6 simptome ale lipsei de vitamine la nivelul feței - Doza de Sănătate
 

6 simptome ale lipsei de vitamine la nivelul feței

Acneea poate indica un deficit de vitamina A. Află care pot fi urmările lipsei de vitamine și cum poți obține nutrienții de care ai nevoie din dieta zilnică. 
6 simptome ale lipsei de vitamine la nivelul feței
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Lipsa de vitamine provoacă multe probleme care se manifestă, în general, la schimbarea anotimpurilor. Fără acești nutrienți, ne simțim mai obosiți și mai apatici, astfel încât suntem mai predispuși la contractarea virusurilor. Totodată, există și simptome ale lipsei de vitamine la nivelul feței. Iată care sunt ele!

1. Simptome ale lipsei de vitamine la nivelul feței: paloare

Paloarea feței pe lista de simptome ale lipsei de vitamine

În timpul iernii, puțini oameni mai par bronzați. Însă dacă ți se pare că pielea ta este mai palidă decât de obicei, este posibil să ai un deficit de vitamina B12. Alte simptome ale acestei carențe sunt depresia și oboseala. Pentru a combate problema, este esențial să consumi mai multă carne și fructe de mare.

În schimb, pielea uscată poate indica o lipsă de vitamine A și C. În cazul vitaminei A, este foarte important să îți menții pielea sănătoasă, mai ales după expunerea la soare.

Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului. Colagenul este folosit de organism pentru formarea părului, regenerarea pielii, creșterea unghiilor și a țesuturilor conjunctive și întărirea sistemului imunitar.

Pentru a obține acești nutrienți, consumă varză furajeră, ardei, varză, morcovi, salată Romaine, spanac, caise, grepfrut, portocale și prune.

2. Păr uscat

Părul uscat, fragil sau prezența mătreții pot indica o lipsă de biotină, cunoscută și sub denumirea de vitamina B7. Acest deficit se instalează, de obicei, după administrarea antibioticelor.

Pentru a mări aportul de vitamina B7, este indicat să consumi carne, pește, legume, fructe, ciuperci și leguminoase.

Totodată, mătreața poate fi cauzată de lipsa vitaminelor B2 și B6 sau a anumitor minerale, cum ar fi zincul sau magneziul. Soluția este să adaugi în dietă ciocolată neagră, arahide, morcovi, ouă, tărâțe, oleaginoase, pește și fasole.

3. Ochi umflați

Simptome ale lipsei de vitamine precum ochii umflați

Ochii și extremitățile umflate pot fi un semn al lipsei de iodPentru a combate acest deficit, încearcă să adaugi puțină sare iodată în mâncare. Totodată, iodul se găsește în fructe de mare, produse lactate și chiar în pâine.

Dacă ochii tăi sunt sensibili la lumină, cauza poate fi lipsa vitaminelor A și B2. Însă dacă ai probleme cu ochii sau vederea, este recomandat să mergi la medic. Numai așa te poți asigura că nu suferi de o afecțiune mai gravă.

4. Buze palide

De obicei, buzele palide indică un deficit de fier. Alte simptome ar fi răcelile frecvente și hipotensiunea arterială.

Pentru a combate lipsa de fier, este indicat să consumi mai multă carne roșie și să eviți temporar produsele cu un conținut bogat de calciu, întrucât acestea împiedică absorbția fierului în organism.

5. Sângerări gingivale

Simptome ale lipsei de vitamine la nivelul danturii

Sângerările gingivale pot fi un semn al deficitului de vitamina CAcest deficit poate duce și la slăbirea sistemului imunitar. Drept urmare, te poți confrunta cu simptome precum dureri de mușchi și oase, dar și cu probleme cu dantura.

Alimentele bogate în vitamina C sunt citricele și ardeii roșii.

6. Acnee

Acneea este unul dintre principalele simptome ale lipsei de vitamine la nivelul feței, mai ales ale celei de vitamina A. Acest nutrient se găsește în alimente precum pește, ficat, gălbenuș de ou, unt și legume verzi și galbene.

Vitamina E este prezentă în germeni de grâu, ficat, ulei de măsline, semințe și legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și conopida.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • El-Akawi Z1, Abdel-Latif N, Abdul-Razzak K. (2006). Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clin Exp Dermatol. 2006 May; 31 (3): 430-4.
  • Ozuguz, Pinar & Dogruk Kacar, Seval & Ekiz, Ozlem & Takci, Zennure & Balta, Ilknur & Kalkan, Goknur. (2013). ”Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris”. Cutaneous and ocular toxicology. 33. 10.3109/15569527.2013.808656.
  • Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers. The role of vitamin C in skin health. Nutrients 2017, 9, 866; doi:10.3390/nu9080866
  • Evans, J & Johnson, E. The role of phytonutrients in skin health. Nutrients 2010, 2, 903-928; doi:10.3390/nu208090.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.