7 alimente care pot cauza cancer

Alimentația poate fi motivul apariției a 35% dintre tipurile de cancer. Produsele făinoase rafinate pot crește riscul apariției cancerului de sân cu 220%.

Chiar dacă nu există o legătură foarte clară între ce alimente pot cauza sau pot întreține dezvoltarea unor tipuri de cancer, multe studii au arătat că anumite alimente pot avea o legătură cu această boală. Și chiar dacă organismul fiecărei persoane este diferit, cercetătorii cred că prin consumul frecvent al unor produse, se poate crește riscul de cancer. În acest articol, veți putea citi informații despre 7 alimente cu potențial cancerigen.

Haideți să vedem ce legătură au descoperit cercetătorii între cancer și alimentație, ținând cont că 35% dintre tumori au fost puse pe seama unor astfel de produse.

Mezelurile

colon cancer

Majoritatea mezelurilor, precum cârnații, șunca sau salamul, conțin conservanți chimici, coloranți artificiali și un procent mare de sare și grăsimi, pentru un aspect proaspăt și apetisant. Acești conservanți, precum azotatul de sodiu și azotitul de sodiu, dar nu numai, cresc semnificativ riscul apariției cancerului de colon.

Făina albă rafinată

Conform unui studiu publicat de către Cancer Epidemiology: Indicatorii distanței și prevenirea cancerului, consumul frecvent de carbohidrați din produse făinoase rafinate pot crește riscul apariției cancerului cu 220%. Motivul este că alimentele cu un indice glicemic mare cresc nivelul de zahăr din sânge foarte rapid, ceea ce ajută dezvoltarea și răspândirea celulelor canceroase în corp.

Zahărul rafinat

zahar-rafinat

Ca și făina rafinată, zahărul procesat stă la baza dezvoltării și răspândirii celulelor canceroase în organism. Îndulcitorii cu un conținut mare de fructoză, metabolizată foarte ușor și rapid de către celulele răspunzătoare de cancer, sunt cei mai de temut în acest caz. Toate produsele atât de îndrăgite precum prăjiturile, plăcintele, biscuiții, sucurile și sosurile, conțin mult zahăr rafinat și stau la baza dezvoltării unor tipuri de cancer.

Produsele modificate genetic

S-a afirmat că și produsele modificate genetic reprezintă un mare risc în cazul dezvoltării unor tipuri de cancer, dar nu s-a dovedit încă. Cu siguranță că ați cumpărat de multe ori produse pe bază de porumb, soia, fasole, roșii sau rapiță.

Alimentele prăjite sau de tip fast-food

fast-food-e1438144691963

Alimentele prăjite, cum sunt cele de tip fast-food, nu sunt recomandate în dieta zilnică. Pe lângă faptul că au potențial cancerigen, aceste alimente pot cauza și alte probleme precum bolile de inimă sau obezitatea. Cartofii prăjiți, chipsurile și alte snacks-uri pe care le găsim în toate magazinele și restaurantele cu servire rapidă, conțin acrilamidă. Aceasta este o substanță cancerigenă pe care o întâlnim în toate produsele preparate la o temperatură mai mare de 120°C, iar cartofii prăjiți și alte alimente de tip fast-food au un conținut mai ridicat de acrilamidă.

În plus, mai conțin și foarte multe grăsimi saturate, sodiu și zaharuri, și ele în strânsă legătură cu apariția cancerului.

Alimentele și băuturile dietetice

Produsele dietetice par a fi o soluție bună pentru cei care vor să slăbească sau să-și mențină greutatea optimă, dar nu este chiar așa. Este adevărat că au mai puține grăsimi, calorii, zahăr și carbohidrați sau alte substanțe care ne pot face să ne îngrășăm. Totuși, de pe etichetele produselor nu aflăm tot ce conțin sau anumite substanțe sunt redate sub alt nume pentru a nu ne da seama ce sunt și a crede că ne ajută să slăbim. Mai mult chiar, s-a descoperit că în aceste produse se folosește aspartam, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali, responsabil de probleme grave precum cancerul sau anomalii ale fătului.

Conservele

Majoritatea alimentelor în cutii de conservă conțin BPA (Bisfenol A) care se manifestă în organism precum estrogenul, perturbând activitatea hormonală. Studiile au arătat o legătură a acestei substanțe cu bolile de inimă, intestinale, infertilitatea sau alte boli ale aparatului reproductiv. Totodată, consumul frecvent de astfel de alimente crește riscul apariției unor tipuri de cancer, iar roșiile la conservă prezintă un risc și mai mare datorită acidității lor care eliberează o cantitate mai mare de BPA.

Te-ar mai putea interesa