6 simptome ale problemelor intestinale

12 decembrie 2017
Oare suferi de o problemă intestinală? Citește în continuare pentru a descoperi câteva dintre cele mai neobișnuite și surprinzătoare simptome ale bolilor și ale dezechilibrelor intestinale, precum și ce trebuie să faci pentru a te simți din nou bine.

Știi care sunt principalele simptome ale problemelor intestinale? În fond, celebra constipație nu este singurul semnal de alarmă provocat de aceste dezechilibre. Din păcate, neînțelegerile apar deoarece mulți dintre noi nu cunoaștem funcțiile esențiale îndeplinite de intestine.

Rolul acestor organe este să absoarbă nutrienții din alimentele consumate, precum și apa, vitaminele și mineralele. Mai mult, intestinele joacă un rol cheie în cadrul sistemului imunitar.

Microbii care căptușesc pereții intestinelor sunt indispensabili pentru a avea o sănătate optimă. Aceștia combat boli multiple și ne permit să menținem un echilibru intern care asigură o calitate ridicată a vieții.

De asemenea, este bine de reținut faptul că intestinele nu constituie un organ unitar. Ele sunt împărțite în mai multe componente, dintre care una este colonul.

Așadar, menținerea unei sănătăți intestinale optime ne permite să ne bucurăm de o stare generală de bine. Evident, trebuie să ținem cont de acest aspect în fiecare zi. Dacă simțim că există o neregulă, nu este indicat să o trecem cu vederea. În fond, nu este exclus să suferim de o problemă de natură intestinală.

Te sfătuim să ții cont de semnalele de alarmă transmise de corpul tău. Ca să îți protejezi sănătatea, reține următoarele simptome ale problemelor intestinale:

Cele mai neobișnuite simptome ale problemelor intestinale

1. Oasele fragile

Închipuie-ți că tu și un amic faceți o drumeție la munte și, în mod subit, te împiedici de o piatră, cazi pe jos și îți fracturezi șoldul. Primul nostru gând este să dăm vina pe piatră, iar apoi ne întrebăm dacă nu cumva suferim de osteoporoză, o boală frecventă în special în rândul femeilor.

Dar închipuie-ți că și luna următoare ai un alt accident. De data aceasta îți fracturezi una dintre încheieturi, tibia sau umărul. Ceva este în neregulă și ar fi cazul să afli ce.

Oricât de greu de crezut ar părea, o cauză posibilă a acestui fenomen este hiperaciditatea gastrică. Dacă stomacul produce prea mult acid, intestinele nu mai pot absorbi corect minerale precum calciul și magneziul. Și nivelul de vitamina K, o substanță produsă de intestine, va fi afectat de hiperaciditate.

Dacă intestinele nu funcționează în mod corespunzător, riști să dezvolți un deficit de vitamina K. Organismul uman are nevoie de vitamina K pentru a menține oasele puternice, așadar o asemenea carență nutrițională reprezintă o problemă gravă.

2. Perioadele de anxietate și stres

Simptome ale problemelor intestinale ce afectează mintea

Dacă există un dezechilibru la nivelul florei intestinale, prima regiune a corpului care este afectată este mintea. Un aspect foarte interesant este faptul că intestinele sunt conectate la creier prin intermediul unui nerv. Astfel, semnalele circulă între aceste două organe în mod constant.

Consumul excesiv de grăsimi saturate are un impact negativ asupra florei intestinale și afectează emoțiile și dispoziția. Pentru a evita aceste neplăceri, te sfătuim să iei în considerare anumite schimbări dietetice:

  • Mărește-ți aportul de fructe și legume proaspete
  • Bea multă apă
  • Include chefirul în dieta ta zilnică (acest super-aliment incredibil are abilitatea de a reechilibra flora intestinală)

3. Senzația de mâncărime

Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai neobișnuite simptome ale problemelor intestinale. Dacă ai mâncărimi pe piele, probabil te gândești că experimentezi o reacție alergică. În realitate însă, acest semnal de alarmă indică în mod clar existența unui dezechilibru în intestine.

De pildă, dacă intestinele sunt excesiv de permeabile, particulele alimentare nedigerate complet pătrund în sânge. Totodată, dacă există un exces de toxicitate în corp, sistemul imunitar va acționa. Acesta va ataca toxinele, provocând reacții ca mâncărimile, inflamațiile și balonarea.

Dacă observi oricare dintre simptomele menționate, consultă un medic cât mai curând posibil.

4. Unghiile fragile

Simptome ale problemelor intestinale ce afectează unghiile

Unghiile fragile și casante semnalează faptul că organismul nu absoarbe corect nutrienții din alimentele ingerate. Cu toții cunoaștem celebra zicală „Ești ceea ce mănânci”. Însă ar fi mai corect să spunem „Ești ceea ce intestinele tale absorb”.

Dacă intestinele sunt bolnave, iar flora intestinală slăbită, alimentele consumate nu sunt digerate corect. Astfel, organismul nu poate absorbi vitaminele și mineralele de care unghiile (și nu numai) au nevoie pentru a fi puternice și sănătoase.

5. Balonarea

Uneori ni se întâmplă să ne privim abdomenul și să ne mirăm că am reușit să ne îngrășăm atât de repede. Însă inflamarea abdomenului nu este consecința depunerii grăsimii, ci a acumulării de gaze intestinale. Evident, acest fenomen indică faptul că intestinele nu funcționează corect.

Poate mănânci sănătos, dar suferi de o anumită alergie alimentară. Nu uita, produsele lactate sunt alergeni pe care majoritatea dintre noi îi consumăm. Ele constituie cea mai frecventă cauză a balonării.

6. Scaunele albe

Scaunele albe sunt simptome ale problemelor intestinale

Scaunele de culoare albă nu trebuie sub nicio formă trecute cu vederea. Dacă observi acest fenomen, consultă imediat un medic specialist. Cea mai frecventă cauză a scaunelor albe este iritarea intestinelor, iar un simptom asociat este reprezentat de episoadele de diaree.

Alte cauze posibile ale scaunelor albe sunt modificările florei intestinale și inflamarea intestinelor. Această reacție a fost asociată și cu diverse probleme hepatice grave care, în mod evident, necesită un tratament special.

Cele 6 simptome ale problemelor intestinale prezentate în acest articol sunt deseori asociate cu alte boli. Dacă ai o nelămurire, nu ezita să contactezi un medic de încredere.

Te-ar mai putea interesa