7 alimente care nu trebuie reîncălzite - Doza de Sănătate
 

7 alimente care nu trebuie reîncălzite

Multe alimente eliberează toxine când sunt reîncălzite. Pentru a evita riscurile asupra sănătății, este mai bine să le folosiți în salate sau antreuri.
7 alimente care nu trebuie reîncălzite

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Probabil că acasă sunteți adeptele regulii care spune că nu trebuie să irosiți mâncarea. Totuși, multe persoane nu-și dau seama că există unele alimente care nu trebuie reîncălzite niciodată, deoarece pot provoca probleme de sănătate. Știți care sunt aceste alimente?

În fiecare zi, tone de alimente sunt aruncate, în timp ce în alte părți ale lumii oamenii mor de foame sau nu au parte de nutriția adecvată. Este de preferat să țineți aceste alimente în frigider și să le reîncălziți doar după o zi sau două, ca să nu ajungă la coșul de gunoi.

Nu reîncălziți niciodată următoarele alimente

Carnea de pui

Carnea de pui este unul dintre alimentele refrigerate frecvent deoarece se menține bine și își păstrează gustul după ce a fost reîncălzită. Însă, carnea de pui ar trebui mâncată imediat după ce a fost gătită sau rece.

Deși poate nu vă dați seama, reîncălzirea cărnii de pui îi schimbă compoziția proteică, ceea ce poate provoca probleme de digestie. Dacă nu este mâncată imediat după preparare, poate fi reîncălzită doar la temperaturi mici.

Alimente care nu trebuie reîncălzite – ciupercile

Ciupercile sunt alimente care nu trebuie reîncălzite

Ciupercile se pot pregăti în foarte multe feluri și poate de multe ori le reîncălziți. Însă, cel mai bine ar fi să le consumați imediat după ce au fost preparate, atunci când încă mai au proprietăți benefice pentru sănătate.

Dacă v-au mai rămas câteva, este mai bine să le mâncați reci. Și ciupercile își schimbă compoziția când sunt reîncălzite și pot provoca durere și balonare la stomac.

Cartofii

Cartofii sunt plini de nutrienți și, deși pot fi ținuți în frigider câteva zile, să nu-i reîncălziți niciodată. Prin acest proces, își vor pierde gustul, își vor altera proprietățile și pot deveni chiar toxici.

Cel mai bine ar fi să folosiți resturile de cartofi într-un piure sau salată rece.

Alimente care nu trebuie reîncălzite – spanacul

Spanacul este unul dintre acele alimente care nu trebuie reîncălzite

Legumele verzi sunt recomandate în dietă, dar să nu reîncălziți aceste alimente deoarece conțin foarte mulți nitrați ce se transformă în nitriți dacă sunt supuși unor temperaturi mari. Nitriții nu sunt sănătoși și pot avea efecte grave asupra sănătății. Spanacul ar trebui mâncat mereu proaspăt.

Alimente care nu trebuie reîncălzite – sfecla

Și sfecla conține nitrați ce se transformă în nitriți dăunători dacă este reîncălzită. O adăugăm pe lista de alimente ce nu trebuie reîncălzite dacă vreți să nu aveți probleme de sănătate. De fapt, pentru a vă bucura la maximum de beneficiile sfeclei, ea trebuie consumată în salată sau ca smoothie.

Țelina

Țelina este unul dintre acele alimente care nu trebuie reîncălzite

Dacă supa voastră conține țelină, evitați să o reîncălziți pentru a nu face rău organismului. La fel ca și celelalte alimente de mai sus, ea conține nitrați ce se transformă în nitriți la temperaturi mari.

Asta înseamnă că mâncărurile se pot transforma în alimente cu potențial cancerigen în momentul reîncălzirii. De aceea, puteți scoate țelina din supă înainte de a o pune pe aragaz.

Alimente care nu trebuie reîncălzite – ouăle

Ouăle nu se reîncălzesc de obicei deoarece își schimbă gustul și mirosul. Și nu doar atât. Este important de știut că, prin reîncălzire, ouăle pot deveni dăunătoare sănătății deoarece compușii din acestea devin toxici atunci când ating temperaturi ridicate.

Cum puteți reîncălzi alimente în siguranță?

Cum consumăm acele alimente care nu trebuie reîncălzite

Deși am menționat alimente care nu ar trebui reîncălzite niciodată, asta nu înseamnă că nu puteți încălzi alte mâncăruri rămase.

Ca să încălziți aceste alimente în siguranță, țineți minte următoarele sfaturi:

  • Reîncălzirea ar trebui făcută rapid pentru a aduce mâncarea la temperatura de 65 de grade celsius.
  • Încălziți doar cât urmează să mâncați.
  • Mâncarea gătită nu trebuie să intre în contact cu cea crudă pentru a evita contaminarea.
  • Nu uitați că toate ingredientele sunt diferite și poate că nu se reîncălzesc la fel. Când aveți mai mult de un fel de mâncare, acoperiți-le, ca să se încălzească uniform.
  • Când considerați că nu veți putea mânca acele alimente în decursul a 4 zile, mai bine le congelați.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Knize, M. G., Salmon, C. P., Pais, P., & Felton, J. S. (1999). Food heating and the formation of heterocyclic aromatic amine and polycyclic aromatic hydrocarbon mutagens/carcinogens. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-1-4615-4853-9_12

  • Hord, N. G., Tang, Y., & Bryan, N. S. (2009). Food sources of nitrates and nitrites: The physiologic context for potential health benefits. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.27131


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.