7 posibile cauze ale durerii de sâni

11 ianuarie 2018
Chiar dacă nu sunt neapărat un semn al unei boli grave, dacă te confrunți cu dureri de sâni în mod regulat, este indicat să mergi la medic pentru a exclude această posibilitate. Află mai multe informații utile din articolul de astăzi!

Majoritatea femeilor se confruntă cu dureri sau sensibilitate la nivelul unuia sau al ambilor sâni într-un anumit moment al vieții. Acest simptom este des întâlnit, însă poate fi un motiv de îngrijorare pentru multe persoane, deoarece este asociat cu cancerul mamar sau afecțiuni inflamatorii. În realitate, există mai multe cauze ale durerii de sâni. 

Desigur, nu trebuie să excluzi nici posibilitatea prezenței unei boli în organism, însă de obicei durerea de sâni apare în urma anumitor modificări hormonale.

Întrucât multe persoane nu cunosc factorii care pot sta la baza sa, îți prezentăm în acest articol principalele șapte cauze ale durerii de sâni. 

Află care sunt ele!

1. Cauze ale durerii de sâni: factorii hormonali

Fluctuațiile hormonale obișnuite sunt printre principalele cauze ale durerii de sâni. În primele luni ale ciclului menstrual, fetele simt dureri și sensibilitate cu câteva zile înaintea menstruației.

 • În plus, durerea de sâni este un simptom frecvent în rândul femeilor care suferă de sindrom premenstrual sau al celor care au menstruații neregulate.
 • În anumite cazuri, durerea poate apărea și la mijlocul ciclului menstrual, atunci când se produce ovulația.
 • Alte cauze ale durerii de sâni pot fi administrarea de anticoncepționale și terapia de substituție hormonală.

2. Chisturile în țesutul mamar

Chisturile sunt săculeți cu lichid care se formează în țesutul mamar. Acestea pot apărea atunci când glandele mamare se măresc ca urmare a unor schimbări hormonale sau a unei inflamații.

Deși pot fi vizibile, dureroase și confundate cu cancerul mamar, chisturile sunt o problemă benignă care poate fi tratată cu ușurință.

 • Este important să mergi la medic din timp, deoarece chisturile se pot mări foarte mult, devenind extrem de evidente și incomode.

3. Abcesele la nivelul sânilor

Abcesul printre cauze ale durerii de sâni

În anumite cazuri, senzația de durere sau greutate de la nivelul sânilor poate fi cauzată de o infecție care a provocat un abces. Abcesul este o acumulare de puroi în țesutul mamar, care formează noduli dureroși la atingere. 

Principala cauză a unui abces o reprezintă bacteriile care pătrund în sâni prin mameloane sau prin crăpăturile uscate care se formează în timpul alăptării.

 • Este important să te adresezi unui medic deoarece, în general, este necesară administrarea de antibiotice pentru a ține sub control infecția.

4. Cancerul mamar

Inflamațiile și durerea de la nivelul sânilor pot fi asociate și cu cancerul mamar, mai ales atunci când aceste simptome sunt recurente.

Deși cancerul este o posibilă cauză, doar în cazuri rare sensibilitatea sânilor este provocată de această boală. În timpul dezvoltării cancerului, durerea de sâni este printre ultimele simptome care apar. Prin urmare, dacă în cazul tău durerea de sâni este cauzată de cancerul mamar, înseamnă că ai avut deja și alte simptome ale acestei boli.

5. Sarcina

Sarcina printre cauze ale durerii de sâni

Având în vedere dereglările hormonale pe care le provoacă, sarcina este una dintre principalele cauze ale durerii de sâni. De fapt, în cazul majorității femeilor, acesta este unul dintre primele semne ale sarcinii.

 • Mamele foarte tinere sau aflate la prima sarcină resimt o sensibilitate mai mare în zona sânilor.
 • În timpul primului trimestru, sânii se măresc și sunt dureroși. În plus, se pot observa și câteva vene albăstrui care indică o circulație sanguină mărită în această zonă.

6. Alăptarea

Chiar dacă alăptarea este o oportunitate deosebită pentru crearea unei legături strânse între mamă și copil, durerea și sensibilitatea sânilor nu pot fi evitate.

Indiferent dacă o femeie își alăptează sau nu bebelușul, producția crescută de lapte și activitatea hormonală provoacă dureri și disconfort

În plus, atunci când pielea sânilor devine uscată și crăpată, se poate dezvolta o infecție bacteriană sau fungică. Dacă durerea este regulată și nu se diminuează în timp, este posibil să ai o infecție. Prin urmare, este important să te adresezi unui medic.

7. Mastita

Mastita printre cauze ale durerii de sâni

Mastita este o afecțiune inflamatoare care apare în timpul lactației ca urmare a blocării canalelor galactofore. Această problemă poate fi provocată de un virus, o bacterie sau o ciupercă ce cauzează la rândul său o inflamație.

Pe lângă durere, mastita poate provoca:

 • Roșeață
 • Inflamații
 • Febră
 • Oboseală
 • Stare generală de disconfort

Cunoșteai deja aceste cauze ale durerii de sâni? După cum poți observa, această parte a corpului este foarte delicată și poate fi afectată de numeroși factori. Adresează-te unui medic și prezintă-i toate simptomele tale dacă bănuiești că ai o problemă la nivelul sânilor.

Te-ar mai putea interesa