6 specii de pește care nu trebuie consumate

· 13 aprilie 2018
Există anumite specii de pește al căror conținut mare de grăsime duce la acumularea mercurului, drept pentru care ne pot pune în pericol sănătatea.

Știai că există anumite specii de pește care nu trebuie consumate?

Peștele este printre cele mai benefice și delicioase alimente din lume. Din acest motiv, este firesc să vrem să îl includem în dieta noastră zilnică. Fiind deseori asociat cu o sănătate optimă, nu trebuie să ne surprindă faptul că medicii și nutriționiștii ne recomandă să consumăm pește.

Dar unele specii ne expun la anumite pericole de care probabil nu suntem conștienți. Printre acestea se numără conținutul de mercur al peștelui.

Mercurul și peștele

Specii de pește care nu trebuie consumate deoarece conțin mult mercur

De-a lungul anilor, numeroase studii au confirmat prezența metalelor grele în pește. Dintre aceste metale, iese în evidență metilmercurul, un compus organic derivat din mercur. Metilmercurul are un impact negativ asupra organismului nostru atunci când consumăm pește.

Dar mercurul nu este singurul component al peștelui care ne poate prejudicia sănătatea. Peștele intră frecvent în contact cu poluanții din mediu, ceea ce duce la stocarea unor agenți nocivi în grăsimea lor.

Obiecte precum plasticul sau substanțele chimice puternice sunt responsabile de contaminarea multor specii de pește care sunt incluse în „meniuri sănătoase”.

Totodată, organismul uman nu poate procesa elemente ca mercurul. Astfel, acest metal se poate acumula până când nivelul său atinge cote periculoase.

Principalele specii de pește care nu trebuie consumate

Deoarece există anumite specii de pește care nu trebuie consumate, este bine să știm care dintre acestea prezintă cel mai ridicat conținut de mercur. Iată ce specii trebuie evitate:

Tonul roșu

Specii de pește care nu trebuie consumate precum tonul roșu

Tonul roșu este unul dintre cei mai populari pești de pe piață și există multiple specii. Dar luând în considerare faptul că mercurul este atât de periculos, nu este indicat să consumăm ton roșu în mod regulat.

Acest avertisment se aplică în mod special gravidelor și copiilor. Nu ar trebui să mâncăm ton roșu mai des de o dată pe săptămână.

Pangasius bocourti

Pangasius bocourti nu poate lipsi de pe lista de specii de pește care nu trebuie consumate. Acesta provine din Vietnam și a câștigat popularitate datorită faptului că este ușor de consumat.

Deoarece este lipsit de oase, Pangasius bocourti poate fi mâncat fără efort. Asemenea cambulei, acesta poate fi servit sub formă de file, având avantajul suplimentar al prețului redus. Dar în ciuda acestor mici avantaje, Pangasius bocourti are o valoare nutritivă scăzută. De pildă, acest pește este sărac în acizi grași omega-3.

Totodată, majoritatea peștilor Pangasius bocourti sunt contaminați cu un pesticid numit trifluralin, o substanță care ne poate pune în pericol sănătatea.

Câinele de mare

Câinele de mare pe lista de specii de pește care nu trebuie consumate

Câinele de mare se află printre cele mai populare specii de pește din gastronomia spaniolă. Datorită prețului mai scăzut, acesta este deseori folosit ca alternativă la peștele-spadă. Dar mărimea câinelui de mare provoacă anumite dezavantaje.

Din cauza acestei mărimi, câinele de mare acumulează mult cadmiu (un metal periculos) și mercur. Ambele metale sunt nocive pentru sănătate, drept pentru care este indicat să evităm alimentele care le conțin.

Macroul

Multe persoane obișnuiesc să consume macrou în mod regulat, în special la restaurant. În ciuda popularității sale, Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus în categoria de specii de pește care nu trebuie consumate.

Problema este faptul că macroul este foarte bogat în mercur. Ține cont de acest aspect și evită macroul sau consumă-l doar din când în când.

Tilapia

Tilapia pe lista de specii de pește care nu trebuie consumate

Dacă anterior am spus că macroul este foarte iubit, oare ce adjectiv am putea folosi pentru a descrie tilapia? Aceasta este, fără doar și poate, una dintre cele mai populare specii de pește, atât în ceea ce privește pescuitul propriu-zis, cât și comercializarea și consumul.

Însă popularitatea sa nu schimbă faptul că tilapia ne poate pune în pericol sănătatea. Fiind extrem de bogată în grăsime, această specie a fost deseori comparată cu untura. Consumul de tilapia crește nivelul de colesterol rău (LDL).

Încearcă să-ți reduci aportul de tilapia, mai ales dacă suferi de artrită, astm sau tulburări cardiace.

Peștele-spadă

Profitând de mărimea sa, peștele-spadă obișnuiește să se hrănească cu alți pești mai mici. Drept consecință, acesta depozitează mari cantități de grăsime, care ar putea conține și mult mercur.

Luând în considerare aceste aspecte, te sfătuim să excluzi peștele-spadă din dieta ta.