Cum să îți accelerezi metabolismul pentru a slăbi
 

Cum să îți accelerezi metabolismul pentru a slăbi

Metabolismul reprezintă totalitatea transformărilor biochimice și energetice care au loc în țesuturile organismului viu.
Cum să îți accelerezi metabolismul pentru a slăbi
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Deși metabolismul nostru este moștenit din familie, asta nu înseamnă că nu ne putem transforma corpul așa cum dorim. Unele studii arată că urmând aceste sfaturi îți poți îmbunătății metabolismul și îți poți face corpul să piardă mai mult în greutate într-un mod natural și sănătos. Află în cele ce urmează cum să-ți accelerezi metabolismul pentru a slăbi!

Cum să-ți accelerezi metabolismul

1. Ia un mic dejun sănătos în fiecare zi

Mâncând un mic dejun sănătos( precum o omletă cu spanac, branză feta și pâine integrală prăjita) la scurt timp după trezire, metabolismul se va activa.

Conform unui studiu realizat de Asociația Națională de Control a Greutății din SUA, în care mai mult de 5000 de participanți au mâncat un mic dejun sănătos, s-a înregistrat pierderea a 30 de kilograme pe parcursul a 5 ani.

Acest lucru este posibil deoarece micul dejun umple corpul de energie. Corpul învață să consume mâncarea primită și slăbește în mod natural.  De asemenea, se recomandă consumul unei cine ușoare. În timpul nopții, corpul va consuma grăsimile existente în corp.

2. Bea ceai verde

Ceai verde util ca să-ți accelerezi metabolismul

Ceaiul verde este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante. A fost descoperit faptul că acesta ajută la accelerarea metabolismului și la slăbire. Cercetători de la diferite universități au realizat studii pentru a descoperii proprietățile și beneficiile acestei infuzii.

Unul din rezultatele obținute arată că acei oameni care au băut ceai verde în mod regulat au început să slăbească mai rapid. Ceaiul a facilitat oxidarea grăsimilor și termogeneza. Cinci căni pe zi este cantitatea recomandată pentru a crește energia corpului.

3. Consumă alimente bogate în Omega 3

Este cunoscut faptul că alimentele bogate în acizi grași omega-3 (precum somonul și tonul) te ajută să-ți accelerezi metabolismul. Unele studii au arătat că aceste alimente ajută și la reducerea rezistenței la leptină. Leptina este un hormon care facilitează slăbirea.

Dacă nu îți place peștele, sau preferi o alternativă a lui, folosește omega-3 ca supliment alimentar care conține 1,000 până la 2,000 mg sau consumă fructe uscate pentru a obține același rezultat. 

4. Nu elimina toate caloriile din dietă

Mic dejun util ca să-ți accelerezi metabolismul

Există mitul conform căruia oricine elimină calorii din dieta sa, va putea slăbi mai ușor. Deși acest lucru este adevărat la început, atunci când corpul realizează că nu i se mai dau calorii, începe să acumuleze mai multă grăsime.

Mâncând mai mult și mai sănătos, îți accelerezi metabolismul. Este, de asemenea, important să nu ții post pentru perioade lungi de timp. Cel mai bine este să mânci de 6 ori pe zi (300 de calorii la fiecare masă).

5. Adoptă intensități diferite în programul de exerciții

Data viitoare când faci mișcare (alergare, înot, plimbare, etc), adăugă câteva intervale de 30 de secunde de intensitate ridicată, dupa care revino la ritmul normal. Aceste intervale vor face corpul să consume mai multă energie și vor îmbunătăți considerabil abilitatea celulelor de a se regenera și de a reține mai mult oxigen.

Prin această metodă, poți face mai puțină mișcare, obținând rezultatele dorite mai rapid.

6. Ia o pauză după exerciții

Exerciții utile să-ți accelerezi metabolismul

Exercițiile sunt un cadou oferit trupului și sănătății, dar pot cauza și oboseală atunci când sunt făcute în mod excesiv și foarte intens.

Deși mișcarea ajută la reglarea metabolismului, un element cheie este odihna potrivită pentru a lăsa corpul să își revină și să își recapete calmul necesar. Este important ca în timpul exercițiilor să fie arse mai multe calorii decât sunt consumate, pentru a putea slăbi eficient.

7. Evită grăsimile trans

Toată lumea a auzit faptul că acest tip de grăsimi nu este benefic pentru corp, dar nu toată lumea știe că acestea împiedică corpul să ardă grăsimi. Acest tip de grăsimi schimbă celulele și încetinește metabolismul.

Grăsimile trans pot produce inflamație și rezistență la insulină. Așadar, elimină grăsimile trans din dietă.

8. Mărește consumul de proteine

Somon ce te ajută să-ți accelerezi metabolismul

Corpului ii trebuie mai mult timp să digere mâncarea care este bogată în proteine, decât cea bogată în carbohidrați și grăsimi. Acest lucru înseamnă că de fiecare dată când consumi mâncăruri bogate în proteine, te simți sătul mai mult timp, iar metabolismul continuă să lucreze și să ardă grăsimi.

Consumul de proteine este bun și pentru o dezvoltare eficientă a mușchilor.

Cum să-ți accelerezi metabolismul cu o dietă adecvată

Genele noastre determină anumite caracteristici în corpul nostru, dar făcând anumite schimbări, putem prelua controlul. Accelerarea metabolismului înseamna a pune corpul să lucreze mai rapid, să consume mai multe calorii și să mențina o greutate ideală.

Urmând aceste sfaturi, îți ajuți corpul să se autoregleze și să rămână sănătos în mod natural. Aceste sfaturi sunt mult mai sănătoase decât încercarea diferitelor diete care nu au rezultatul dorit sau care pot produce efecte adverse.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baladia E., Basulto J., Manera M., Martinez R., et al., Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis. Nutr Hosp, 2014.
  • Santos OH., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Ginter E., Simko V., New data on harmful effects of trans fatty acids. Bratisl Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
  • Escobar C, González Guerra E, Velasco-Ramos M, Salgado-Delgado R, Ángeles-Castellanos M. La mala calidad de sueño es factor promotor de obesidad. Rev. Mex. de trastor. aliment. 2013; 4(2): 133-142.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.