7 dintre primele simptome ale diabetului

· 28 iulie 2018
Diabetul este o boală ce se caracterizează printr-o dereglare a glicemiei. Nivelul glucozei din sânge este mai ridicat decât ar trebui. 

Este important să cunoaștem primele simptome ale diabetului pentru a-l detecta din timp. Anumite persoane bănuiesc că au această boală deoarece cunosc și alți oameni afectați. Prin urmare, acestea își fac griji în privința propriei sănătăți.

Totodată, persoanele care consumă multe dulciuri și mâncare nesănătoasă sunt atenționate de cei din jur că ar trebui să își îmbunătățească alimentația, deoarece riscă să dezvolte diabet. Însă avertismentul nu este complet dacă nu le sunt oferite și câteva indicii care să le ajute să detecteze diabetul la timp.

Informații esențiale pentru detectarea diabetului

Cea mai bună modalitate de a face față oricărei afecțiuni este să o cunoști foarte bine. Cu cât ești mai informat, cu atât știi mai bine ce măsuri trebuie să iei.

În general, persoanele bolnave de diabet au vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. De cele mai multe ori, acestea nu sunt conștiente de boala de care suferă până când nu trec printr-un incident sau nu sunt diagnosticate de medic.

Diabetul zaharat este o boală cronică – nu are leac. Acesta se caracterizează printr-un nivel ridicat al glucozei din sânge din cauza producției insuficiente sau a rezistenței la insulină.

Pentru a detecta diabetul, este necesară o analiză de sânge. O persoană este considerată diabetică atunci când sângele său conține o cantitate mai mare de 125 mg/dl de glucoză.

Există mai multe tipuri de diabet:

  • Tip 1: Pancreasul nu produce insulină. Acest tip de diabet este mai frecvent în rândul copiilor și al adolescenților. Ca tratament, pacienții își fac injecții cu insulină și țin regim alimentar.
  • Tip 2: Organismul nu utilizează insulina în mod adecvat. Acest tip de diabet este mai des întâlnit în rândul persoanelor vârstnice, sedentare sau supraponderale.
    • Tratamentul include administrarea de insulină sau medicamente care scad glicemia, o alimentație sănătoasă și exerciții fizice.
  • Gestațional. Acest tip de diabet apare în timpul sarcinii, întrucât hormonii „blochează” activitatea insulinei. Diabetul gestațional afectează cu precădere femeile însărcinate trecute de 25 de ani, dacă au hipertensiune sau dacă acumulează prea multe kilograme în plus în timpul sarcinii.
    • Alte cauze ale diabetului gestațional sunt moștenirea genetică și sindromul ovarelor polichistice. Tratamentul este bazat pe exerciții fizice și un regim alimentar corespunzător.

Primele simptome ale diabetului

Există mai multe indicii ale prezenței diabetului. Trebuie să acorzi o importanță deosebită simptomelor, întrucât acestea pot fi sporadice și derutante.

Dacă observi că ai oricare dintre primele simptome ale diabetului prezentate mai jos, cel mai bine este să mergi la medic și să îți faci analizele de rigoare.

1. Urinare frecventă

Primele simptome ale diabetului precum urinarea frecventă

Urinarea mai frecventă este unul dintre primele simptome ale diabetului. Aceasta poartă denumirea de poliurie și este mai frecventă în timpul nopții.

Te trezești de multe ori noaptea pentru a merge la baie și nu dormi bine, iar acest lucru se întâmplă chiar dacă nu ai mărit consumul de lichide din timpul zilei.

2. Pierdere în greutate

Trebuie să fii foarte atent la pierderea în greutate, mai ales dacă nu ți-ai schimbat alimentația sau antrenamentul fizic.

Dacă slăbești „fără motiv”, este posibil să ai o problemă la pancreas. În general, acest simptom este mai frecvent în rândul copiilor, dar afectează și adulții.

3. Sete excesivă

Setea excesivă este printre primele simptome ale diabetului

Dacă oricât te-ai hidrata, îți simți gura și gâtul uscate, este posibil să suferi de diabet. Faptul că organismul îți cere mai multe lichide este un semn clar că există o neregulă în corp.

Organismul are nevoie să recupereze lichidele pierdute prin urină (setea și urinarea frecventă tind să apară concomitent).

În acest caz, îți recomandăm să îți potolești setea cu apă, sucuri naturale și infuzii de plante. Nu consuma băuturi răcoritoare, cafea, alcool sau sucuri din comerț, deoarece acestea vor agrava situația. Cum? Prin creșterea glicemiei.

4. Mâncărimi și furnicături

Primele simptome ale diabetului nu sunt legate numai de glicemie, ci și de anumite probleme vasculare. Vorbim aici despre „neuropatii”, care provoacă furnicături și slăbiciune la nivelul membrelor. Senzațiile neplăcute se pot accentua în timpul nopții.

5. Oboseală accentuată

Oboseala este printre primele simptome ale diabetului

Nu contează câte ore dormi sau dacă stai acasă și te odihnești în weekend. Te simți foarte obosit și lipsit de energie. Aceste manifestări sunt printre primele simptome ale diabetului de tip 2.

6. Vedere încețoșată

În stadiile inițiale ale diabetului, pacienții tind să dezvolte probleme cu vederea, iar în scurt timp pot avea nevoie de ochelari.

După diagnosticarea diabetului, este foarte important să mergi la un oftalmolog pentru a preveni sau încetini dezvoltarea altor probleme, cum ar fi retinopatia care, în anumite cazuri (în lipsa unui tratament), poate duce la orbire.

7. Răni care nu se vindecă

Primele simptome ale diabetului precum vindecarea lentă a rănilor

De exemplu, dacă persoana afectată are o tăietură sau o rană provocată la bucătărie, care nu se vindecă atât de repede pe cât ar trebui, înseamnă că există o problemă în organism. În general, vindecarea lentă a rănilor este unul dintre primele simptome ale diabetului.

Diabeticii au probleme de vascularizare, care fac ca rănile să se vindece mai greu.