Trăsăturile unui psihopat - 6 exemple - Doza de Sănătate
 

Trăsăturile unui psihopat - 6 exemple

Chiar dacă pare că e un om obișnuit, capabil de empatie, psihopatul va acționa întotdeauna în interes propriu, fără să se gândească nicio clipă la cei din jur. 
Trăsăturile unui psihopat - 6 exemple
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Probabil ai auzit de multe ori la știri că o persoană perfect normală a săvârșit o crimă de care nimeni nu o credea capabilă. Trăsăturile unui psihopat nu par diferite de ale celorlalți oameni. Este un individ pe care majoritatea persoanelor din jur l-ar descrie drept plăcut, foarte carismatic și chiar un om bun. Pentru că așa pare.

Toată această bunătate poate dispărea într-o clipă, deoarece un psihopat nu are emoții la fel ca tine. Prin urmare, le disimulează, pentru a te manipula cu ușurință.

Un psihopat recurge întotdeauna la manipulare pentru a obține ceea ce își dorește. Incapabil de a simți remușcare, tristețe sau oricare altă emoție naturală, acesta îi poate folosi pe cei din jur după bunul plac. Tocmai de aceea este foarte important să știm cum să depistăm acești indivizi.

1. Un psihopat este un mincinos patologic

Printre trăsăturile unui psihopat se numără prefăcătoria

Toți mințim. Dar în cazul psihopatului, nu vorbim despre o minciună nesemnificativă sau justificabilă. Acesta spune minciuni după minciuni.

Un psihopat minte constant pentru a-i manipula și a-i folosi pe oamenii din jurul lui. Uneori, acesta minte și cu scopul de a face rău.

Deși psihopații au anumite obiective, la fel ca noi toți, nu încearcă să le atingă pe „calea cea bună.”

2. Trăsăturile unui psihopat – iresponsabilitatea

Îți poți imagina cum ar fi să nu stabilești legături emoționale cu nimeni și nimic? Una din trăsăturile unui psihopat este că nu se simte obligat să-și respecte promisiunile. Astfel, acesta nu face niciodată ceea ce spune că va face.

De obicei, un psihopat își schimbă mereu locul de muncă sau domiciliul tocmai din acest motiv. Nu se simte niciodată atașat de un loc, nici măcar de o casă.

Mai mult, vorbim despre acei oameni care obișnuiesc să pună capăt brusc prieteniilor pe care le-au legat, făcând mult rău și abandonând persoanele care aveau încredere în ei.

3. Te ademenește cu un farmec fals

Printre trăsăturile unui psihopat se numără farmecul fals

Psihopatul își pune cea mai frumoasă mască în fața oamenilor, ascunzându-și adevăratele intenții. Printre trăsăturile unui psihopat se află aceea că nu are încredere în nimeni, doar în el însuși. Cu toate acestea, dă impresia că este o persoană de încredere, căreia poți să-i mărturisești secretele tale.

Însă nu îți dai seama că această sinceritate te aruncă în gura lupului. Cu cât ai mai multă încredere într-o astfel de persoană, cu atât devii mai vulnerabil. Farmecul lor fals te ademenește în capcană.

4. Un trecut tulbure

Psihopatul poate părea un om perfect normal, dar dacă îi investighezi trecutul, poți afla povești destul de îngrijorătoare. Chiar dacă nu a fost implicat decât în altercații minore, faptul că au fost foarte multe ridică anumite semne de întrebare.

Care este explicația? Una din trăsăturile unui psihopat este că nu acceptă regulile din cadrul societății și, de cele mai multe ori, nu respectă drepturile omului.

5. Îi manipulează pe cei din jur și depinde de ei

Printre trăsăturile unui psihopat se numără manipularea celor din jur

Psihopatul îi manipulează pe cei din jur pentru a-și satisface propriile nevoi. Totuși, acesta știe că nu orice om poate fi manipulat, drept pentru caută compania persoanelor mai supuse.

În viziunea psihopatului, o persoană nu este o ființă umană, ci un obiect pe care îl poate folosi pentru a obține ceea ce își dorește.

Mai mult decât atât, un psihopat încearcă întotdeauna să trăiască pe spatele altora. Acesta crede că oamenii din jur există doar pentru a-l sluji pe el și că doar ei trebuie să muncească și să se chinuie să supraviețuiască.

6. Nu este empatic

Fiind incapabil de a simți emoții precum tristețe sau anxietate, un psihopat nu se poate pune în locul altor persoane.

Poate părea că te înțelege, deoarece își folosește carisma falsă pentru a-ți câștiga încrederea. Însă în realitate habar nu are ce simți tu.

Astfel, psihopatul are un avantaj asupra ta. Nu simte niciodată rușine, vină, remușcare sau orice altă emoție care împiedică un om normal să facă rău celor din jur.

Nu îi pare rău nici pentru greutățile pe care le înfruntă o altă persoană: un psihopat se gândește întotdeauna numai la el însuși. 

Printre trăsăturile unui psihopat se numără lipsa de empatie

Este important de reținut că, la nivel mondial, există un număr mic de psihopați, drept pentru care nu există șanse mari să ajungem să interacționăm cu unul dintre ei.

Totuși, dacă se întâmplă să ai de-a face cu un astfel de om, ai mult de suferit. Prin urmare, este important să recunoști semnele care te ajută să-l depistezi. 

Ai cunoscut vreo persoană cu aceste trăsături de caracter?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Edens, J. F., Marcus, D. K., Lilienfeld, S. O., & Poythress Jr, N. G. (2006). Psychopathic, not psychopath: Taxometric evidence for the dimensional structure of psychopathy. Journal of abnormal psychology, 115(1), 131.
  • Endres, J. (2004). The language of the psychopath: characteristics of prisoners’ performance in a sentence completion test. Criminal Behaviour and Mental Health, 14(3), 214-226.
  • Glannon, W. (2008). Moral responsibility and the psychopath. Neuroethics, 1(3), 158.
  • Rauthmann, J. F., & Kolar, G. P. (2013). Positioning the Dark Triad in the interpersonal circumplex: The friendly-dominant narcissist, hostile-submissive Machiavellian, and hostile-dominant psychopath?. Personality and Individual Differences, 54(5), 622-627.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.