5 simptome că ai sistemul imunitar slăbit
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Uneori se poate întâmpla să avem sistemul imunitar slăbit. Cauzele pot fi numeroase: o dietă proastă, prea mult stres sau o boală ce ne împiedică organismul să-și îndeplinească corect funcțiile.
Cum pot să știu dacă am sistemul imunitar slăbit?
Sistemul tău imunitar este principalul tău mijloc de apărare. „Răspunsul imunitar” oferit de către organismul tău diverșilor agenți externi ce pătrund în acesta și-ți pun sănătatea în pericol. Sistemul imunitar este alcătuit dintr-o rețea de celule, țesuturi și organe ce lucrează împreună pentru a te proteja.
Cu siguranță că ai mai auzit de leucocite, numite și globulele albe. Acestea sunt principalul component al sistemului tău imunitar, ele atacând acele organisme ce încearcă să te îmbolnăvească. Leucocitele se găsesc în așa-zisele „organe limfatice”, adică în timus, splină și măduva spinării.
Dacă, din diverse motive, se întâmplă să ai un nivel scăzut de leucocite la un moment dat, nu vei reuși să te aperi de acei agenți externi dacă aceștia te atacă.
Este foarte important să cunoști acele semnale pe care organismul tău ți le dă atunci când ai sistemul imunitar slăbit. Astfel ca să poți să apelezi imediat la ajutorul unui medic, să afli care este originea problemei și să o rezolvi.
Acestea fiind zise, haideți să descoperim care sunt simptomele ce apar când sistemul imunitar este slăbit.
1. Oboseală nejustificată
Da, este adevărat, oboseala poate avea multe cauze. Ți se întâmplă să te simți obosit în mod continuu, chiar și atunci când ai dormit destul. Cea mai mică schimbare de temperatură te deprimă sau îți provoacă greață. Atunci cel mai bine este să apelezi la un medic imediat!
Te-ar putea interesa și:
2. Infecții frecvente
Infecțiile tractului urinar, problemele gastrice, gingiile inflamate și sângerânde sau diareea— ți se întâmplă să ai aceste probleme foarte des. Atunci cel mai probabil sistemul imunitar nu reușește să se ocupe așa cum trebuie de acele bacterii și viruși ce încearcă să-ți atace organismul.
3. Gripe, răceli și dureri de gât foarte dese
Cât de des ți se întâmplă să răcești? Dar cât de des ai dureri de gât sau când a fost ultima dată când te-ai îmbolnăvit de gripă? Dacă răspunsul la aceste întrebări este „o dată pe lună” sau chiar mai des, atunci cel mai bine ar fi să-ți faci o programare la medic pentru a-ți verifica nivelul de leucocite.
Este posibil ca sistemul imunitar să nu funcționeze așa cum trebuie.
4. Reacții alergice frecvente
Unii oameni au reacții alergice mult mai des decât alții. Aceștia nu suportă polenul, praful și agenții de mediu ce intră în contact cu pielea sau mucoasele. Dacă se întâmplă să suferi de alergii foarte des, atunci este posibil ca sistemul imunitar să fie slăbit.
5. Rănile ți se vindecă foarte greu
Cum pot să-mi întăresc sistemul imunitar?
1. Ai grijă ce mănânci!
Cu siguranță că știi deja: dacă nu ai o dietă adecvată, nu ai cum să fii sănătos. Însă, se poate întâmpla să realizăm acest adevăr de abia după ce ne-am îmbolnăvit deja.
Te-ar putea interesa și:
Este foarte important să avem mereu o dietă echilibrată și hrănitoare, bogată în fructe, legume și proteine provenite din carne slabă. În plus, alimentele pe care le consumăm ar trebui să aibă un conținut redus de zahăr, grăsimi și alcool.
Citricele sunt niște fructe foarte bune în ceea ce privește sănătatea. Nu uita să mănânci portocale, mandarine sau grepfrut, dar și alte fructe, cum ar fi papaya, struguri sau roșii.
2. Dormi suficient!
Vrei să îți menții sistemul imunitar puternic, dar și să-ți poți recupera energia pierdută în timpul zilei pentru ca mâine să îți îndeplinești toate obiectivele. Este foarte important să ai un somn liniștitor și revigorant. Insomnia și diversele griji ce poate te țin treaz noaptea sunt inamici ai sănătății tale.
3. Fii curat!
Deși știm cu toții că trebuie să avem grijă de igiena noastră, uneori ni se poate întâmpla să trecem cu vederea acest adevăr. Trebuie să ne spălăm mâinile înainte de fiecare masă, înainte de a ne apuca de gătit, imediat după ce am atins un animal sau imediat ce am intrat în casă.
În plus, trebuie să avem mare grijă ca alimentele pe care le mâncăm să fie curate. Spală bine legumele înainte să le gătești! Este esențial să ai o igienă bună dacă vrei să ai un sistem imunitar puternic.
4. Învață cum să scapi de stres!
Stresul nu este o simplă problemă emoțională. Dacă acesta devine cronic, atunci îți poate cauza probleme foarte grave de sănătate. Toxinele se vor acumula în organismul tău, sistemul imunitar se va slăbi, iar tu te vei îmbolnăvi.
Deci, nu uita: stabilește care sunt adevăratele tale priorități, învață să te iubești, pune deoparte timp pentru tine și fă ceea ce-ți place să faci!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Owen, J. A., Punt, J., & Stranford, S. A. (2014). Alteraciones Del Sistema Inmunitario. Kuby Inmunologia. https://doi.org/-
- Abbas. (2014). Introduccion al sistema inmunitario. In Inmunologia basica.
- Benito, J. F. (2014). Enfermedades autoinmunes. Centro de Estudio de Enfermedades Autoinmune, CREA. https://doi.org/10.1016/S0211-3449(05)73580-3
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.