7 remedii naturiste pentru durerile în gât - Doza de Sănătate
 

7 remedii naturiste pentru durerile în gât

Pentru a ameliora simptomele durerilor în gât și a accelera recuperarea, este esențial să te menții hidratat. Consumul de ceai de ghimbir și hidratarea adecvată ameliorează durerea și congestia.
7 remedii naturiste pentru durerile în gât

Ultima actualizare: 26 iunie, 2018

Durerile în gât pot surveni vara sau iarna. Expunerea constantă la schimbări bruște de temperatură provoacă inflamații care ne pot deranja 24 de ore din 24. Vestea bună este că avem la dispoziție diverse remedii naturiste pentru durerile în gât.

Cele mai frecvente cauze ale acestei probleme de sănătate sunt:

  • Infecțiile la nivelul amigdalelor sau al faringelui
  • Dormitul cu gura deschisă
  • Respirația pe gură
  • Inhalarea de aer contaminat

Alte simptome posibile sunt senzațiile de arsură, mâncărimile și disconfortul la înghițire.

Pentru a reduce neplăcerile provocate de durerile în gât, poți lua analgezice ca aspirina, ibuprofenul sau paracetamolul.

Putem însă să combatem simptomele menționate cu remedii naturiste pentru durerile în gât. Pe lângă faptul că nu atacă stomacul, asemenea tratamente ameliorează senzația de durere.

Dacă problema persistă sau ai febră, cel mai bine este să consulți un medic.

1. Gargara cu apă sărată

Femeie care folosește remedii naturiste pentru durerile în gât

Acesta este unul dintre cele mai simple remedii naturiste pentru durerile în gât. Sarea facilitează eliminarea bacteriilor, ameliorând durerea și prevenind infecțiile la nivelul tractului respirator.

Ingrediente

  • 1 cană (236 ml) de apă caldă
  • 1 linguriță de sare

Instrucțiuni

  • Amestecă bine ambele ingrediente. Lasă sarea să se dizolve înainte de a face gargară.
  • Folosește acest tratament de 2-3 ori pe zi.

2. Pastilele contra tusei

Farmaciile ne pun la dispoziție numeroase pastile contra tusei, care pot ameliora simptomele răcelilor și calma gâtul. Acest tip de produs conține ingrediente ca menta, mentolul sau eucaliptul, putând combate durerea.

O altă variantă este folosești picături contra tusei cu miere. Ele stimulează producția salivei și reduc durerea experimentată atunci când înghiți.

3. Ceaiul de mușețel

Mușețel inclus în remedii naturiste pentru durerile în gât

Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. Acestea ajută la ameliorarea simptomelor durerilor în gât.

  • Prepară o cană de ceai de mușețel.
  • Înmoaie un prosop mic în băutura caldă și aplică-l pe gât, la fel cum ai face cu o compresă.
  • Lasă remediul să acționeze până când prosopul se răcește.
  • Poți repeta acest tratament de câte ori consideri că este necesar pentru a obține efectele dorite.

4. Aplicarea de comprese calde pe gât

Bunicile noastre obișnuiau să ne spună să punem un fular sau o batistă pe gât pentru a ameliora durerile.

Compresele calde facilitează reducerea inflamațiilor.

  • Umezește o cârpă în apă caldă, stoarce-o și aplic-o pe gât.
  • Căldura dilată vasele de sânge, relaxează mușchii și ameliorează senzația de arsură.

5. Ceaiul de ghimbir, pe lista de remedii naturiste pentru durerile în gât

Remedii naturiste pentru durerile în gât cu ghimbir

Rădăcina de ghimbir poate să reducă inflamațiile de la nivelul gâtului, să scurteze durata laringitei și să amelioreze senzația de arsură și congestia.

Acest ingredient are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Ghimbirul inhibă dezvoltarea ciupercilor, a bacteriilor și a altor microorganisme care provoacă dureri în gât.

Ingrediente

  • 1 lingură de ghimbir sub formă de pulbere sau 2 linguri (15 g) de ghimbir ras
  • 1 cană (250 ml) de apă fierbinte

Instrucțiuni

  • Pentru a prepara ceaiul, adaugă ghimbirul într-o cănă de apă fierbinte.
  • Lasă să infuzeze pentru 5 minute, apoi strecoară și servește.
  • Bea până la 3 căni de ceai de ghimbir pe zi pentru a trata durerile în gât.

6. Mierea cu lămâie

Mierea este bogată în vitamine și oligoelemente. Ea are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene și energizante. Lămâia este bogată în vitamina C și prezintă, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și antivirale.

Combinând aceste două produse naturale, obții un remedii excelent pentru durerile în gât.

Ingrediente

  • 1 cană de apă
  • 2 linguri de miere
  • Zeama a ½ lămâie

Instrucțiuni

  • Încălzește puțin apa și adaugă mierea și lămâia.
  • Amestecă bine și bea.
  • Acest tratament reprezintă cel mai popular remediu naturist pentru durerile în gât.

7. Cuișoarele

Cuișoare incluse în remedii naturiste pentru durerile în gât

Cuișoarele conțin o substanță numită eugenol, care elimină durerea și are proprietăți antibacteriene.

Instrucțiuni

  • Pur și simplu pune una sau două cuișoare în gură și așteaptă până când saliva ta le înmoaie.
  • Poți să le mesteci, după care să le înghiți sau să le scuipi. Ambele metode dau randament.

Alte sfaturi pentru a ameliora durerile în gât

  • Menține-te hidratat. Este esențial să eviți deshidratarea țesuturilor și iritațiile.
  • Evită băuturile reci. Acestea amplifică durerea și inflamațiile.
  • Asigură-te că ai o igienă adecvată. Spală-te pe mâini și pe dinți în mod regulat pentru a elimina microbii.
  • Odihnește-te suficient. Este important să obții odihnă atunci când organismul tău a contractat o infecție.

Nu în ultimul rând, dacă durerea în gât persistă și este însoțită de febră, inflamarea ganglionilor limfatici sau erupții cutanate, consultă un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pelucchi, C., Grigoryan, L., Galeone, C., Esposito, S., Huovinen, P., Little, P., & Verheij, T. (2012). Guideline for management of acute sore throat. Clinical Microbiology and Infection. https://doi.org/10.1111/j.1469-0691.2012.03766.x
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Chan, E. W. C., Lim, Y. Y., Wong, S. K., Lim, K. K., Tan, S. P., Lianto, F. S., & Yong, M. Y. (2009). Effects of different drying methods on the antioxidant properties of leaves and tea of ginger species. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.07.090

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.