7 semne că ai sistemul imunitar compromis

10 noiembrie 2017
Ca să poți ține la distanță virusurile și bolile, este esențial să ai un sistem imunitar puternic și sănătos. Citește în continuare pentru a descoperi dacă sistemul tău imunitar a fost sau nu compromis!

Tu știi care sunt principalele semne că ai sistemul imunitar compromis? Rolul sistemului imunitar este să protejeze organismul împotriva unor substanțe nocive numite antigeni. Antigenii conțin virusuri, bacterii, toxine și particule care ne pot compromite sănătatea.

Sistemul imunitar este compus din țesuturi limfoide care intră în alcătuirea măduvei spinării, a nodulilor limfatici, a sistemului digestiv și a amigdalelor. De îndată ce organismul uman detectează antigeni, sistemul imunitar își mărește producția de anumite proteine numite anticorpi. Anticorpii distrug patogenii și previn bolile.

Din păcate, stresul continuu, dietele deficitare și anumite afecțiuni pot altera funcționarea sistemului imunitar. Drept consecință, acesta devine incapabil să își îndeplinească în mod corect funcțiile principale. Astfel, devenim mai vulnerabili la efectele nocive ale patogenilor, iar calitatea vieții noastre este alterată.

Pentru a ne menține bunăstarea, este esențial să detectăm simptomele asociate unui sistem imunitar compromis și să luăm măsuri pentru a le contracara. În articolul de azi îți prezentăm 7 semne că ai sistemul imunitar compromis, pe care nu trebuie niciodată să le treci cu vederea.

1. Infecțiile recurente, unul dintre cele mai frecvente semne că ai sistemul imunitar compromis

Semne că ai sistemul imunitar compromis ce te vor surprinde

Sistemul imunitar are rolul de a proteja organismul împotriva virusurilor, a bacteriilor și a ciupercilor. Când se deteriorează, experimentăm infecții recurente. Survin bolile tractului urinar, inflamațiile și problemele digestive. Toate aceste reacții semnalează că sistemul imunitar nu răspunde corect la agenții externi.

2. Alergiile

Reacțiile alergice sunt mai frecvente la anumite persoane decât la altele. De fapt, acesta este răspunsul sistemului imunitar la agenți externi ca polenul și praful. Alergiile continue sunt unul dintre cele mai evidente semne că ai sistemul imunitar compromis.

Modificările de la nivelul pielii, congestia căilor respiratorii și strănutatul trebuie să ne determine să adoptăm obiceiuri pentru a ne fortifica mijloacele naturale de apărare.

3. Vindecarea lentă a rănilor

Aceste semne că ai sistemul imunitar compromis trebuie tratate imediat

Timpul necesar pentru ca rănile să se vindece variază în funcție de cauza și gravitatea acestora. Însă, în cazul rănilor superficiale, acest interval nu ar trebui să fie foarte lung.

Una dintre principalele funcții ale sistemului imunitar este reprezentată de procesul de vindecare. Când acesta este compromis, crește riscul de a dezvolta infecții și complicații. Dacă ai vreo rană care se vindecă exagerat de încet, cel mai probabil sistemul tău imunitar nu funcționează adecvat.

4. Răcelile și gripa

Gripa, răcelile și alte boli asemănătoare care afectează căile respiratorii sunt consecința scăderii nivelului anticorpilor. Lipsa de globule albe, reducerea nivelului de oxigen și tulburările circulatorii influențează declanșarea acestor probleme de sănătate.

5. Oboseala și slăbiciunea

Principalele semne că ai sistemul imunitar compromis îți vor afecta rutina

Nu ducem lipsa de motive pentru a ne simți obosiți. Însă oboseala recurentă și aparent fără cauză ar putea indica faptul că sistemul nostru imunitar este slăbit.

Persoanele cu un sistem imunitar compromis se simt deseori obosite încă de dimineață, chiar dacă s-au odihnit suficient. Acest simptom se manifestă, de obicei, sub forma unei epuizări fizice și mentale. Evident, abilitatea noastră de a ne îndeplini sarcinile zilnice este diminuată.

Alte simptome ale unui sistem imunitar slăbit sunt modificările temperaturii corpului, amețeala și greața.

6. Durerile musculare

Un nivel ridicat de stres, suprasolicitarea fizică și carențele nutritive sunt strâns legate de compromiterea sistemului imunitar. Acești factori influențează și sănătatea musculară. Așadar, un sistem imunitar slăbit poate fi însoțit de dureri musculare, tensiune la nivelul articulațiilor și dureri de cap severe.

7. Scăderea eficienței medicamentelor

Aceste semne că ai sistemul imunitar compromis nu trebuie ignorate

Organismul uman folosește anticorpii pentru a trata majoritatea infecțiilor și a bolilor, distrugând virusurile și bacteriile care le provoacă. Problema este faptul că, în timp, eficiența medicamentelor scade, iar perioada necesară vindecării devine din ce în ce mai lungă.

Ca să mărești eficiența medicamentelor, este esențial să adopți o dietă bogată în alimente de calitate ridicată.

Reține că cele 7 semne că ai sistemul imunitar compromis prezentate în acest articol nu trebuie ignorate. Dacă nu le tratezi imediat, problemele respective se pot agrava, devenind mai greu de remediat.

Te-ar mai putea interesa