Logo image
Logo image

Meriți să fii fericit!

4 minute
Dacă nu îți cauți propria fericire și bunăstare, nimeni nu o va face în locul tău și vei deveni ușor de manipulat. Tocmai de aceea trebuie să aperi tot ceea ce îți este drag.
Meriți să fii fericit!
Ultima actualizare: 23 ianuarie, 2019

În această viață meriți să fii fericit. Deși ești conștient că nu toate visele ți se vor îndeplini, poți să fii mulțumit cu ceea ce ai, să ai sufletul împăcat și să fii capabil să recunoști toate lucrurile bune care ți se întâmplă.

Este un act egoist să spui cu voce tare că meriți să fii fericit? Nu. Orice om are dreptul la fericire – la fel cum are dreptul să fie iubit, respectat și prețuit.

Nimic nu este mai important decât obiectivul de a duce o viață fericită. Dar este necesar să conștientizezi un lucru esențial: nu are niciun rost să aștepți ca altcineva „să te facă fericit”.

Pentru a fi fericit, trebuie să îți îndrepți toată atenția către tine însuți.

Pentru a fi fericit, trebuie să afli ce vrei și ce nu vrei de la viață

În realitate, pentru a fi fericit nu ai nevoie de prea multe lucruri. Cine crede că fericirea constă în numărul de zerouri din contul bancar sau în arsenalul de prieteni din lista de contacte se înșeală amarnic.

Ai nevoie doar să trăiești cu demnitate și independență și să îți umpli viața de lucruri cu adevărat importante pentru tine.

  • Fericirea poate fi uneori doar un act de modestie sau un concept minimalist. Asta înseamnă că cel mai important lucru este să știi ce vrei, să îți identifici obiectivele și să le îndeplinești.
  • De exemplu, încearcă în viața de zi cu zi să faci numai lucruri care îți plac și te fac să te simți mândru de tine. Este cel mai de preț cadou pe care ți-l poți oferi.
  • Toate celelalte elemente vor deveni doar „accesorii”, lucruri sau aspecte care pot lucra atât în interesul, cât și în detrimentul tău.
  • Să știi ce vrei de la viață nu este ușor. Sunt necesare anumite experiențe pentru a putea stabili un set de așteptări.
  • Atunci când conștientizezi că anumite personalități nu sunt compatibile cu a ta – dacă ești introvertit, de exemplu – îți dai seama că ai nevoie de un cerc restrâns de prieteni și nu de o suită întreagă, însă această concluzie se va cristaliza în mintea ta abia mai târziu.

Citește și:

Fericirea vine din tine, nu de la cei din jur

Meriți să fii fericit, prețuit și respectat

Some figure

Aceasta este o regulă fundamentală pe care nu trebuie să o uiți niciodată: pentru a te pune pe tine pe primul loc și pentru a-ți proteja stima de sine, trebuie să înțelegi că meriți și respectul celor din jur.

Dacă nu te iubești mai întâi pe tine însuți, este foarte ușor să fii îndrumat greșit sau manipulat în funcție de dorințele și de motivațiile altora, până în punctul în care îți pui propria fericire deoparte.

Nu merită. Apără ceea ce îți aparține, apără-ți caracterul, spațiul și valorile personale. Fiecare om din lumea asta merită să fie respectat și prețuit.

  • Părinții trebuie să-și aprecieze și să-și respecte copiii pentru ca aceștia să crească într-un mediu care le oferă siguranță și fericire. În acest fel ei își dezvoltă stima de sine, pe care pot continua să o cultive zilnic.
  • Pentru a fi fericit, ai nevoie și de respectul și dragostea partenerului. Este necesară o reciprocitate în cadrul unei relații fericite și stabile.
  •  Nu este o dovadă de egoism să afirmi că meriți să fii fericit și respectat. Meriți respectul familiei, al prietenilor, al colegilor de muncă și, bineînțeles, al partenerului de viață.

În plus, după ce înveți să te respecți pe tine, vei fi capabil să respecți și oamenii din jurul tău așa cum se cuvine, întrucât vei știi deja cum ai vrea să fii tratat.

Îți recomandăm și:

Relații toxice cu familia și cum să vă apărați

Obiectivul vieții tale este să fii fericit

Some figure

În viață se întâmplă să îți dorești multe lucruri: o casă mai mare, un partener atrăgător, atent la nevoile tale și modest și un serviciu minunat. Însă este mai important să fii mulțumit cu tot ceea ce îți oferă viața.

Poate că nu vei reuși să-ți împlinești toate visele, dar fericirea nu este un lucru: este compusă din momente, oameni și experiențe trăite. Încearcă să trăiești cu inima și cu ochii deschiși, bucurându-te întotdeauna de prezent.

  • Nu contează dacă nu ai un partener sau o mulțime de prieteni. Fii bun cu tine însuți și învață să numeri pe degetele de la o mână oamenii care te fac cu adevărat fericit.
  • Viața nu este ușoară. Uneori întâmpini multe obstacole. Tocmai de aceea un alt aspect căruia trebuie să-i acorzi o atenție deosebită este atitudinea ta.
  • Atitudinea abordată este un lucru foarte important, întrucât te ajută să înfrunți viața cu mult curaj și optimism.
  • O atutudine pozitivă îți permite să conștientizezi că da, există și momente dificile, dar și unele extrem de frumoase. Așa că fii fericit în fiecare zi. Știi că dacă te împotrivești acestui sentiment, riști să rămâi captiv în propria ta nefericire.

Trebuie să înveți să privești înainte cu speranță, să te pui pe tine pe primul loc și să iubești cu simplitate și modestie tot ceeea ce te înconjoară. Meriți să fii fericit!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Goffman, E. (2016). The presentation of self in everyday life. In Social Theory Re-Wired: New Connections to Classical and Contemporary Perspectives: Second Edition (pp. 482–493). Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.4324/9781315775357
  • Higgins, E. T. (1987). Self-Discrepancy: A Theory Relating Self and Affect. Psychological Review94(3), 319–340. https://doi.org/10.1037/0033-295X.94.3.319
  • Dambrun, M., Ricard, M., Després, G., Drelon, E., Gibelin, E., Gibelin, M., … Michaux, O. (2012). Measuring happiness: From fluctuating happiness to authentic-durable happiness. Frontiers in Psychology3(FEB). https://doi.org/10.3389/fpsyg.2012.00016
  • Ryff, C. D. (2005). Happiness is everything, or is it? Explorations on the meaning of psychological well-being. Journal of Personality and Social Psychology57(6), 1069–1081. https://doi.org/10.1037/0022-3514.57.6.1069
  • (2008). Retrieved 25 March 2020, from http://www.surgam.org/articulos/502/1.%20CURSO%20DE%20EDUCADORES%20AMIGONIANOS%202008/3.%20ELIJO%20SER%20EDUCADOR,%20TRABAJANDO%20LA%20MOTIVACION/3.3.%20AUTOCONCEPTO%20Y%20AUTOESTIMA.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.