7 simptome ale insuficienței renale

27 decembrie 2017
Funcționarea corespunzătoare a rinichilor ne asigură o bună calitate a vieții.

Durerea recurentă din zona rinichilor poate indica o problemă la nivelul acestor organe. Aceasta poate fi unul dintre principalele simptome ale insuficienței renale, însă durerea poate apărea și ca urmare a slăbirii musculaturii.

În general, nu ne gândim la importanța lor, însă rinichii contribuie la eliminarea lichidelor și a toxinelor care pot îmbolnăvi organismul. În timpul zilei, aceste organe procesează până la 190 litri de sânge care, după un proces de filtrare, ajută la eliminarea a 2 litri de apă și deșeuri.

În plus, întrucât participă la reglarea tensiunii arteriale și la secreția anumitor hormoni, nu putem nega faptul că sănătatea rinichilor determină bunăstarea organismului. Prin urmare, este important să fim atenți la orice anomalie sau semn de boală, deoarece insuficiența renală poate duce la dezvoltarea unor probleme cronice.

În cele ce urmează îți prezentăm 7 simptome ale insuficienței renale care pot apărea atunci când există o neregulă la nivelul rinichilor.

Nu le ignora!

1. Retenție de apă și inflamații: posibile simptome ale insuficienței renale

Inflamații ce sunt simptome ale insuficienței renale

Unul dintre primele simptome ale insuficienței renale îl constituie inflamațiile necontrolate din organism, care sunt însoțite, de obicei, de retenție de apă. Aceste probleme apar din cauza faptului că rinichii întâmpină dificultăți în filtrarea deșeurilor și producerea urinei. Astfel, substanțele toxice se acumulează în țesuturi.

Mergi la medic dacă observi umflături neobișnuite în:

  • Laba piciorului și glezne
  • Mâini
  • Picioare
  • Față
  • Abdomen

2. Pierderea controlului asupra vezicii urinare

Problemele vezicii urinare se pot număra printre posibilele simptome ale insuficienței renale. Dacă mergi la baie mai des sau mai rar decât de obicei fără niciun motiv cunoscut, cauza poate fi o neregulă la nivelul rinichilor.

3. Modificări ale urinei

Modificările urinei sunt simptome ale insuficienței renale

Textura, culoarea și mirosul urinei sunt caracteristici care ne ajută să ne dăm seama dacă rinichii întâmpină probleme în îndeplinirea funcțiilor lor esențiale. Schimbările vizibile, cum ar fi o culoare galben mai închis decât de obicei, pot semnala o infecție sau o afecțiune cronică.

Totodată, este necesar să te adresezi unui medic dacă:

  • Urina este spumoasă.
  • Mirosul este prea puternic sau neplăcut.
  • Ai usturimi la urinare.
  • Urinezi cu sânge.

4. Erupții pe piele

Deși erupțiile pot avea mai multe cauze, nu trebuie să excluzi și posibilitatea prezenței unei afecțiuni renale. Dacă rinichii nu mai reușesc să filtreze anumite toxine, acestea rămân în sânge. 

După ce sunt transportate în corp, substanțele toxice modifică producția naturală de sebum. Astfel poate apărea acneea, însoțită, de asemenea, de iritații și mâncărimi.

5. Dureri în zona lombară

Durerile lombare sunt simptome ale insuficienței renale

Durerile recurente în zona lombară sau pe o parte a corpului pot fi simptome ale insuficienței renale. Persoanele care suferă de această boală, în special vârstnicii, acuză dureri cauzate de inflamații.

Deși durerea poate fi provocată și de slăbirea musculaturii, nu trebuie să excluzi nici posibilitatea unei afecțiuni la nivelul rinichilor.

6. Hipertensiune arterială

Pacienții diagnosticați cu insuficiență renală trebuie să își monitorizeze permanent tensiunea arterială, deoarece valoarea sa se poate schimba considerabil.

Rinichii ajută la reglarea nivelului de potasiu și sodiu, două minerale esențiale pentru stabilizarea tensiunii arteriale. În plus, aceste organe mențin sub control nivelul lichidelor din corp, prevenind inflamațiile din țesuturi și artere.

În plus, este important de reținut faptul că hipertensiunea poate fi cauzată de o problemă numită stenoză de arteră renală, care provoacă o blocare parțială a arterei care transportă sânge către rinichi.

7. Oboseală

Simptome ale insuficienței renale ca oboseala

Dacă rinichii nu funcționează așa cum ar trebui, pacienții se confruntă cu o lipsă de vitalitate și energie.

Starea de oboseală este cauzată de scăderea producției de eritropoietină. Acest hormon contribuie la crearea eritrocitelor sau a globulelor roșii care optimizează transportul de oxigen și nutrienți. Un dezechilibru al său poate provoca anemie cronică, amețeală și dificultăți de concentrare.

Ai observat că ai și tu aceste simptome ale insuficienței renale? Nu uita că problemele de la nivelul rinichilor pot fi tratate dacă sunt detectate la timp.

Mergi la medic de îndată ce observi anumite manifestări neobișnuite și încearcă să adopți obiceiuri sănătoase pentru a diminua riscul de îmbolnăvire.

Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com

Te-ar mai putea interesa