Accident vascular cerebral - măsuri de prevenire - Doza de Sănătate
 

Accident vascular cerebral - măsuri de prevenire

Chiar dacă ai un stil de viață sănătos, este bine să afli dacă au existat cazuri de accident vascular cerebral în istoricul familiei pentru a lua măsurile preventive necesare. 
Accident vascular cerebral - măsuri de prevenire

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Un accident vascular cerebral (AVC) este o problemă neurologică foarte comună. Deși este mai frecvent în rândul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, nici tinerii nu sunt feriți de risc.

Există două tipuri de accident vascular cerebral: ischemic și hemoragic. Niciunul dintre ele nu poate fi prevenit în totalitate. Oricare dintre noi, indiferent de vârstă, sex sau rasă, se poate confrunta cu această problemă.

Totuși, ceea ce depinde într-adevăr de tine este procentul factorului de risc asociat în mod direct cu stilul de viață și obiceiurile tale.

Știi și tu că anumite lucruri pe care le facem zi de zi ne afectează sănătatea: fumatul, sedentarismul, etc. 

Este important să conștientizezi care sunt riscurile la care ești supus/ăi, să dai dovadă de responsabilitate și să gestionezi acești factori în mod eficient.

Începe de azi: ai mai multă grijă de tine și trăiește în armonie cu emoțiile și corpul tău pentru a preveni accidentul vascular cerebral.

1. Reglează-ți tensiunea arterială

Tensiunea arterială este un factor esențial în prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral. Problema este că de multe ori nu ținem cont de acest indicator important al stării noastre de sănătate.

Uneori, asociem durerile de cap, palpitațiile, amețeala cu oboseala de zi cu zi. Dacă te confrunți cu aceste simptome, este important să mergi la medic pentru a-ți verifica tensiunea arterială.

Cum îmi pot reduce tensiunea arterială?

  • Redu consumul de sare.
  • Evită alimentele bogate în colesterol.
  • Mărește aportul de fructe și legume, dar și de cereale integrale (sunt bogate în fibre).
  • Fă mai multă mișcare.
  • Dacă fumezi, fă pașii necesari pentru a renunța la acest obicei.

2. Ține-ți sub control greutatea corporală

Obezitatea crește riscul unui accident vascular cerebral

Obezitatea și toate complicațiile asociate unei greutăți corporale în exces (hipertensiune arterială, diabet, etc.) măresc riscul de accident vascular cerebral.

Cum să slăbești în mod sănătos

Înainte de a urma o dietă, cere opinia unui medic pentru a afla cum este mai bine să procedezi (uneori, problemele cu greutatea țin de anumite disfuncții hormonale care trebuie ținute sub control).

  • exerciții aerobice.
  • Bea multă apă.
  • Servește 5 mese mici pe zi.
  • Mănâncă fructe, legume și surse de fibre, cum ar fi ovăz și semințe de chia.
  • Renunță la grăsimile saturate.

3. Cunoaște istoricul familiei

Cunoaște-ți istoricul medical al familiei pentru a preveni un accident vascular cerebral

Unele persoane sunt supuse unui risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Nu ne referim numai la stilul de viață, ci și la istoricul familiei.

Este bine să cunoști istoricul medical al familiei: bunici, unchi și mătuși și bineînțeles, părinți.

Dacă ai rude care au murit din cauza unui accident vascular cerebral, trebuie să îi comunici și medicului această informație, pentru a putea lua măsurile preventive necesare.

Trebuie să clarificăm un aspect important. Dacă ai antecedente în familie de accidente vasculare cerebrale, nu înseamnă că sigur vei avea și tu unul, ci doar că ai o predispoziție mai mare.

4. Cea mai bună dietă pentru a preveni un accident vascular cerebral

Este adevărat, reducerea nivelului de stres, exercițiile regulate și o alimentație sănătoasă și echilibrată ajută la prevenirea multor boli.

Pentru a reduce riscul de AVC, trebuie să incluzi în dietă următoarele alimente:

  • Morcovi
  • Varză de Bruxelles
  • Avocado
  • Roșii
  • Pepene galben și roșu
  • Sardine în ulei de măsline
  • Ceai verde
  • Nuci
  • Ovăz

5. Atenție la fibrilația atrială

Fibrilația atrială este un tip de aritmie care constă în bătăi anormale ale inimii. Această problemă apare când se formează cheaguri de sânge la nivelul inimii. Acestea pot circula până la creier, provocând un accident vascular cerebral.

Dacă te confrunți cu simptome precum oboseală, palpitații, dureri de cap sau dificultăți de respirație, trebuie să mergi imediat la medic.

6. Importanța de a preveni și de a trata diabetul

Diabetul crește riscul de accident vascular cerebral

Diabetul poate agrava un AVC. Când aportul de oxigen este întrerupt, există de obicei alte artere care acționează pentru a diminua efectul negativ.

În cazul în care ai diabet, vasele de sânge se întăresc sau se blochează ca urmare a arteriosclerozei. Astfel, circulația sanguină de la nivelul creierului este îngreunată.

7. Renunță la fumat

Probabil știi deja câte este de important să renunți la fumat. Însă trebuie să menționăm încă o dată că acest obicei este foarte dăunător, mai ales pentru sănătatea inimii.

Tutunul accelerează formarea cheagurilor de sânge: sângele se îngroașă, placa se acumulează pe artere, iar riscul de accident vascular cerebral crește.

Începe chiar acum să îți îmbunătățești stilul de viață și ai grijă de tine și de sănătatea ta pentru a preveni accidentul vascular cerebral.

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.