7 trucuri pentru o locuință curată

· 20 ianuarie 2018
Dacă îți rezervi câte 10 minute din fiecare zi pentru a face curat, locuința ta va fi mai bine organizată. În acest mod, nu va trebui să depui mult efort pentru a face curățenie la sfârșitul săptămânii.

Cu siguranță ești plecată toată ziua, iar când te întorci acasă de la serviciu, sufrageria și bucătăria ta sunt vraiște. Așadar, ai nevoie de câteva trucuri pentru o locuință curată.

Diverse obiecte sunt răsfirate peste tot, coșul de rufe este înconjurat de haine murdare, masa din sufragerie este acoperită de farfurii nespălate… Însă pur și simplu nu ai suficient timp sau energie pentru a face curat. Desigur, problema se înrăutățește de pe o zi pe alta.

În articolul de azi îți propunem 7 trucuri pentru o locuință curată. Nu ezita să le pui în aplicare!

Cele mai bune trucuri pentru o locuință curată

Dacă ai copii sau ești nevoită să petreci mult timp la birou, este firesc ca locuința ta să nu fie foarte curată. Intri pe ușă, geanta îți cade de pe umăr, îți dai jos geaca și îți lași cheile pe masă. Copiii tăi nu și-au strâns încă jucăriile, iar farfuriile murdare au petrecut deja ore în șir în chiuvetă.

Nimănui nu-i place să trăiască în mizerie. Din păcate, nu avem mereu timp să ne organizăm și să ne curățăm locuința. Dar știai că poți avea o casă ordonată cu doar puțin efort și un strop de dedicare?

Iată 7 trucuri pentru o locuință curată pe care merită să le încerci:

1. Nu permite dezordinii să se multiplice

Trucuri pentru o locuință curată ce alungă stresul cauzat de dezordine

Se spune că „haosul atrage haos”. Asta înseamnă că, dacă anumite obiecte sunt răsfirate pe podeaua din dormitor, acestea vor reuși ca prin magie „să infecteze” și celelalte încăperi.

Mintea noastră funcționează într-un mod ciudat. În loc să ne îndemne să acționăm și să remediem dezordinea, ea ne spune: „Deja este mizerie aici… de ce nu și acolo?”

Însă dacă toate obiectele dintr-o cameră sunt așezate la locul lor, mintea ta te va îndemna să faci ordine și în celelalte încăperi.

2. Pune-l la loc după ce îl folosești

Dacă atingi un obiect anume, este important să ai grijă de el. De pildă, după ce te întorci acasă de la cumpărături, scoate tot ce ai cumpărat din pungă și așază-le acolo unde le este locul. Apoi, împăturește punga și depoziteaz-o într-un recipient special pentru acest accesoriu.

  • Strânge masa după ce ai terminat de mâncat și spală farfuriile și tacâmurile imediat.
  • Dacă ai probat o fustă, dar decizi să nu o porți, pune-o înapoi în șifonier.
  • Dacă rola de hârtie igienică din baie se termină, înlocuiește-o. Aplică această regulă în orice situație asemănătoare.

3. Nu păstra obiecte inutile

Trucuri pentru o locuință curată ce alungă dezordinea

Dintre cele 7 trucuri pentru o locuință curată pe care ți le propunem, acesta te poate ajuta în orice situație. Dacă nu folosești un anumit obiect, nu îl păstra.

Cu cât locuința ta conține mai puține obiecte, cu atât îți va fi mai ușor să o menții organizată. Minimalismul sau decorarea în stil Zen te pot ajuta în acest scop.

Este mai ușor să acoperi o suprafață goală cu o față de masă decât una încărcată cu obiecte decorative sau rame de fotografii. Dacă o încăpere nu este supraîncărcată, curățenia nu-ți va răpi mai mult de câteva minute.

4. Rezervă-ți timp pentru a face curat

Dacă ziua în care faci curat este sâmbătă sau duminică, cel mai probabil nu vrei să-ți petreci tot weekendul frecând podele sau aranjând obiecte.

O modalitate eficientă de a preveni această problemă este să stabilești un anumit interval de timp pentru a face curat în fiecare încăpere în parte. De pildă, 15 minute pentru baie, 20 de minute pentru bucătărie, 15 minute pentru sufragerie, etc.

Poți chiar să setezi o alarmă. Astfel, vei lucra mai eficient și vei face chiar puțină mișcare.

5. Organizează mai întâi obiectele pe care le folosești frecvent

Trucuri pentru o locuință curată ce nu răpesc mult timp

Care încăperi sunt mai „vizibile”? Unde îți petreci cel mai mult timp?

Poate este vorba de sufragerie, bucătărie sau dormitor. Începe cu încăperea respectivă data viitoare când vei face ordine. Nu uita, dacă încăperea respectivă este bine organizată, vei avea mai multă energie să cureți și celelalte camere.

6. Încearcă să te distrezi

Cine spune că a face face curat și a organiza trebuie să fie plictisitor sau anost? Ai la dispoziție diverse moduri de a transforma curățenia într-o activitate distractivă.

Poți cumpăra mănuși colorate sau recipiente „de epocă”. De asemenea, nu strică să înlocuiești produsele clasice de curățat cu variante naturale. Nu duci lipsa de opțiuni.

O altă idee minunată este să asculți muzica ta favorită în timpul curățeniei! Creează o listă de melodii care te fac să vrei să cânți și să dansezi.

7. Elaborează un plan pentru curățenie și organizare

Trucuri pentru o locuință curată aplicabile în bucătărie

Este suficient să stabilești ce sarcini trebuie să îndeplinești în fiecare zi a săptămânii. Dacă faci câte puțin în fiecare zi, nu va fi nevoie să irosești ore în șir pe timp de weekend.

Fă curat în bucătărie luni, mătură toată locuința marți, ocupă-te de baie miercuri, curăță-ți dormitorul joi, spală rufele murdare vineri, calcă sâmbătă și spală podelele duminică.

Totodată, include treburi săptămânale și lunare pe lista ta, cum ar fi organizarea garajului, curățarea frigiderului sau spălarea ferestrelor.

Alte trucuri pentru o locuință curată

Următoarele trucuri pentru o locuință curată îți vor fi de mare ajutor în viața de zi cu zi. Pentru a avea o casă impecabilă și bine organizată, iată ce trebuie să faci:

  • Ridică tot ce găsești pe jos când ajungi acasă (paltonul, cheile, geanta)
  • Fă-ți patul în fiecare zi
  • Strânge-ți hainele înainte de culcare
  • Stabilește un plan de curățenie și organizare împreună cu familia ta
  • Scoate gunoiul în fiecare zi
  • Rezervă câte 10 minute pe zi pentru curățenie
Trucuri pentru o locuință curată ce aduc armonie în casă

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com