7 sfaturi pentru scăderea colesterolului rău (LDL) - Doza de Sănătate
 

7 sfaturi pentru scăderea colesterolului rău (LDL)

Colesterolul este o moleculă de grăsime de care toate animalele (inclusiv oamenii) au nevoie. În funcție de densitatea sa, impactul colesterolului asupra organismului poate fi pozitiv sau negativ. În articolul de azi îți explicăm cum să scazi nivelul colesterolului rău și să-l mărești pe cel al colesterolului bun.
7 sfaturi pentru scăderea colesterolului rău (LDL)
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vrei să descoperi câteva sfaturi pentru scăderea colesterolului rău? Toate speciile de animale, inclusiv oamenii, au nevoie de această moleculă de grăsime. Orice celulă conține colesterol, care contribuie la formarea membranelor și a structurii celulare.

Colesterolul este important deoarece asigură omogenitate în interiorul și exteriorul unei celule. El este esențial și pentru diviziunea celulară și reproducere.

Totodată, colesterolul stă la baza formării hormonilor steroizi, care sunt produși de glandele endocrine. Exemple de asemenea hormoni sunt cortizonul și hormonii sexuali precum testosteronul și estrogenul.

Asimilarea colesterolului în organism

În realitate, toate celulele organismului uman posedă mecanismul metabolic necesar pentru a produce colesterol. Însă organismul preferă să-l obțină prin mijloace mai puțin solicitante, precum dieta.

Cu toate acestea, corpul uman nu poate descompune colesterolul. De fapt, singurul mod de a elimina aceste molecule este prin intermediul ficatului, cu ajutorul bilei.

Acizi biliari dizolvă grăsimile obținute din alimente, astfel încât organismul să le absoarbă în mod corect.

În anumite situații, colesterolul poate provoca probleme de sănătate. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când nivelul său depășește limitele normale.

Deoarece colesterolul este transportat de sânge, orice exces va fi depozitat la nivelul pereților arteriali. În timp, aceste vase se pot înfunda parțial sau chiar total. Astfel, dacă una dintre arterele responsabile de transportarea sângelui către inimă se înfundă, are loc un infarct, ceea ce poate duce la moarte.

În concluzie, colesterolul poate avea atât efecte negative, cât și pozitive asupra corpului uman.

Colesterol bun vs. colesterol rău

Specialist oferind sfaturi pentru scăderea colesterolului rău

Așa cum am menționat anterior, există un singur tip de molecule de colesterol.

Colesterolul se găsește doar în produse de origine animală. În această categorie intră carnea de vițel, carnea de porc, peștele, carnea de miel și crustaceele. Fiecare tip de aliment oferă o cantitate diferită de colesterol.

Colesterolul este o grăsime. Pentru a putea circula prin sânge, grăsimile se unesc cu proteine și lipide. Colesterolul, proteinele și trigliceridele se combină pentru a forma substanțe organice numite lipoproteine, ceea ce le permite să fie transportate prin sânge.

Lipoproteinele pot fi clasificate în funcție de conținutul lor de colesterol:

  • Lipoproteine de densitate foarte mică (VLDL), cu un conținut mai mare de grăsimi și trigliceride
  • Lipoproteine de densitate mică (LDL), adică bogate în grăsimi care transportă trei sferturi din colesterolul din sânge
  • Lipoproteine de densitate mare (HDL), adică bogate în proteine și colesterol

Colesterolul rău (LDL)

Particulele de colesterol rău (LDL) transportă cea mai mare cantitate de colesterol prin sânge, de la ficat la țesuturile corpului. Dacă nivelul colesterolului este excesiv, el este depozitat la nivelul arterelor și poate provoca probleme de sănătate. Acest factor a fost asociat cu un risc crescut de infarct. Așadar, lipoproteinele de densitate mică au fost denumite „colesterolul rău”.

Colesterolul bun (HDL)

Cercetător oferind sfaturi pentru scăderea colesterolului rău

Lipoproteinele de densitate mare (HDL) transportă colesterol către ficat, astfel încât această moleculă să poată fi eliminată din organism. Cu alte cuvinte, ele facilitează eliminarea colesterolului de pe pereții arteriali. Este benefic să ai un nivel ridicat de lipoproteine de densitate mare, organismul tău fiind astfel protejat de boli. Din acest motiv, ele sunt considerate a fi „colesterol bun”.

Simptomele hipercolesterolemiei

Organismul uman produce diverse semnale de alarmă pentru a ne avertiza că există o problemă. Însă hipercolesterolemia (adică existența unui nivel excesiv de colesterol LDL) nu produce simptome vizibile, acționând într-un mod „tăcut”. Poți avea un nivel foarte ridicat de colesterol LDL fără să experimentezi vreun simptom.

Dacă hipercolesterolemia avansează foarte mult, pot surveni simptome specifice bolilor arteriale, infarcturi, tromboze cerebrale, angină pectorală și dificultăți de mișcare sau chiar de vorbire.

Sfaturi pentru scăderea colesterolului rău și creșterea celui bun

După cum poți vedea, corpul uman nu poate funcționa corect fără colesterol. Dar un nivel crescut de molecule LDL poate deveni mortal odată cu trecerea anilor.

Pentru a-ți oferi o mână de ajutor, în cele ce urmează îți prezentăm șapte sfaturi pentru scăderea colesterolului rău și creșterea celui bun.

1. Schimbarea stilului de viață

Sfaturi pentru scăderea colesterolului rău cu legume

Poți evita riscurile asociate hipercolesterolemiei dacă adopți un stil de viață sănătos. De pildă, urmează o dietă sănătoasă (săracă în grăsimi saturate), fă suficientă mișcare, menține-ți o greutate corporală normală și nu fuma.

2. Adăugarea de grăsimi nesaturate în dietă

Aceste grăsimi sănătoase pot fi obținute din alimente cum ar fi uleiul de măsline, fructele cu coajă lignificată, uleiurile din semințe, peștele (oceanic, sardinele, somonul) și unele leguminoase.

3. Consumul de produse de origine vegetală

Alimentele de origine vegetale, precum fructele, legumele și leguminoasele, sunt sărace în grăsimi sau conțin grăsimi nesaturate. Ele nu conțin colesterol. În plus, legumele prezintă cantități importante de steroli, care facilitează scăderea nivelului moleculelor de grăsime din sânge.

Cercetătorii au asociat dietele bogate în legume cu o sănătate generală optimă.

4. Menținerea unei greutăți sănătoase

Femeie punând în aplicare sfaturi pentru scăderea colesterolului rău

Este important să-ți menții o greutate corporală sănătoasă. Obezitatea este un factor care agravează impactul colesterolului asupra corpului. Dacă te îngrași, este foarte probabil ca nivelul colesterolului să crească.

5. Mișcarea frecventă

Sedentarismul poate duce la creșterea nivelului de colesterol. Însă implicarea în activități fizice în mod regulat este unul dintre cele mai eficiente sfaturi pentru scăderea colesterolului rău și creșterea celui bun.

6. Reducerea aportului de alcool

Cu toții știm că un consum excesiv de alcool poate avea un impact negativ asupra inimii și ficatului. Cel de-al doilea organ, așa cum am menționat la începutul acestui articol, participă activ la eliminarea colesterolului. Așadar, evită alcoolismul și consumă asemenea băuturi cu moderație.

7. Limitarea aportului de grăsimi saturate

Sfaturi pentru scăderea colesterolului rău prin evitarea de alimente nocive

Alimente ca ouăle, produsele lactate, untul, mezelurile sau carnea sunt necesare pentru a urma o dietă echilibrată. Dar trebuie să ne monitorizăm atent aportul și să le evităm pe cele cu acizi grași trans, care cresc nivelul moleculelor de grăsime. În acest mod, vom evita consumul de produsele cu o valoare calorică mărită, bogate în sare sau zahăr.

Alimentele care oferă multe grăsimi saturate, colesterol sau sare trebuie neapărat evitate. În această categorie intră produsele de patiserie, prăjelile, ciocolata și băuturile răcoritoare.

După cum poți vedea, colesterolul este un pilon de bază al dezvoltării corpului uman și este esențial să-i menținem nivelul echilibrat. Ești pregătit să pui în aplicare cele 7 sfaturi pentru scăderea colesterolului rău prezentate în acest articol?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Huff T, Jialal I. Physiology, Cholesterol. [Updated 2019 Mar 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/
  • Elshourbagy NA, Meyers HV, Abdel-Meguid SS. Cholesterol: the good, the bad, and the ugly – therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia. Med Princ Pract. 2014;23(2):99–111. doi:10.1159/000356856
  • Janse Van Rensburg, W. J. (2019). Lifestyle Change Alone Sufficient to Lower Cholesterol in Male Patient With Moderately Elevated Cholesterol: A Case Report. American Journal of Lifestyle Medicine. https://doi.org/10.1177/1559827618806841
  • Adebawo O, Salau B, Ezima E, et al. Fruits and vegetables moderate lipid cardiovascular risk factor in hypertensive patients. Lipids Health Dis. 2006;5:14. Published 2006 Jun 5. doi:10.1186/1476-511X-5-14
  • Schaefer, E. J., Lichtenstein, A. H., Lamon Fava, S., Mcnamara, J. R., Schaefer, M. M., Rasmussen, H., & Ordovas, J. M. (1995). Body Weight and Low-Density Lipoprotein Cholesterol Changes After Consumption of a Low-Fat Ad Libitum Diet. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1995.03530180044028
  • Wang Y, Xu D. Effects of aerobic exercise on lipids and lipoproteins. Lipids Health Dis. 2017;16(1):132. Published 2017 Jul 5. doi:10.1186/s12944-017-0515-5

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.