Logo image
Logo image

Relații toxice cu familia și cum să vă apărați

4 minute
Nu putem să ne rupem total de membrii familiei. E complicat pentru că sunt sânge din sângele nostru. Dar dacă nu vreți să fiți manipulați, trebuie să impuneți niște limite pentru a vă proteja. Cea mai bună soluție este să le spuneți ce simțiți. Nu este egoism, este sinceritate.
Relații toxice cu familia și cum să vă apărați
Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Cu toții avem relații toxice cu un membru al familiei care se gândește doar la sine. Astfel de persoane sunt manipulatoare și se joacă cu sentimentele celorlalți. Este foarte complicat pentru că avem relații apropiate cu ei, dar cum să ne și protejăm?

Relații toxice cu familia când suferim cu toții

Experții sunt de părere că existența unor relații toxice între membrii familiei poate afecta serios calitatea vieții. Dacă, de exemplu, un prieten se dovedește a fi egoist și manipulator, putem oricând să renunțăm la relația cu acesta și să ne facem alt prieten care să ne ofere echilibru și siguranță.

Dar ce faceți dacă persoana care vă manipulează este chiar mama, fratele sau soția? Atunci nu mai este la fel de ușor și știm asta.

Nu puteți pur și simplu să încheiați relația cu mama, cu fratele sau cu soacra. O mulțime de sentimente și emoții complexe se adună în sufletul nostru. Ei sunt rudele noastre de sânge și e foarte greu să rupi o astfel de legătură.

Te-ar putea interesa și:

4 tipuri de familii toxice și trăsăturile lor

Totuși, trebuie să o faceți pentru a nu vă distruge sănătatea. Există momente când astfel de relații toxice explodează și vă pot distruge echilibrul sufletesc.

Vă putem da un exemplu: părinții care nu își lasă copiii să-și aleagă singuri viitorii parteneri de viață, le critică mereu alegerile în privința prietenilor și iubiților. Cu toții facem greșeli, dar ce faceți când tocmai sora sau fratele vă critică sau încearcă să vă rănească? Cum reacționați? În cele ce urmează, vom încerca să dăm câteva răspunsuri.

1. Impuneți limite: decideți ce vreți și ce nu permiteți

Some figure

Iată un exemplu: mergeți la cină la familia partenerului, care vă oferă o mâncare condimentată. Dar acest fel de mâncare nu vă place și nu vă face bine. Totuși, ca să nu se simtă ofensați , nu le spuneți nimic și continuați să mâncați.

Acum, de fiecare dată când mergeți la socri, aveți parte de aceeași mâncare condimentată. N-aveți încotro și trebuie să le spuneți că nu puteți mânca. Probabil că veți primi un răspuns cam așa: Și de ce n-ai spus nimic până acum?

Este doar un exemplu, o situație în care trebuie să le spuneți celor din jur ce acceptați și ce nu. Dacă nu puteți trece pe la mama în fiecare după-amiază, sau nu o puteți însoți pe soră la cumpărături, spuneți-le.

Dacă nu vă convine să vă spună cineva cum să vă creșteți copiii, spuneți-le și lor. Făceți-vă ascultați fără să vă certați. Vorbiți respectuos și cu grijă, ca să nu vă dați foc la valiză când vă exprimați trăirile. Nu este egoism, este sinceritate.

2. Îvățați să fiți convingători fără a fi nerespectuos

Some figure

Uneori nu vrem să ne certăm cu familia și păstrăm toate nemulțumirile în sufletul nostru. Ca atunci când părinții sau bunicii se plâng că sunt mereu singuri, când de fapt, mereu ați avut grijă de ei. În privința unor astfel de acuzații că nu vă implicați destul, trebuie să fiți hotărâți și, cu grijă și respect, să le spuneți adevărul: “Eu mereu vin când pot și știți că mă puteți suna oricând aveți nevoie de mine.

Te-ar putea interesa și:

9 tipuri de persoane toxice care trebuie evitate

Știți că sunt mereu alături de voi, dar vă rog să nu-mi cereți lucruri pe care nu pot să le fac. Trec și eu printr-o situație mai dificilă acum și vă rog să mă înțelegeți.” Fiți empatici și sinceri și spuneți-le adevărul despre sentimentele voastre, trebuie să știe ce puteți și ce nu puteți să faceți. Arătați-le că și voi aveți nevoi pe care trebuie să le respecte.

3. Ajutați-vă familia necondiționat dar aveți grijă și de voi

Some figure

Familia va fi mereu pe primul loc, toată lumea știe. Dar, atâta timp cât fac parte din viața noastră, pot fi și o prezență distructivă și ne pot răni în același timp. Există și cazuri de abuzuri în timpul copilăriei. E clar că nu putem avea niciodată o relație afectuoasă cu astfel de oameni.

Este foarte important să aveți stimă de sine, să fiți conștienți că sunteți o persoană matură și echilibrată, care are dreptul la fericire în fiecare zi. Dacă cineva din familie vă rănește, atunci nu vă rămâne de făcut decât să vă distanțați pentru a vă recăpăta liniștea și integritatea.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.