8 lucruri care nu se țin în baie niciodată - Doza de Sănătate
 

8 lucruri care nu se țin în baie niciodată

Întrucât ne vine mult mai ușor să  ținem anumite lucruri în baie, ne gândim ca acela este locul ideal pentru a le depozita. În realitate, unele obiecte acumulează multe bacterii periculoase.
8 lucruri care nu se țin în baie niciodată

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Baia pare a fi centrul activităților matinale. Chiar dacă o îngrijești cu atenție și te gândești că, în cazul tău, această cameră este curată și imaculată, nu uita că în baie se găsesc foarte multe bacterii și toxine periculoase. Știai că există lucruri care nu se țin niciodată în baie?

Poate că ești învățat încă din copilărie să îți lași periuța de dinți în baie, deoarece îți vine mult mai ușor, însă acest obicei nu este benefic sănătății. Astăzi îți prezentăm 8 lucruri care nu se țin în baie niciodată. Iată care sunt acestea!

Lucruri care nu se țin în baie

1. Periuța de dinți

Multe persoane obișnuiesc să își lase periuța de dinți în baie. Este mult mai ușor să intri în cameră și să o ai la îndemână pentru utilizare. Acest obicei prezintă însă anumite riscuri, mai ales dacă folosesc și alte persoane acea baie.

Cercetătorii de la Universitatea din Quinnipiac, Connecticut au descoperit materii fecale în 60% din periuțele de dinți ținute în băi folosite de mai multe persoane, indiferent de locul în care erau păstrate. Asta înseamnă că, oricât de atenți am fi, tot putem favoriza dezvoltarea bacteriilor.

Nu trebuie să uităm că baia este un mediu foarte umed. Astfel, periuța nu se usucă în totalitate înainte de următoarea utilizare.

Îți recomandăm să citești: 

6 rețete de odorizante naturale pentru baie

Îți recomandăm să ții periuța de dinți în dormitor sau într-un loc uscat. Pentru a preveni murdărirea ei, este bine să cumperi un suport. Unele acoperă complet acest obiect, altele doar partea superioară.

2. Medicamentele

Medicamente pe lista de lucruri care nu se țin în baie

Căldura și umiditatea din baie diminuează eficiența medicamentelor. În unele cazuri, acestea își pierd complet efectele înainte de data expirării. Pentru depozitarea corectă a medicamentelor, ține cont de următoarele recomandări:

  • Alege un loc curat și uscat, cum ar fi un sertar din dormitor. Bucătăria prezintă aceleași probleme ca baia, așa că este bine să eviți și acest spațiu.
  • Ține medicamentele în ambalajele lor originale. În acest fel, poți verifica oricând data expirării și poți evita situația în care încurci un medicament cu altul.
  • Nu ține medicamentele la îndemâna copiilor.

3. Lamele de ras

Umiditatea duce la ruginirea lamei de ras. Lamele de ras sunt lucruri care nu se țin în baie. Această recomandare este valabilă și pentru foarfece sau alte obiecte metalice care pot oxida.

4. Produsele de machiaj

Nu este indicat să ții produsele de machiaj în baie, deoarece acestea se vor deprecia mult mai repede. Cel mai probabil nu vor mai putea fi folosite chiar înainte de data expirării înscrisă pe ambalaj.

Căldura și umiditatea distrug fardul de pleoape, fardul de obraz, rujul și fondul de ten. În plus, bacteriile pot pătrunde foarte ușor în aceste produse.

Este mai bine să îți ții produsele cosmetice într-un loc uscat din dormitor. O idee bună este să ții oja în frigider dacă vrei să previi îngroșarea și uscarea acesteia.

5. Parfumurile

Parfumul poate dezvolta un miros neplăcut dacă îl ții în baie pentru o perioadă lungă de timp. Temperaturile ridicate și aburul pot duce la modificarea aromei.

Recomandarea noastră este să ții parfumurile într-un sertar din dormitor, unde temperatura este relativ constantă.

6. Prezervativele

Obișnuiești să îți ții prezervativele într-un loc discret din baie? Este o greșeală foarte mare. Cel mai bine este să le păstrezi în noptiera din dormitor.

În timp, expunerea la căldură și umiditatea pot distruge aceste obiecte, diminuându-le eficiența.

7. Bijuteriile

La fel ca lamele de ras, bijuteriile sunt lucruri care nu se țin în baie din cauza umezelii. Imitațiile și bijuteriile placate cu metal își pot schimba culoarea. Argintul își pierde strălucirea cel mai rapid.

Ideal ar fi să ai o casetă micuță de bijuterii. Aceste cutiuțe se închid etanș și de obicei au și o căptușeală din piele întoarsă. Scopul casetei este de a ține praful la distanță și de a menține bijuteriile în condiții optime.

8. Pieptenii și periile de păr

Periuțe de dinți și alte lucruri care nu se țin în baie

Pieptenele și periile lăsate în baie tind să acumuleze foarte multe bacterii. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă le ții într-o cutie. Chiar și sertarele pot fi la fel de umede ca restul camerei.

Umiditatea din aer facilitează dezvoltarea bacteriilor și poate duce la formarea mucegaiului pe perii și pieptene. Cel mai bine este să ții aceste obiecte în camera ta.

După cum poți vedea, există numeroase lucruri care nu se țin în baie niciodată. Dacă ai îndoieli în privința unui obiect pe care nu l-am inclus în această listă, gândește-te dacă există posibilitatea ca pe suprafața acestuia să se dezvolte anumiți germeni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Society for Microbiology. June 2, 2015. Toothbrush contamination in communal bathrooms.
  • Guerra, Daniel. “Uso de antisépticos y desinfectantes.” Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá 24.4 (2005): 201-203.
  • Guinan, Maryellen E., Maryanne McGuckin-Guinan, and Alice Sevareid. “Who washes hands after using the bathroom?.” American Journal of Infection Control 25.5 (1997): 424-425.
  • Rusin, P., P. Orosz‐Coughlin, and C. Gerba. “Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners.” Journal of Applied Microbiology 85.5 (1998): 819-828.
  • Santiago, J. “Control de los Gérmenes.” Prevent the Spread of Germs 32.3 (2011): 11.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.