7 simptome ale afecțiunilor tiroidiene

· 19 ianuarie 2018
Este foarte important să recunoști simptomele afecțiunilor tiroidiene pentru a le depista la timp și a începe un tratament corespunzător. 

Știi care sunt principalele simptome ale afecțiunilor tiroidiene? Aceste tulburări nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut. Semnele prezentate mai jos te ajută să îți dai seama dacă există o neregulă la nivelul glandei tiroide pe care nu ar trebui să o ignori. Ia aminte!

Ce este glanda tiroidă?

Tiroida este o glandă în formă de fluture localizată la nivelul gâtului, chiar deasupra claviculei. Aceasta este o glandă endocrină ce produce hormoni.

Hormonii tiroidieni controlează ritmul multor activități din organism, de la viteza de ardere a caloriilor până la ritmul cardiac. Pe scurt, acești hormoni reglează metabolismul.

Simptome ale afecțiunilor tiroidiene

1. Oboseală și irascibilitate

Oboseală, irascibilitate și alte simptome ale afecțiunilor tiroidiene

Disfuncțiile glandei tiroide îți pot afecta nivelul de energie și dispoziția.

  • Dacă ai hipotiroidism, te poți confrunta cu stări de oboseală accentuată și slăbiciune. 
  • De multe ori, aceste manifestări sunt însoțite de tulburări de somn, anxietate și irascibilitate.

2. Modificare a ritmului cardiac

Glanda tiroidă afectează aproape toate organele din corp, printre care și inima. Un ritm cardiac normal ar trebui să se înscrie între 60 și 100 de bătăi pe minut. 

Este mai ușor decât crezi să îți dai seama dacă ritmul tău cardiac s-a accelerat sau a încetinit. Fă o mică pauză și analizează singur acest aspect.

3. Modificări ale greutății corporale

Simptome ale afecțiunilor tiroidiene ca fluctuațiile de greutate

Fluctuațiile bruște de greutate reprezintă unul dintre principalele simptome ale afecțiunilor tiroidiene. 

Creșterea sau scăderea în greutate într-o perioadă scurtă de timp poate semnala prezența unor dereglări ale glandei tiroide.

4. Piele uscată și unghii fragile

Pielea uscată și mâncărimile pot fi simptome ale afecțiunilor tiroidiene. În cazul în care ai o problemă de acest gen, vei observa că și unghiile tale sunt mai fragile.

5. Dificultăți în reglarea temperaturii corporale

Simptome ale afecțiunilor tiroidiene ca fluctuația de temperatură

Problemele glandei tiroide îți pot afecta abilitatea de reglare a temperaturii corporale. Este posibil să îți fie cald sau frig, senzații care pot provoca transpirație în exces și o aversiune față de căldură.

6. Protuberanțe la nivelul gâtului

Umflăturile de la nivelul gâtului reprezintă unul dintre cele mai evidente simptome ale afecțiunilor tiroidiene. Dacă observi prezența lor, mergi la un medic specialist pentru a afla dacă ai o problemă cu glanda tiroidă.

7. Dureri musculare

Simptome ale afecțiunilor tiroidiene ca durerile musculare

Durerile musculare pot fi un semn al hipotiroidismului. În cazul în care suferi de această disfuncție, durerile pot fi prezente în tot corpul.

Durerile musculare sunt cauzate de umflăturile sau nodulii care comprimă nervii. Prin urmare, dacă ai acest simptom, mergi la medic.

Cum să verifici dacă ai o disfuncție tiroidiană

Dacă bănuiești că suferi de hipotiroidism, există mai multe modalități de a verifica prezența acestei dereglări, mai ales după-amiaza sau seara.

Seara, ingerează o soluție cu iod cu o concentrație de 5% și trasează câte o linie cu iod pe fiecare încheietură a mâinii. Tiroida este un organ pereche, iar fiecare dintre cele două componente ale sale funcționează în mod diferit.

Dimineața, vezi care dintre încheieturi a absorbit mai bine iodul sau, mai bine zis, pe ce parte iodul a dispărut complet. Există o nevoie mai mare de iod pe zonele în care acesta a fost absorbit.

  • Dacă observi că a dispărut iodul de pe încheietura mâinii drepte, atunci înseamnă că există dereglări hormonale pe partea dreaptă a glandei tiroide.
  • Dacă a dispărut iodul de pe încheietura mâinii stângi, problema este localizată pe partea stângă a tiroidei. În general, afecțiunea este prezentă numai pe o singură parte.

Deși cele șapte simptome ale afecțiunilor tiroidiene prezentate mai sus nu sunt de ajuns pentru a te diagnostica singur, deoarece acestea pot indica și alte probleme de sănătate, dacă te confrunți cu ele, nu le ignora. Cel mai bine este să mergi la medic pentru a-ți face un consult.