7 alimente care susțin sănătatea renală

8 februarie 2018
Vânăta nu are doar proprietăți diuretice. Această legumă luptă împotriva radicalilor liberi, previne formarea pietrelor la rinichi și susține sănătatea renală.

Ca să te bucuri de o sănătate optimă, este esențial să ai rinichi sănătoși. Rolul acestor organe este să elimine deșeurile prin intermediul urinei. În plus, rinichii filtrează sângele și contribuie la producția unor hormoni importanți. Dar care sunt cele mai bune alimente care susțin sănătatea renală?

Deseori le subestimăm importanța. Trebuie însă să reținem că, fără rinichi, organismul nostru va fi otrăvit și, treptat, restul sistemelor corpului vor fi afectate.

Așadar, este important să adoptăm diverse obiceiuri de viață sănătoase. Pe cât posibil, evită sursele de toxine și aprovizionează-ți organismul cu nutrienți esențiali prin intermediul alimentelor consumate.

Sursele de fibre, antioxidanți și enzime sunt ideale pentru a stimula detoxificarea, mai ales atunci când rinichii întâmpină dificultăți în a-și executa funcțiile.

Ca să-ți dăm o mână de ajutor, în articolul de azi îți prezentăm 7 alimente care susțin sănătatea renală. Include-le în dieta ta zilnică pentru a-ți proteja sănătatea. Ia aminte!

1. Ardeiul gras roșu

Alimente care susțin sănătatea renală ca ardeii

Ardeiul gras roșu are proprietăți diuretice și conține substanțe antioxidante. După ce este digerată, această legumă stimulează funcția renală, accelerând eliminarea lichidelor reținute de țesuturi.

 • Ardeiul gras roșu conține potasiu și sodiu. Dacă nivelul lor în organism este echilibrat, aceste două minerale stabilizează procesele inflamatorii.
 • Vitaminele și mineralele din componența acestei legume susțin regenerarea celulară și reduc efectele negative ale radicalilor liberi asupra țesuturilor sănătoase.
 • Ardeiul roșu este recomandar pacineților cu insuficiență renală sau infecții. Acesta combate inflamațiile și menține un nivel adecvat de electroliți.

2. Ceapa

Ceapa este o legumă celebră datorită efectului său antioxidant. Și ea se află pe lista de alimente care susțin sănătatea renală.

 • Ceapa are un conținut interesant de cheratină, o substanță care oprește deteriorarea celulară de la nivelul țesuturilor sănătoase ale inimii și ale rinichilor.
 • Conținutul său de alicină (o substanță sulfuroasă) ameliorează problemele inflamatorii și previne acumularea excesivă de toxine.

Astfel, ceapa are proprietăți antibiotice, fiind ideală pentru a combate infecțiile bacteriene și virale.

3. Vânăta

Alimente care susțin sănătatea renală ca vinetele

Vânăta este binecunoscută pentru conținutul său ridicat de vitamine și minerale. Pe lângă faptul că îmbunătățește sănătatea renală, aceasta susține funcțiile sistemului cardiovascular.

 • Vânăta are proprietăți diuretice și detoxifiante, datorită cărora stimulează eliminarea fluidelor și a toxinelor, prevenind deteriorarea prematură a țesuturilor.
 • Compușii săi antioxidanți combat deteriorarea cauzată de radicalii liberi, prevenind boli ca insuficiența renală și cancerul.
 • Vânăta oferă și cantități semnificative de fibre. Acest nutrient reglează nivelul colesterolului, precum și procesele de curățare a sângelui.

4. Fructele cu coajă lignificată

Bogate în acizi grași esențiali, aminoacizi și antioxidanți, fructele cu coajă lignificată intră în categoria de alimente care susțin sănătatea renală.

 • Consumul moderat de fructe cu coajă lignificată previne bolile inflamatorii și reduce riscul de îmbătrânire prematură.
 • Acest tip de aliment conține vitamine și minerale care susțin procesul de curățare a organelor și previn inflamațiile și bolile.
 • Fructele cu coajă lignificată sunt sățioase și țin sub control pofta de mâncare.

5. Peștii uleioși

Alimente care susțin sănătatea renală ca peștele oceanic

Peștii uleioși se numără printre cele mai importante surse de acizi grași omega-3 disponibile.

 • Acest acid gras, împreună cu aminoacizii și mineralele peștilor uleioși, combate bolile inflamatorii și stimulează regenerarea celulară la nivelul rinichilor.
 • Consumul regulat de pești uleioși ține sub control nivelul colesterolului și previne hipertensiunea arterială.
 • Acest tip de pește echilibrează nivelul sărurilor și al proteinelor din urină, prevenind formarea pietrelor la rinichi și obstrucțiile.

6. Pepenele verde

Pepenele verde este un fruct revigorant, bogat în apă și substanțe antioxidante care stimulează eliminarea deșeurilor din rinichi, prevenind astfel bolile.

 • Proprietățile diuretice ale acestuia susțin eliminarea fluidelor reținute de țesuturi. Astfel, inflamațiile sunt ținute sub control și riscul de infecții scade.
 • Pepenele verde împiedică și deshidratarea. Acesta fortifică activitatea celulară și previne dezechilibrarea nivelului de electroliți.

7. Ananasul, unul dintre cele mai gustoase alimente care susțin sănătatea renală

Ananasul pe lista de alimente care susțin sănătatea renală

Acest fruct tropical poate fi inclus în dietă în mai multe moduri. Ananasul este unul dintre cei mai buni aliați când vine vorba de fortificarea și protejarea rinichilor.

 • Ananasul conține o substanță activă numită bromelaină, un ingredient cu efect antioxidant și antiinflamator care previne deteriorarea rinichilor.
 • Puterea diuretică a ananasului stimulează eliminarea fluidelor și previne complicații precum hipertensiunea arterială sau insuficiența renală.
 • Este indicat să consumi ananas pentru a-ți filtra sângele. Acesta ajută organismul să elimine toxinele și previne declanșarea bolilor grave.

Ești pregătit să începi să-ți îngrijești rinichii? Include cele 7 alimente care susțin sănătatea renală prezentate în acest articol în dieta ta zilnică și te vei convinge de eficiența lor.

Te-ar mai putea interesa