7 greșeli frecvente în bucătărie

Deși în mare parte aceste greșeli nu îți pun în pericol sănătatea, dacă încerci să le eviți, îți vei optimiza timpul petrecut în bucătărie. 

Ce părere ai despre obiceiurile tale privind curățenia și organizarea spațiului din bucătărie? Probabil consideri că sunt foarte bune și că totul este cât se poate de sănătos.

Însă trebuie să știi că sunt anumite greșeli pe care le facem cu toții în bucătărie și pe care mulți dintre noi nici nu le conștientizăm. Citește în continuare pentru a afla care sunt acestea!

Aceste greșeli frecvente nu sunt cauzate neapărat de obiceiuri proaste sau de lipsa de timp. Uneori chiar și cele mai organizate și promovate practici domestice pot deveni greșeli pe care le facem zilnic. Printre ele se numără și următoarele:

Faptul că nu păstrăm verdețurile proaspete

Tuturor ne plac mâncărurile bine asezonate care conțin de cele mai multe ori ierburi aromatice precum coriandru, busuioc, mentă sau pătrunjel. Probabil că le cumperi proaspete și le pui în pungi sau recipiente de plastic. 

Trebuie să avem mereu verdețuri proaspete în bucătărie

Nu este nicio problemă dacă le transporți în acest fel de la magazin sau de la piață, dar atunci când ajungi acasă, trebuie să le scoți din aceste recipiente și să le depozitezi într-un loc răcoros. Dacă este posibil, un pahar cu apă este ideal. În acest fel previi ofilirea lor prematură.

Este important, de asemenea, să ferești aceste plante de temperaturi extreme. Dacă le depozitezi în apropierea cuptorului sau în frigider, le scurtezi viața și perioada de „valabilitate.”

Aceasta este una dintre greșelile pe care le facem cu toții în bucătărie și care duce la pierderea aromei delicate a verdețurilor. Drept urmare, ajungi să cheltui alți bani pe un nou „stoc” care se menține proaspăt doar o zi sau două.

Cea mai bună alternativă pentru a avea ierburi proaspete la îndemână este să cumperi un ghiveci mic și să plantezi câteva semințe. În grădină, nu ai nevoie decât de un spațiu mic pentru a le cultiva.

Păstrarea conservelor desfăcute

Conservele pot fi foarte utile la bucătărie

Alimentele conservate prezintă numeroase avantaje. Acestea au o perioadă de valabilitate mai lungă, iar tu poți să folosești oricând produse care nu sunt de sezon. Cu toate acestea, nu uita că atunci când deschizi o conservă, trebuie să folosești tot conținutul acesteia. 

Cutiile conservelor sunt confecționate în general din aluminiu sau oțel, materiale care nu ruginesc atât timp cât nu sunt expuse la aer. Atunci când deschizi conserva, începe și procesul de oxidare. În câteva ore alimentele din interior pot ajunge să fie impregnate cu rugină.

Dacă nu folosești tot conținutul cutiei deodată, mută cantitatea rămasă într-un alt vas și pune-l în frigider sau în congelator. Cele mai bune opțiuni sunt recipientele din plastic sau din metal.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli în bucătărie, deoarece multe persoane consideră că este logic să lase alimentul neconsumat în recipientul original.

Curățarea greșită a bananelor

Deși nu este o greșeală care să provoace probleme grave de sănătate, este un obicei prost pe care mulți dintre noi l-am adoptat. Majoritatea persoanelor curăță coaja de sus în jos, când de fapt ar trebui să înceapă din partea de jos.

Poate părea irelevant, însă aceasta este modalitatea cea mai simplă de a consuma acest fruct.

Ruperea foliei de aluminiu

Ruperea corectă a foliei de aluminiu ne ușurează viața în bucătărie

Obișnuiești și tu să rupi folia de aluminiu la întâmplare, în funcție de lungimea dorită? Ai observat că există o margine ascuțită pe partea interioară a cutiei, de obicei în formă de zigzag?

Aceasta este o greșeală comună în bucătărie. Corect ar fi să măsori lungimea de care ai nevoie, apoi să pui folia de-a lungul marginii cutiei. Nu trebuie decât să tragi ușor pentru a o tăia rapid și drept.

Curățarea cartofilor: una dintre greșelile comune în bucătărie

Fără îndoială ți s-a întâmplat și ție acest lucru. Atunci când cureți cartofi, tai o mare parte din pulpă odată cu coaja. Este o greșeală pe care o fac multe persoane, dar care poate fi remediată foarte ușor.

Data viitoare când cureți cartofi, respectă următorii pași:

  • Spală cartoful ca de obicei.
  • Cu ajutorul unui cuțit, trasează o line de-a lungul circumferinței cojii.
  • Fierbe cartoful. 
  • După ce a fiert, ia-l de pe foc și toarnă apă rece peste el sau pune-l într-un vas cu apă cu gheață.
  • Curăță coaja cu mâna.

Acest procedeu simplifică foarte mult lucrurile, deoarece coaja se va desprinde foarte ușor. În realitate, nu trebuie decât să inversezi niște pași atunci când gătești aceste legume și vei economisi foarte mult timp… și foarte mulți cartofi.

Curățarea cuptorului cu microunde

Mulți oameni detestă să curețe cuptorul cu microunde din bucătărie

Probabil ai prefera să mergi la dentist decât să-ți cureți cuptorul cu microunde.

Însă îți poți ușura această sarcină în felul următor: pune un burete umed  în cuptor, pornește-l și lasă-l să funcționeze timp de un minut, apoi scoate buretele. 

Vei observa că apa s-a evaporat și a înmuiat murdăria din cuptor. Nu mai trebuie decât să îl ștergi cu o cârpă. Este uimitor cât de repede poți îndepărta reziduurile acumulate în interiorul acestui aparat.

Servirea mâncării pe farfurii reci

Probabil te străduiești să gătești mâncarea în cel mai sănătos mod cu putință, menținând preparatele la temperaturile potrivite. Dar dacă le servești pe farfurii reci, tot efortul tău este în zadar!

La restaurantele de seamă, mâncarea este servită pe o farfurie aflată la temperatură adecvată. Dacă preparatul este rece, și farfuria este rece. Dacă mâncarea este fierbinte, farfuria este la rândul ei încălzită pentru a menține temperatura mâncării.

În concluzie, doar pentru că adoptăm niște obiceiuri și le respectăm cu sfințenie, nu înseamnă că procedăm corect.

Dar tu? Ce alte greșeli faci în bucătărie? Ce alte trucuri ne recomanzi?

Te-ar mai putea interesa