inexplicabil și pierderea poftei de mâncare. Desigur, aceste semnale de alarmă pot fi cauzate și de alte boli, dar este important să le poți recunoaște, astfel încât să ceri ajutorul unui medic la timp.

Tu știi care sunt principalele simptome ale insuficienței cardiace? Această problemă implică inabilitatea inimii de a pompa suficient sânge, ceea ce îngreunează activitatea metabolică și aprovizionarea cu oxigen și nutrienți a corpului.

Dacă celulele nu sunt bine hrănite, organismul uman nu poate funcționa corect. Nu este greu să ne dăm seama dacă există o neregulă. Simptomele insuficienței cardiace sunt grave și reduc semnificativ calitatea vieții pacienților.

Totodată, insuficiența cardiacă este una dintre cele mai frecvente și debilitante boli în rândul populației adulte. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani cele mai vulnerabile.

În ciuda faptului că, în majoritatea cazurilor, este cronică, persoanele afectate de insuficiență cardiacă pot continua să aibă o calitate a vieții ridicată cu ajutorul medicamentelor și a îngrijirii adecvate.

Însă mulți dintre aceștia au nevoie de ajutorul unui defibrilator. Acest aparat este similar cu stimulatoarele cardiace, care au rolul de a ține sub control ritmul cardiac.

Viața persoanelor cu insuficiență cardiacă se modifică drastic din cauza bolii. Deși această problemă este frecventă, impactul asupra pacientului și a familiei acestuia este semnificativ.

Din acest motiv, trebuie să fin vigilenți și să putem recunoaște acele simptome ale insuficienței cardiace care survin inițial. În fazele incipiente, aceasta cauzează semnale precum oboseala și stresul, care nu ne duc mereu cu gândul la problemele cu inima.

În articolul de azi îți prezentăm 6 simptome ale insuficienței cardiace, pe care te sfătuim să le reții. Este important să știi când ar fi cazul să consulți un medic.

1. Nevoia de a urina în timpul nopții, unul dintre cele mai neașteptate simptome ale insuficienței cardiace

Nu este normal să te ridici din pat de două ori în timpul nopții pentru a urina. Acest simptom poate fi cauzat de diverși factori, inclusiv de probleme renale sau de prostată și infecții. Câteodată însă, nevoia de a urina excesiv noaptea este consecința insuficienței cardiace.

Atunci când pacientul se întinde, insuficiența cardiacă obligă fluidele să se acumuleze la nivelul extremităților pentru a inversa fluxul sanguin. Acest sânge rămâne blocat la nivelul rinichilor și este eliminat sub formă de urină.

Reține că insuficiența cardiacă obligă inima să își mărească camerele pentru a putea pompa mai mult sânge. Drept rezultat, se declanșează retenția de apă. Așadar, dacă programul tău de urinare se schimbă de pe o zi pe alta, consultă un medic.

Simptome ale insuficienței cardiace deseori ignorate

2. Pierderea poftei de mâncare

Pierderea poftei de mâncare este un alt simptom care poate fi cauzat de un număr mare de boli mai puțin grave. Însă atunci când inima nu mai reușește să pompeze sânge într-un ritm normal, fluidele se vor acumula în sistemul digestiv și ficat. Astfel, pacientul se va simți sătul deși nu a servit încă masa sau a mâncat foarte puțin.

3. Oboseala constantă

Acest tip de oboseală survine fără ca pacientul să se suprasolicite. Ceea ce în trecut reușea să facă cu ușurință devine dintr-o dată un calvar care îl lasă fără suflare. Urcatul scărilor, ridicarea obiectelor grele, mersul la cumpărături și chiar vorbitul pentru mult timp devin acțiuni epuizante.

Insuficiența cardiacă reduce capacitatea inimii de a pompa sânge, scăzând cantitatea de sânge transportat către mușchi. Consecințele sunt evidente: aceste părți ale corpului primesc mai puțin oxigen și nutrienți. Mușchii sunt suprasolicitați și sunt afectați de crampe, durere și epuizare extremă.

4. Câștigul inexplicabil în greutate

Simptome ale insuficienței cardiace ce duc la creștere în greutate

Probabil pare paradoxal. În fond, dacă mănânci mai puțin, atunci cum te poți îngrășa? Vinovatul este, din nou, retenția de apă. Majoritatea kilogramelor acumulate nu au la bază grăsime, ci fluide.

Dacă se întâmplă să câștigi aproximativ 2 kilograme în mai puțin de o săptămână, consultă imediat un medic. Dar nu intra în panică: o dietă sănătoasă te va ajuta să arzi kilogramele în plus și să îți recapeți silueta.

5. Inflamarea gleznelor

Gleznele inflamate pot fi cauzate de numeroși factori, inclusiv de supraponderalitate, graviditate, varice sau chiar o circulație sanguină deficitară. Ceea ce este însă anormal este ca acest simptom să se cronicizeze. În această situație, devine esențial să identifici cauza.

Inflamația sau edemul se poate întinde de la gleznă spre restul piciorului. În general, acest simptom indică insuficiență cardiacă, tulburări renale sau probleme hepatice. Doar un medic îți poate oferi un diagnostic corect.

6. Dificultățile de respirație

Probleme de respirație ce pot fi simptome ale insuficienței cardiace

Dispneea, adică dificultățile de respirație, nu are la bază retenția de apă, ci congestia plămânilor. Atunci când fluidele se acumulează la nivelul acestor organe, schimbul de oxigen devine imposibil. Evident, acest simptom este foarte grav.

Inițial, dispneea survine la anumite momente specifice, cum ar fi atunci când facem mișcare sau ne ridicăm din pat. Când ne întindem fluidele se acumulează în plămâni, îngreunându-ne respirația.

Nu este normal să întâmpinăm dificultăți de respirație în mod regulat. Dacă respiri greu în fiecare dimineață când te trezești, este cazul să ceri opinia unui medic.

Dacă experimentezi oricare dintre cele 6 simptome ale insuficienței cardiace prezentate în acest articol, este important să consulți un specialist. Pentru a avea o viață normală și sănătoasă, toate reacțiile anormale trebuie tratate la timp.

Te-ar mai putea interesa