8 întrebuințări practice ale sucului Coca-Cola

· 11 decembrie 2017
Știai că sucul răcoritor Coca-Cola poate fi unul dintre cei mai buni aliați în îndepărtarea petelor dificile? În plus, acest produs este mai puțin agresiv cu țesăturile decât alte produse de curățare chimice. 

Coca-Cola este cea mai populară băutură răcoritoare din întreaga lume. În ciuda avertismentelor privind efectele sale dăunătoare asupra sănătății, aceasta continuă să fie pe primul loc în preferințele a milioane de oameni. Poate că nenumăratele întrebuințări practice ale sucului Coca-Cola au contribuit, de asemenea, la popularitatea sa.

Consumul excesiv de Coca-Cola poate cauza probleme grave de sănătate, deoarece această băutură conține o cantitate ridicată de zahăr, precum și alți aditivi care afectează metabolismul. Prin urmare, „fanii” acestui suc sunt mai predispuși la obezitate, diabet și alte afecțiuni severe care diminuează calitatea vieții.

Lăsând la o parte efectele sale negative asupra organismului, Coca-Cola prezintă și anumite avantaje puțin cunoscute. Dacă alegi să nu o bei, poți folosi această băutură la îndeplinirea anumitor sarcini din gospodărie.

Pentru a-ți proteja sănătatea, nu îți recomandăm să consumi acest lichid, însă poți valorifica mulți dintre compușii săi în alte scopuri. Iată care sunt cele mai interesante întrebuințări practice ale sucului Coca-Cola.

1. Curățarea ruginii: una dintre ineditele întrebuințări practice ale sucului Coca-Cola

Acidul fosforic din Coca-Cola transformă această băutură în produsul ideal pentru curățarea ruginii care se depune pe piulițe, șuruburi și baterii. De fapt, acidul fosforic se găsește în compoziția multor produse comerciale pentru curățarea ruginii.

Este important de reținut faptul că, având în vedere conținutul său bogat de zahăr, Coca-Cola va lăsa urme lipicioase pe obiectele curățate.

Mod de utilizare

 • Înmoaie obiectele ruginite într-un vas plin cu Coca-Cola și lasă-le să stea așa peste noapte.
 • A doua zi, șterge-le și îndepărtează excesul cu o cârpă umedă și puțin lac.

2. Îndepărtarea petelor

Fiind bogată în aditivi, Coca-Cola nu poate fi considerată un produs 100% ecologic. Chiar și așa, această băutură este mult mai delicată cu țesăturile decât multe dintre produsele chimice pentru îndepărtarea petelor disponibile în comerț.

Amestecul de Coca-Cola și detergent de rufe ajută chiar și la îndepărtarea petelor dificile imprimate în material.

Mod de utilizare

 • Toarnă Coca-Cola într-unul din sertărașele mașinii de spălat și pornește un ciclu normal de spălare.
 • Acidul carbonic și cel fosforic acționează asupra petei și înmoaie țesătura.

3. Soluție pentru curățat geamuri

Curățarea geamurilor se află pe lista de întrebuințări practice ale sucului Coca-Cola

Coca-Cola conține cantități mici de acid citric, fiind foarte utilă la curățarea suprafețelor din sticlă și a oglinzilor.

Mod de utilizare

 • Umezește o cârpă curată cu o cantitate mică de Coca-Cola și freacă suprafața de sticlă pe care vrei să o cureți.

4. Degresant

Urmele de grăsime de pe diverse suprafețe din bucătărie pot fi greu de îndepărtat, chiar și cu un detergent special din comerț. Însă, dacă alegi să combini detergentul cu puțină Coca-Cola, obții un produs versatil care îți va ușura enorm această sarcină domestică.

Mod de utilizare

 • Amestecă puțină Coca-Cola cu detergent solid sau lichid și freacă amestecul pe zonele murdare.
 • Lasă-l să acționeze 5 minute, apoi îndepărtează excesul cu un burete umed.

5. Coca-Cola te ajută să scoți guma de mestecat din păr

Coca-Cola te ajută să scoți guma de mestecat din păr

Să ți se prindă o gumă de mestecat în păr este un coșmar. Chiar dacă te apucă disperarea, lasă foarfeca! Înainte de a tăia o întreaga șuviță de păr, apelează la un truc interesant cu Coca-Cola.

Mod de utilizare

 • Aplică sucul pe zona afectată a părului și lasă-l să acționeze câteva minute.
 • Trage guma din păr pentru a o îndepărta.

6. Soluție pentru degresarea cratițelor și a tigăilor

Urmele de grăsime și reziduurile alimentare care aderă pe suprafața tigăilor și a cratițelor fac ca aceste vase să pară vechi și murdare.

Una dintre cele mai interesante întrebuințări practice ale sucului Coca-Cola este chiar degresarea tigăilor și redarea strălucirii lor inițiale. 

Mod de utilizare

 • Toarnă puțină cola în tigaia sau cratița cu probleme și pune-o pe aragaz la încălzit.
 • Spală vasul cu detergentul tău obișnuit și freacă suprafața cu un burete până când mizeria dispare.

7. Pesticid pentru grădină

Una dintre ineditele întrebuințări practice ale sucului Coca-Cola este cea de pesticid

 

În multe părți ale lumii, Coca-Cola este folosită ca înlocuitor pentru pesticidele agresive utilizate de agricultori pentru a-și apăra recoltele de insecte dăunătoare.

Chiar dacă nu este 100% naturală, Coca-Cola este o soluție mai puțin nocivă decât alte chimicale, dar și mult mai ieftină.

Mod de utilizare

 • Stropește puțin suc în zonele grădinii în care se acumulează cele mai multe insecte.
 • Poți, de asemenea, să pui Coca-Cola în câteva boluri sau farfurii mici pe care să le așezi în anumite locuri strategice din grădină.

8.Curățarea vasului de toaletă

Urmele de calcar de pe vasul de toaletă pot fi îndepărtate imediat cu o cantitate mică din această băutură. Acizii din Coca-Cola ajută la eliminarea eficientă a substanțelor care pătează suprafața toaletei, aceasta devenind mai albă și mai igienică.

Mod de utilizare

 • Toarnă lichidul peste urmele de calcar și lasă-l să acționeze cel puțin o oră.
 • Freacă bine suprafața cu peria specială și clătește în mod obișnuit.

Ce zici, vrei să încerci și tu aceste întrebuințări practice ale sucului Coca-Cola? Deși consumul acestei băuturi este dăunător, este bine să păstrezi o sticlă la îndemână pentru a-ți ușura numeroase sarcini în gospodărie. Oricând te confrunți cu problemele enumerate mai sus, urmează indicațiile oferite și convinge-te singur/ă de efectele surprinzătoare ale acestei băuturi răcoritoare.