7 remedii împotriva sângerărilor nazale

Deși următoarele remedii te pot ajuta să oprești sângerările nazale, consultă un medic dacă te confrunți cu această problemă frecvent.

Tu știi care sunt cele mai bune remedii împotriva sângerărilor nazale? Cunoscute și ca epistaxis, sângerările nazale reprezintă o problemă frecventă. Acestea nu sunt de obicei grave, dar persoanele afectate intră deseori în panică din cauza lor.

Dar care sunt cauzele sângerărilor nazale? Nasul prezintă un număr ridicat de vase de sânge. Fiind localizate într-o regiune foarte sensibilă, aceste vase se pot irita foarte ușor.

Sângerările nazale se declanșează spontan, deseori în momente inoportune. În general, ele sunt consecința deshidratării și a rigidizării membranelor mucoase.

Pacienții care iau medicamente anticoagulante și oamenii în vârstă (al căror sânge tinde să se coaguleze mai greu) sunt mai predispuși sângerărilor nazale. Unele persoane se confruntă cu această problemă din cauza substanțelor chimice iritante, a căldurii extreme și a strănutatului continuu.

Din fericire, sângerările nazale pot fi controlate cu ușurință cu ajutorul unor ingrediente naturale la care avem acces cu toții. În articolul de azi îți prezentăm câteva remedii împotriva sângerărilor nazale, la care poți apela cu încredere ori de câte ori ai nevoie.

1. Compresele reci

Remedii împotriva sângerărilor nazale ce dau randament

Unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva sângerărilor nazale este reprezentat de compresele reci. Frigul stimulează contractarea vaselor de sânge și încetinește fluxul sanguin, oprind astfel sângerarea.

Instrucțiuni

 • Înfășoară un cub de gheață într-o cârpă moale și pune compresa pe podul nasului.
 • Ține cârpa acolo timp de 5-10 minute și, dacă este nevoie, repetă trucul.

2. Oțetul de mere

Oțetul de mere este un produs natural care poate opri sângerările nazale în doar câteva secunde. Când îl aplici, acest lichid izolează peretele vasului de sânge afectat și reduce fluxul sanguin.

Instrucțiuni

 • Înmoaie un tampon de vată în oțet de mere și aplică-l cu grijă în nări.
 • Lasă oțetul să acționeze 8-10 minute.
 • Repetă acest truc de fiecare dată când îți sângerează nasul.

3. Ceapa, unul dintre cele mai accesibile remedii împotriva sângerărilor nazale

Remedii împotriva sângerărilor nazale cu ingrediente ca ceapa

Compușii sulfuroși ai cepei sunt ideali pentru a opri sângerarea cauzată de spargerea vaselor sanguine din nas. Gazele naturale eliberate de acest ingredient stimulează repararea celulelor în timp ce sângele se coagulează.

Instrucțiuni

 • Taie o bucată de ceapă, pune-o aproape de nas și inhalează-i vaporii.
 • Poți aplica și câteva picături din sucul obținut prin stoarcerea cepei.

4. Urzicile

Urzicile oferă numeroase beneficii care pot ține sub control sângerările nazale. Proprietățile astringente și antiinflamatoare ale acestei plante facilitează coagularea și stopează fluxul sanguin.

De asemenea, urzicile pot fortifica capilarele și te ajută să eviți alergiile respiratorii continue.

Ingrediente

 • 1 cană de apă
 • 1 lingură de frunze de urzică

Instrucțiuni

 • Pune apa la fiert. De îndată ce începe să dea în clocot, adaugă frunzele de urzică și inhalează vaporii pentru câteva minute.
 • O altă variantă este să folosești frunzele de urzică pentru a prepara o cantitate mică de suc și să introduci 2-3 picături din acesta în nări.

5. Vaselina

Remedii împotriva sângerărilor nazale cu vaselină

Vaselina este un remediu excelent pentru a opri sângerările nazale care survin în lunile uscate sau în timpul schimbărilor climatice drastice. Aplicată direct în nări, aceasta le menține lubrifierea naturală și previne spargerea vaselor de sânge.

Instrucțiuni

 • Ia o cantitate mică de vaselină și aplic-o în nări cu mișcări blânde de masaj.
 • Nu folosi prea multă vaselină. În caz contrar, nu vei mai putea respira.

6. Zeama de lămâie

Aplicarea de zeamă de lămâie în nări reduce fluxul sanguin și stimulează repararea regiunii iritate.

Instrucțiuni

 • Introdu 2 picături de zeamă de lămâie în nări și apleacă-ți capul înapoi pentru câteva secunde.
 • Dacă este nevoie, repetă tratamentul.

7. Piperul roșu

Remedii împotriva sângerărilor nazale cu piper roșu

Piperul roșu are proprietăți care stimulează activitatea celulară și țin sub control tensiunea arterială.

Consumul de ceai de piper roșu este unul dintre cele mai bune remedii împotriva sângerărilor nazale. Proprietățile acestei băuturi reduc sângerările și accelerează procesul de coagulare.

Ingrediente

 • 1 linguriță de piper roșu
 • 1 cană de apă

Instrucțiuni

 • Adaugă o linguriță de piper roșu într-o cană de apă fierbinte. Lasă să stea câteva secunde și apoi bea infuzia obținută.
 • O altă variantă este să cumperi capsule cu piper roșu. Ia-le de 3 ori pe zi.
 • Desigur, poți adăuga piper roșu în băuturile și alimentele preparate.

Reține faptul că, deși cele 6 remedii naturiste împotriva sângerărilor nazale prezentate în acest articol dau randament, trebuie să consulți un medic pentru a identifica cauza problemei dacă aceasta persistă. În general, sângerările nazale nu indică prezența unei boli grave.

Te-ar mai putea interesa