7 semnale de alarmă cauzate de apendicită

· 26 februarie 2018
Trebuie să reții că, dacă nu este tratată la timp, apendicita poate evolua în peritonită, o problemă de sănătate foarte gravă, care pune viața pacientului în pericol.

Știi care sunt principalele semnale de alarmă cauzate de apendicită? Această boală este cauzată de blocarea și inflamarea apendicelui, un organ mic conectat de prima porțiune a intestinului gros.

Acest blocaj îngreunează circulația sângelui în regiunea respectivă. Pe măsură ce presiunea crește, se declanșează un răspuns inflamator care afectează starea de sănătate a pacientului.

Deși rolul exact al apendicelui este încă necunoscut, apendicita poate fi letală dacă nu este tratată la timp. Dacă se inflamează excesiv, există riscul ca apendicele să se spargă. Astfel, infecția se va răspândi foarte repede spre alte regiuni ale sistemului digestiv

Din acest motiv, este important să cunoaștem semnalele de alarmă cauzate de apendicită. Îngrijirea medicală imediată este necesară pentru a evita complicațiile.

Deoarece mulți dintre noi nu avem informații suficiente despre această boală, în articolul de azi îți prezentăm 7 semnale de alarmă cauzate de apendicită. Nu le ignora!

1. Durerile abdominale ascuțite

Semnale de alarmă cauzate de apendicită confundate cu alte boli

Declanșarea unor dureri abdominale ascuțite este unul dintre primele semnale de alarmă cauzate de apendicită. Acest simptom care evoluează treptat este consecința inflamării apendicelui și a presiunii exercitate.

  • De obicei, durerea survine în partea dreaptă a abdomenului inferior și se intensifică în timp.
  • Uneori pacientul experimentează durere aproape de buric sau în regiunea lombară.
  • Acest simptom tinde să se intensifice dacă pacientul strănută sau își mișcă picioarele și abdomenul.

2. Greața și voma

Greața și voma subită pot semnala faptul că apendicele este inflamat. Aceste două simptome, însoțite de o senzație de slăbiciune, sunt frecvente la pacienții cu apendicită.

90% dintre pacienți experimentează greață și vomă. De obicei, ele survin după durerile intense de la nivelul abdomenului inferior.

Dacă episoadele de vomă se repetă, pacientul trebuie neapărat să consulte un medic. Deși voma nu este cauzată mereu de apendicită, acest simptom indică faptul că există o problemă.

3. Constipația sau diareea

Semnale de alarmă cauzate de apendicită cum ar fi diareea

Unii pacienți cu apendicită întâmpină dificultăți în a defeca, pe când alții se confruntă cu episoade de diaree. Aceste simptome pot fi cauzate de multe boli, inclusiv de inflamarea apendicelui.

Pacientul va fi afectat de constipație sau diaree pe tot parcursul zilei. În general, el va experimenta și flatulență sau inflamații.

4. Distensia abdominală

Distensia abdominală reprezintă o senzație incomodă de plin și presiune, care tinde să apară din cauza dificultăților digestive. Astfel, abdomenul capătă un aspect inflamat, chiar dacă pacientul este slab.

  • Acest simptom este frecvent la cei cu apendicită, fiind o consecință a reacției inflamatorii a țesuturilor și a acumulării gazelor intestinale.

5. Febra

Febra pe lista de semnale de alarmă cauzate de apendicită

Semnalele de alarmă cauzate de apendicită sunt asemănătoare celor experimentate de pacienții cu infecții gastrice sau intestinale. Pe lângă durere, persoana afectată va raporta febră moderată și tremurături.

  • Dacă febra crește sau reapare constant, este important să mergi la medic.
  • În cazul în care temperatura nu este foarte ridicată, dar survine împreună cu dureri abdominale, roagă un cadru medical să te consulte.

6. Pierderea poftei de mâncare

Chiar dacă obișnuiești să mănânci adecvat, apendicita îți poate tăia pofta de mâncare. Inflamarea acestui organ afectează funcțiile digestive, inhibând deseori secreția hormonilor care produc senzația de foame.

  • Acest simptom trebuie să fie tratat imediat pentru că riști să dezvolți carențe nutriționale.
  • Poți spune că pierderea poftei de mâncare este cauzată de apendicită doar dacă experimentezi și celelalte simptome menționate. În fond, multe alte boli o pot cauza.

7. Durerea la apăsare, pe lista de semnale de alarmă cauzate de apendicită

Durerea la apăsare pe lista de semnale de alarmă cauzate de apendicită

Durerea la apăsare constituie simptomul care permite cel mai ușor identificarea apendicitei. Acesta este surprins în timpul consulturilor medicale și survine atunci când partea dreaptă a abdomenului inferior este presată.

  • Durerea experimentată este ascuțită și, în funcție de presiunea aplicată, variază în intensitate.
  • Când presiunea este îndepărtată, durerea se intensifică, ceea ce permite identificarea bolii.

Tu prezinți vreunul dintre cele 7 semnale de alarmă cauzate de apendicită prezentate în acest articol? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, consultă un medic cât mai curând posibil pentru a stabili dacă suferi sau nu de această boală.

Cu cât surprinzi apendicita mai repede, cu atât îți va fi mai ușor să o tratezi cu succes.