8 alimente de origine vegetală bogate în proteine - Doza de Sănătate
 

8 alimente de origine vegetală bogate în proteine

Multe voci susțin că proteinele de origine vegetală sunt mai sănătoase decât cele de origine animală, întrucât acestea din urmă conțin mai multe calorii și grăsimi. Adaugă și tu următoarele alimente în dietă pentru a te convinge că sunt cea mai bună alegere!
8 alimente de origine vegetală bogate în proteine
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Alimentele bogate în proteine sunt o parte importantă a dietei, întrucât contribuie la menținerea sănătății fizice și psihice.

Deși toți nutrienții sunt necesari funcționării optime a organismului, proteinele sunt pe primul loc în ceea ce privește activitatea metabolică, producția de hormoni, dezvoltarea și întărirea musculaturii și a oaselor. Totodată, acestea reprezintă cea mai bună sursă de energie pentru întregul corp.

Majoritatea persoanelor își iau necesarul de proteine din surse de origine animală care, deși pot fi sănătoase, sunt mai bogate în calorii și grăsimi, ducând la îngrășare.

Din fericire, există și multe legume bogate în proteine pe care le poți adăuga în dietă pentru a absorbi acești nutrienți indispensabili.

Mai jos îți prezentăm 8 alimente de origine vegetală bogate în proteine pe care îți recomandăm să le consumi cu încredere.

Citește în continuare pentru a afla care sunt ele!

1. Tofu este bogat în proteine

Tofu este un aliment bogat în proteine

Tofu, un aliment pe bază de soia, este un preparat tradițional din bucătăria japoneză, fiind apreciat atât pentru gustul plăcut, cât și pentru conținutul ridicat de proteine care, printre altele, ajută la dezvoltarea masei musculare.

În caz că nu știai, tofu are 10 grame de proteine și doar 110 calorii la 100 de grame. În plus, acest aliment conține izoflavone și antioxidanți care ajută la menținerea unui echilibru hormonal, mai ales în perioada menopauzei.

2. Quinoa

Quinoa este un aliment popular în America de Sud, mai ales în Peru și Bolivia. Este vorba despre o pseudo-cereală bogată în nutrienți care îmbunătățesc sănătatea fizică și cognitivă.

În ciuda numărului mic de calorii, quinoa conține multe vitamine, minerale și aminoacizi esențiali care activează metabolismul și întăresc musculatura.

Multe persoane consideră quinoa unul dintre cele mai sănătoase alimente, nu numai grație dozei sale generoase de proteine, ci și a conținutului bogat de fibre, antioxidanți și alți compuși benefici.

3. Leguminoase

Leguminoasele au un conținut ridicat de proteine

Leguminoasele sunt o sursă vegetală de proteine pe care fiecare persoană o poate include în dietă într-o varietate de rețete. Aceste plante sunt recomandate pentru îmbunătățirea performanțelor sportive și dezvoltarea masei musculare.

Datorită conținutului bogat de fibre, leguminoasele sunt foarte sațioase și ajută la reglarea florei și la stimularea activității intestinale.

Totodată, aceste boabe sunt sărace în glucide și calorii și contribuie la prevenirea tulburărilor metabolice.

Cele mai bune leguminoase sunt:

  • Lintea
  • Fasolea
  • Năutul

 4. Năsturel

O porție de 100 de grame de năsturel conține până la 3 grame de proteine, dar și fibre, antioxidanți și alți nutrienți importanți pentru o funcționare optimă a organismului.

Năsturelul este un aliment energizant care îmbunătățește sănătatea articulațiilor, a oaselor și a musculaturii.

5. Sparanghel

Sparanghelul este o sursă vegetală de proteine

Cunoscut pentru efectele sale diuretice și detoxifiante, sparanghelul are în compoziție și o doză mică de proteine benefice organismului. Această plantă conține un aminoacid esențial numit asparagină care, odată absorbit în corp, dezvoltă masa musculară și echilibrează sistemul nervos.

În plus, sparanghelul stimulează secreția de insulină, acest hormon fiind esențial pentru transformarea zahărului în energie.

6. Spanac

Spanacul este o sursă foarte sănătoasă de aminoacizi, antioxidanți și vitamine care contribuie la buna funcționare a multor sisteme din corp.

O porție de 100 de grame de spanac conține între 5 și 7 grame de proteine care, alături de fibrele și mineralele din această legumă, mărește rezistența musculaturii și performanțele fizice.

7. Broccoli

Broccoli conține nutrienți benefici, printre care și proteine

Această legumă este alegerea ideală pentru a-ți asigura necesarul zilnic de proteine, fibre și minerale. 100 de grame de broccoli conține 2-3 grame de proteine, adică 5% din doza zilnică recomandată pentru bărbați și 6% din cea pentru femei.

8. Salată verde

Salata verde este folosită, în general, ca ingredient de bază în salate, având o valoare nutrițională foarte bogată. Această legumă conține și o doză mică de proteine care oferă beneficii organismului.

Totodată, salata verde este bogată în fibre, antioxidanți și vitamine esențiale care te protejează împotriva radicalilor liberi și a altor agenți externi.

După cum poți vedea, există multe produse vegetale care conțin cantități considerabile de proteine. Adaugă-le și tu în dietă și, dacă se poate, consumă-le în cantitate mai mare decât proteinele de origine animală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Neithercott, T. (2010). Tofu and you. This protein-packed food is a smart alternative to meat. Diabetes Forecast63(7).
  • Repo-Carrasco, R., Espinoza, C., & Jacobsen, S.-E. (2003). Nutritional Value and Use of the Andean Crops Quinoa ( Chenopodium quinoa ) and Kañiwa ( Chenopodium pallidicaule ) . Food Reviews International19(1–2), 179–189. https://doi.org/10.1081/fri-120018884
  • Nowak, V., Du, J., & Charrondière, U. R. (2016). Assessment of the nutritional composition of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Chemistry193, 47–54. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.02.111
  • Koike, S., Gladders, P., & Paulus, A. (2013). Spinacia oleracea. In Vegetable Diseases (pp. 368–381). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b15147-18
  • Iqbal, A., Khalil, I. A., Ateeq, N., & Sayyar Khan, M. (2006). Nutritional quality of important food legumes. Food Chemistry97(2), 331–335. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.011

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.