7 efecte nevăzute ale abuzului emoțional

26 decembrie 2017
În multe cazuri, victima abuzului emoțional are un sentiment acut de vinovăție care o împiedică să rupă relația și care poate duce la instalarea depresiei. 

Abuzul emoțional este foarte nemilos, dar subtil. De multe ori, persoana afectată nu știe sigur dacă este cu adevărat maltratată. Prin urmare, există multe manifestări, dar și efecte nevăzute ale abuzului emoțional.

Cel mai rău este faptul că, în absența unei agresiuni fizice, multe persoane nu conștientizează gravitatea problemei. Așa cum formele abuzului sunt imperceptibile, la fel sunt și efectele sale.

Deși nu se văd cu ochiul liber, victima poartă urmările abuzului în sufletul său chiar și după ce a trecut mult timp de când a trecut prin situația respectivă.

Efecte nevăzute ale abuzului emoțional

1. Senzația permanentă că nu valorezi nimic

Efecte nevăzute ale abuzului emoțional ca lipsa stimei

Stima de sine scăzută poate sta la baza abuzului psihologic. O persoană cu o stimă de sine ridicată nu ar permite o astfel de situație. Din păcate, subestimarea propriei persoane este o problemă foarte des întâlnită.

Atunci când devii victima unei agresiuni, senzația că ești un om inutil și că nu valorezi nimic este accentuată. Uneori nici nu mai îndrăznești să ridici capul din pământ.

Este foarte important să ceri ajutor și să stai întotdeauna în preajma unor oameni buni, care țin la tine cu adevărat.

2. Singurătatea

În majoritatea cazurilor de abuz psihologic, agresorul își izolează treptat victima. Aceasta ajunge să se îndepărteze de prieteni și de familie.

Agresorul urmărește ca persoana abuzată să nu mai aibă niciun sprijin din partea nimănui, pentru a nu putea pune capăt relației. De multe ori, acesta îi construiește victimei o imagine nefavorabilă. Scopul este ca persoanele din jur să nu bănuiască nimic din ceea ce se întâmplă și să se distanțeze de ea din propria voință.

3. Sentimentul de vinovăție

Una dintre cele mai puternice arme folosite de agresor este sentimentul de vinovăție. De cele mai multe ori, victima simte că ea este cea care a greșit. Astfel, aceasta consideră că insultele, atacurile verbale, etc. ale agresorului sunt îndreptățite.

Sentimentul de vinovăție este generat de aceeași lipsă a stimei de sine menționată la început. Această senzație este greu de înlăturat fără un efort considerabil.

4. Depresia

Efecte nevăzute ale abuzului emoțional ca depresia

Depresia este unul dintre inamicii de seamă ai zilelor noastre. Aceasta este, de asemenea, unul dintre principalele efecte nevăzute ale abuzului emoțional.

În funcție de cât de profundă este, depresia poate duce chiar la apariția gândurilor de suicid. Vinovăția, senzația că nu valorează nimic și că merită tot ce i se întâmplă și singurătatea fac victima să creadă că singura soluție este să își ia viața.

5. Dificultatea de a-ți exprima sentimentele

Unul dintre cele mai importante efecte nevăzute ale abuzului emoțional este dificultatea victimei de a-și exprima sentimentele. Acest fenomen poartă denumirea de „tăcere emoțională.”

Persoana care a fost supusă abuzului a ținut în ea tot ce a simțit de-a lungul acestei experiențe deoarece s-a simțit vinovată și a considerat că merita tot ce i se întâmpla. Astfel, aceasta a încercat să își reprime emoțiile pentru a putea supraviețui. Din păcate, această „tactică” poate avea chiar efectul menționat anterior: depresia.

6. Tulburările de somn

Insomnia nu poate lipsi din lista de efecte nevăzute ale abuzului emoțional. Aceasta este cauzată de stresul și anxietatea la care este supusă persoana afectată.

De multe ori, visele se transformă în coșmaruri, fapt care te împiedică să te bucuri de un somn liniștit și odihnitor.

Multe victime ale unei anumite forme de abuz apelează la somnifere pentru a reuși să se odihnească.

7. Dificultățile în relaționarea cu cei din jur

Efecte nevăzute ale abuzului emoțional la nivel de interacțiuni sociale

Așa cum este de așteptat, victimele abuzului emoțional au tendința de a se îndoi de cei din jur. Acestea trăiesc cu teama că ar putea trece din nou prin aceeași situație.

Din motivul de mai sus, precum și din cauza tăcerii lor emoționale, persoanele afectate întâmpină dificultăți în stabilirea unor relații sănătoase sau în crearea unor legături emoționale cu oamenii din jur.

Abuzul emoțional este tăcut și invizibil. Agresiunile se ascund în spatele unor priviri sau cuvinte aparent inofensive. În realitate, acest tip de abuz lasă răni adânci care pot distruge definitiv viața unui om. Loviturile nevăzute sunt cele mai dureroase și mai greu de vindecat. 

Te-ar mai putea interesa