7 complicații asociate afecțiunilor tiroidiene

1 februarie 2018
Tiroida joacă un rol important în multe procese metabolice, drept pentru care orice disfuncție poate cauza diverse nereguli în organism. În acest articol îți explicăm problemele cu care te poți confrunta și modalitățile în care le poți trata. 

Există diverse complicații asociate afecțiunilor tiroidiene care au un impact puternic asupra calității vieții pacientului.

Disfuncțiile glandei tiroide sunt probleme foarte des întâlnite, care afectează în principal femeile. Deși aceste afecțiuni pot fi tratate, procesul se întinde pe o perioadă lungă de timp. În unele cazuri, poate fi necesară chiar și o intervenție chirurgicală.

Totodată, nu putem uita că glanda tiroidă este implicată în numeroase procese metabolice. Prin urmare, orice deficit sau exces hormonal poate cauza probleme pe care le confundăm cu alte afecțiuni. De exemplu, se întâmplă adesea ca pacienții să se simtă obosiți fără motiv sau să pună creșterea în greutate pe seama stresului.

Având în vedere numărul mare de complicații asociate afecțiunilor tiroidiene, este bine să fim conștienți de ele pentru a ne proteja sănătatea. Astăzi, ți le prezentăm pe cele mai importante.

1. Constipație, probleme digestive sau colon iritabil: complicații asociate afecțiunilor tiroidiene

Problemele digestive pe lista de complicații asociate afecțiunilor tiroidiene

Afecțiunile tiroidiene pot provoca multe schimbări la nivelul sistemului digestiv. Înainte de a primi un astfel de diagnostic, este normal să te confrunți cu o digestie defectuoasă sau cu episoade de colon iritabil.

Totodată, simptomele apărute pot indica și tipul de disfuncție tiroidiană de care suferi:

 • Hipotiroidism 
  • Constipație
  • Absorbție proastă a nutrienților
  • Indigestie
 • Hipertiroidism 
  • Diaree
  • Dureri de stomac
  • Distensie abdominală
  • Vărsături ocazionale

2. Probleme cu menstruația și posibilă infertilitate

Ciclul menstrual neregulat este o problemă frecventă în rândul femeilor care suferă de dereglări ale glandei tiroide.

 • În cazul hipotiroidismului, menstruația tinde să fie mai lungă și mai dureroasă.
 • În schimb, femeile care suferă de hipertiroidism au menstruații mai scurte și mai dese sau, mai rău, intră la menopauză prematur.

Aceasta este, cu siguranță, una dintre cele mai severe complicații asociate afecțiunilor tiroidiene. În general, sunt afectate doar femeile care nu au fost diagnosticate la timp sau cărora nu le-a fost administrat un tratament eficient.

3. Probleme musculare și articulare

Problemele musculare pe lista de complicații ale afecțiunilor tiroidiene

Problemele musculare și articulare sunt printre cele mai frecvente complicații asociate afecțiunilor tiroidiene, însă și printre cele mai puțin cunoscute. Este important să fii conștient de următoarele aspecte:

 • De obicei, persoanele cu hipotiroidism, indiferent de vârstă sau sex, suferă de dureri musculare și articulare persistente. Aceste simptome sunt atât de acute, încât pot duce la stabilirea unui diagnostic greșit, cum ar fi fibromialgia. Totodată, pacienții cu probleme tiroidiene pot dezvolta sindrom de tunel carpian sau fasciită plantară.
 • Persoanele care suferă de hipertiroidism se confruntă cu dureri și slăbiciune în mâini și picioare.

4. Colesterol mărit

Iată încă o problemă care poate părea surprinzătoare. Afecțiunile tiroidiene pot cauza un nivel ridicat de colesterol, mai rezistent la tratament. 

 • Dacă un pacient nu reușește să își reducă nivelul de colesterol, chiar dacă ține dietă, face mișcare sau urmează un tratament cu statine, cel mai probabil avem de-a face cu un caz de hipotiroidism.
 • În schimb, un nivel foarte scăzut de colesterol (care nu este neapărat un lucru bun) poate indica prezența hipertiroidismului.

5. Probleme cu somnul și lipsa de odihnă

Tulburările de somn pe lista de complicații asociate afecțiunilor tiroidiene

Una dintre cele mai frecvente complicații asociate afecțiunilor tiroidiene este lipsa de odihnă. În general, aceste probleme nu afectează orele de somn, ci au următoarele efecte:

 • Uneori, pacienții se trezesc obosiți și slăbiți, chiar dacă au dormit 10 ore în noaptea precedentă.
 • În anumite cazuri, senzația că nu s-a odihnit suficient determină persoana afectată să doarmă și ziua sau chiar să petreacă zile întregi dormind.

În alte cazuri, pacienții se pun în pat și se chinuie să adoarmă, deoarece suferă de tahicardie, nervozitate accentuată sau anxietate.

6. Schimbări la nivelul pielii

Pe lângă căderea părului, este posibil să te confrunți și cu schimbări la nivelul pielii dacă ai o disfuncție tiroidiană.

 • Pielea poate părea mai aspră, mai uscată și mai „solzoasă”, mai ales pe glezne, genunchi și coate. Aceasta poate fi o complicație a hipotiroidismului.
 • În cazul hipertiroidismului, pielea poate deveni mai delicată și foarte sensibilă la schimbările de temperatură.

7. Depresie și anxietate

Depresia și anxietatea pe lista de complicații asociate afecțiunilor tiroidiene

Tiroida leneșă, care stă la baza hipotiroidismului, poate provoca schimbări la nivelul neurotransmițătorilor. Scăderea producției de serotonină și dopamină poate duce la instalarea depresiei. 

Totodată, dacă un pacient cu tulburări depresive manifestă o rezistență la medicamentele psihiatrice, este posibil să sufere de o disfuncție tiroidiană.

Toate cele de mai sus ne arată faptul că afecțiunile tiroidiene de care suferă atât de multe persoane pot fi prezente în mai multe aspecte aparent neobișnuite: dispoziție, odihna din timpul nopții sau dureri articulare. În aceste situații, poate fi vorba despre probleme tiroidiene care nu au fost diagnosticate sau tratate în mod corespunzător.

Te-ar mai putea interesa